AD-blacklist1

2015
jan.
27

A továbbélő, újrateremtő dalnok

Írta: Oszvald György

cseh tamas nap logoNem akarunk gitározni senki idegein, de mielőtt a Cseh Tamás Nap 2015 eredményeit közölnénk (igaz, nem tudjuk megakadályozni, hogy a kíváncsiak ne ugorjanak rögvest a cikk végére), írunk néhány fontos dolgot. Első helyen azt, hogy ez évben is siker volt a rendezvény!

 

 

Persze, most kérdezheti bárki, vajon mitől is sikeres egy verseny? Nem kívánjuk a szakemberek kenyerét elvenni, de elöljáróban annyit megkockáztatunk, hogy elegendő számú nevezés és egy elvárható színvonal nélkül nem beszélhetünk még arról sem, hogy volt egyszer egy dalverseny. Nemhogy siker!

 

   

   15cstn 1213No, akkor felütésként azonnal Mispál Attila filmrendező (képünk) értékelésébe kapaszkodunk, amit a díjnyertes videó kapcsán mondott. ‒ Ez a rendezvény bizonyította életrevalóságát! Ezt mondta. Így, minden cirkalom nélkül! A bizonyíték pedig? Hát ez az igazi. Az egyik tavalyi fellépő zenekar látta a videó kategória győztes filmjét. Megkeresték később az alkotókat, hogy készítsenek számukra egy klipet egy általuk előadott Cseh Tamás dalra. A klip elkészült. Majd benevezték az idén, és láthattuk.

   ‒ Ez azt jelenti, hogy nem Tamás dalai élnek tovább, hanem azt hogy egy ilyen rendezvénynek létjogosultsága van, hiszen már nem a következő generáció merített az előzőből, hanem két azonos generáció talál egymásra, egy közös gyökérből táplálkozva – magyarázta.

   Mi csak annyit teszünk hozzá, új minőség született.

  

     A Cseh Tamás Nap délután kettőkor kezdődött a kategória versenyzőivel. Zenekarok, szólisták, duók léptek színpadra. Elsőként a nemeček együttes. Jó választás volt (vagy csak a véletlen műve, hogy ők húzták az egyes sorszámot; nem tudjuk, de nem is lényeges), mert alaphangot, minőséget adott a banda, s akkor úgy véltük, nehéz lesz velük a dobogóért küzdeni. Amikor a Koronás együttes elkezdte a dalt, megrezzent a szívünk! Népzenei hangzásra ültették át Cseh Tamás dalát, s ez a megoldás egyszerre volt szokatlan, új és minőségi. Egy biztos, nálunk ők voltak a nyerők, nem tagadva, hogy a népzenei rajongásunk egyértelműen elfogultságot jelent.

   15cstn 287

  A Koronás együttes

 

   Vívódtunk egy kicsit, hogy a dobogó további egy kiadó helyére a rendkívül szuggesztíven éneklő szólista, Szerémi Györgyöt, aki tavaly a szövegíró kategóriában nyert vagy az interpretálásában Cseh Tamás szelíd világához közelebb álló Hegyi Norbertet szavazzuk-e meg? De magunkban holtversenyt hirdettünk, s a döntést a zsűrire bíztuk. Végső soron azért voltak, hogy ők legyenek nehéz helyzetben. Nem?

  

15cstn 657

  A faltánc

 

   Vége a dal kategóriának, rohanás a színházterembe. Nagy a várakozásunk, nem mindennapi produkciókra számítottunk. Igazság szerint nekünk mind a négy koreográfia tetszett, bár egyikben sem fedeztünk fel nagy átütő erőt. Az artisták inkább látványosak voltak, a Vasas néptánc együttes marosszéki forgatós elemeket felhasználó koreográfiája érthető volt ugyan, de hiányzott belőle valami, a trió (két lány, egy fiú) egy nagyszerű tangót táncolt, kicsit didaktikusan piros fényben, de szerintünk ez inkább a táncra volt kihegyezve, nem éreztük belőle Cseh Tamást, míg a páros egy kedves, lírai koreográfiát mutatott be, több helyen is hangsúlyozottan tangó motívumokkal, de csak ennyi. A végén azt mondtuk, valami hiányzott a táncból …

   Azért, már csak a kuriozitása miatt is, szeretnénk jövőre is a programban tudni ezt a kategóriát!

 

   A színházterem a galériára nyílott, egy gyors kört futottunk, igyekeztünk a műfaji tobzódást befogadni, feldolgozni. Őszintén szólva, nem nagyon sikerült. Több alkotás előtt is megálltunk, a végén győztes sorozatról több fotót is készítettünk, de inkább a látogatókra figyeltünk, reakciókat vadásztunk, míg egy váratlan szituáció okán Szokoli Kittivel készítettünk egy rövid interjút.

    ‒ Nézelődő vagy pályázó?

    ‒ Pályáztam, a fotó kategóriában.

    ‒ Elárulja, hol a képe?

    ‒ Megmutatom. A címe: Örökké.

    15cstn 1098‒ Mi köti Cseh Tamáshoz? Mi köti a fotózáshoz és hogyan találkozik, találkozott össze a két világ?

     ‒ Hadd kezdjem a fotóval! Kifejező eszköz. Igazából véletlenül kezdtem fotózni, egy hosszabb kiránduláson voltam Skóciában, én és a társam, a kamerám. Utána Indiában jártam, és az ottani világ is nagyon megfogott, kialakult a „szerelem”. Cseh Tamásnak az egyénisége fogott meg, a szövegei és ahogy, amilyen természetességgel adja elő a dalokat.

 

   Álltunk a kép előtt, néztem a színeket, az ágaskodó gallyat, rajta a szélben lobogó szalagokat. A látszólag statikus fotó tele van dinamikával – gondoltam, mikor eljutottak hozzám Kitti szavai.

 

   ‒ A Lee van Cleef dala ihletett meg, ő az az ember, aki, úgy tűnik, mintha sokszor elbukna, egy küzdelem az élete, de mindig egy tartás és büszkeség van benne. Mindig ott marad a remény és a fény.  

   ‒ Találkozott Cseh Tamással?

   ‒ Sajnos nem, de ott voltam az Ördögkatlanban 2009-ben, amikor meghalt. Megrázó volt. Ezért is gondoltam, hogy ezt a képet választottam.

  

15cstn 989

 

   Bő fél óra a gála kezdetéig, lépcsőkön le, a Keleti pályudvar és a Resti zsúfolt volt, az emberek jöttek-mentek, ettek, ittak, sorba álltak, s mindehhez a Dizőz színpadon muzsikáló alkalmi banda adott hátteret, no, meg alapzajt. Kár, hogy Szép Bence már a gálára készült, elkelt volna, és poénos is lett volna, ha megfújja a vasutas sípot.

 

   15cstn 903A díjkiosztó gála nyitánya a képzőművészeti kiállítás megnyitója volt. Feledy Balázs művészeti író kiemelte, hogy a különféle művészeti ágak között „leomlóban vannak a falak”, de az eszköztárak áthatnak egymásra. Példának hozta, hogy a fotóban sokszor jelennek meg képzőművészeti elemek, a képeken pedig erősen érezni az új technikákat. Elmondta azt is, örül a képzőművészet megjelenésének, hiszen eddig csak fotó és videó volt a pályázatban!

    – Amikor Cseh Tamás egy 3-4 perces dalban egy egész életet képes elmesélni, a képzőművésznek iszonyatosan nehéz dolga van, hogy ugyanezt egyetlen képben mondja el, már csak azért is, mert a fotósnak ott a sorozat, videónak pedig az idő, mint a dalnak – érzékeltette az alkotás nehézségeit.

    Örült annak is, hogy sok fiatal pályázott. Mint mondta, ez bizonyítéka annak, hogy „Cseh Tamás kortalan.”

    A megnyitón közreműködött Németh Viktor énekes előadó.

 

   A gong a Cseh Tamás Nap utolsó mozzanatának kezdetét jelezte. S amíg a díjkiosztó gálán a fotósok azon izgultak, hogy vajon a díjakat jó pozícióban adják-e majd át az erre felkért zsűritagok és helyi városvezetők, azaz, nem a díjazottak hátát, hanem örömtől fénylő szemüket, mosolyaikat lehet majd fényképezni (tudatjuk, jó felé fordultak, sőt, még egy-egy csoportképet is lehetett készíteni az együttesekről), a házigazda, Joós Tamás, a Kőrösi Kulturális Központ igazgatója bemutatta a köszöntőt mondó Kovács Róbert polgármestert Cseh Tamás feleségének, Császár Bíró Évának, majd egy szokatlan, bravúros légtornász tánccal kezdetét vette a gála. A biztosító kötélen lógó táncos-akrobaták a függőleges falon, arra merőlegesen mozogva repkedtek, sétáltak, hagyták, hogy „fújja őket a szél” vagy éppen perlekedtek egy kicsit Antoine, Désiré és a szél dallamára.

   

   15cstn 230A frappáns felütés után a műsort vezető, korábban, a versenyen a pályaudvar fő-fő forgalmistája szerepét betöltő Szép Bence (képünk) Kovács Róbertet szólította. – Mintegy negyven éve, hogy megkaptam az első lemezjátszómat, s a második lemezem, amit megvásárolhattam, az Antoine és Désiré volt. Aztán jött a többi is, meg van mind, hiszen a mi korosztályunknak meghatározó egyénisége volt Cseh Tamás. Egy főiskolára jártam vele, később egy kerületben tanítottunk. Érthető, ha egy kicsit többet jelent nekünk másoknál – idézte a múltat Kovács Róbert.

    

   Elmondta, hogy bár sokszor úgy fogalmazunk, az ilyen rendezvényeken emlékezünk rá, valójában ez több, mint emlékezés. 

15cstn 1172

   – Ez egyfajta tovább éltetés, kiegészítjük, valami mássá alakítjuk az emlékeket. Cseh tamás biztosan örülne annak, ha művészete nemcsak megidéződik, de valami újat is teremt – fogalmazott. (Képünkön Kovács Rübert és Cseh Tamás özvegye, Császár Bíró Éva)

    Kovács Róbert után Hanák Gábor történész, dokumentumfilm-rendező, a Cseh Tamás Archívum vezetője köszöntötte a nap résztvevőit: versenyzőket, közönséget.

 

A 2015. évi Cseh Tamás Nap díjazottjai

   15cstn 111

  A kategóri győztesek, balról: Prizma kollektíva, Talpas Illás, Talpas Pál, Hegyi Norbertt 

 

   A „Rubinpiros tangó” tánckategória győztese a Prizma kollektíva, az Offline: Ontheater faltánc című koreográfiával. Táncolták: Simor Ágnes és Glass Ben. Ebben a kategóriában a zsűri döntése alapján csak az I. díjat adták ki.

 

  Az „És mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk” dal kategória III. helyezettje a Koronás együttes lett. II. helyen végzett a nemeček együttes, míg a dobogó legmagasabb fokára Hegyi Norbert léphetett: ő nyerte meg a kategóriát a Cseh Tamás-Bereményi Géza: Kéne egy dal előadásával. Különdíjas: Németh Viktor

  

15cstn 000

  balról: nemeček együttes, Koronás együttes

 

   Az „Egy képre gondolok tudod...” kategória harmadik helyezett és egyben különdíjas alkotásai: Gerencsér Pán Tamás: Sorozat (Grafika, objekt), a II. helyezett: Gábor Béla: Váróterem (sorozat) cianotípia (fotó), míg a kategória győztese (videó): Nagy Zsófia, Talpas Illés, Talpas Pál, zene-Gutting Revue: Budapest című klipje lett.

 

 

   A győzteseknek a díjakat a zsűri tagjai, Joós Tamás és dr. Mátrai Gábor önkormányzati képviselő, a Humánszolgáltatási bizottság elnöke adták át.

   

15cstn 1637

  Víg Mihály

 

   A dal és a tánc kategória díjazottjain kívül felléptek a gálaműsorban Krulik Zoltán (Makám együttes) és Kátai Zoltán énekmondó. A sztárvendég egy tanítani való Cseh Tamás produkcióval Víg Mihály (Balaton együttes) volt. Kiült a függöny elé, elmondta, bár minden dalt kotta nélkül is el tud játszani, de egyszer Bereményi Géza azt mondta valakinek, hogy csak szó szerint lehet Cseh Tamást énekelni, ezért biztos, ami biztos alapon kirakja a dalokat. Aztán minden átmenet nélkül játszani kezdett. Előadása elvarázsolta a közönséget, egyszerre teremtett feszültséget és Cseh Tamási hangulatot. Bár nem hisszük, hogy bárki is ne hallgatta volna még a dalokat, de következetesen meg kell állapítani, a ráadással együtt is éppen annyit énekelt, ami egy gála fináléjához kellett.

 

   A cikkünkhöz tartozó képgalériák közül a versenyt és az általános hangulatot bemutató galériát ITT, míg a kiállítás megnyitót és a gálát ITT tekinthetik meg az olvasók.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY