AD-blacklist1

2014
szep.
18

A három szabó legények

Írta: Oszvald György

rendvedelmi 1507leadMesteremberekről lévén szó, nem csodálkoznánk azon, ha bárki is arra gondolna, hogy a friss tudással a fiatal szakemberek világ körüli vándorútra indultak, tudásukat gyarapítandó. De hol jön képbe a zene, meg a gyerekek? Erről beszélgettünk Joós Tamással, egy új zenekar megálmodójával.

 

 

 

„Vége van a nyárnak,

hűvös szelek járnak,

nagy bánata van a

cinegemadárnak.” – írja Móra Ferenc: A cinege cipője című versében. Bár a cinege is, meg a szabólegények is útra keltek, Tomi legénynek és két másik társának inkább öröme volt a nyáron, mintsem bánata. Megkockáztatjuk, néha talán gondjuk akadt, hogyan is lehetnének egyszerre két helyen? No, de ne izgassuk az olvasók fantáziáját, lássuk a lajbit … !

 

   rendvedelmi 1385– Legutóbb a Rendészeti napon láttuk a Három Szegény Szabólegényt, mint zenekart. Ketten ismerősök voltak a kőbányai közönségnek, de ki volt a harmadik legény a szintetizátornál?

   – Dömötör Sándor (képünk) a neve, de hadd kezdjem onnan, hogy már az igazgatói pályázatomban is leírtam, aktívan előadói tevékenységet folytatok. A kőbányaiak már sok alkalommal találkozhattak is velem különféle rendezvényeken, mint énekmondóval. Persze, az előadásoknak van egy hozadéka is, nevezetesen, bővül a kapcsolati tőke, sok új embert, zenészt megismerek. Ennek kézzel fogható eredményei is vannak, példaként említeném a napokban kiírt Cseh Tamás Nap 2015 pályázat zsűritagjait, akiket a kialakult partneri viszony révén sikerült megnyerni ügyünknek.

   Másfelől már hosszabb ideje motoszkált bennem a gondolat, hogy azokat a dalokat, melyeket 2004-ben és 2007-ben lemezre vettem Üveggolyók (magánkiadás) valamint a Gerendás Zsozsó és a Cinke Singer's énekei (a szlovéniai Magyar Rádió kiadása) címmel, egy kicsit újra öltöztessem, s ne egyedül játsszam, hanem ahogy a lemezen is szólnak, zenekar adja elő. Következésként társakat kellett találnom.

 

   rendvedelmi 1399– Hegyi Norbert (képünk) adott volt, gondolom, hiszen hosszabb ideje együtt muzsikálnak Cseh Tamás dalokat …

   – Igen, és azon túl, hogy egyes számokban mindketten gitározunk, Norbert basszusgitáron is játszik. Ennek akkor van jelentősége, ha a harmadik tagunkat is megismerjük. Norbert és jómagam is tagjai vagyunk az Ascher színháznak. Ez a színház egy eléggé széles baráti közösség, s Dömötör Sándor, aki billentyűs, Norberttal együtt zenél az Asztalhoz emberek zenekarban, a tagok többsége színházi tag is. Kézenfekvő volt őt felkérni, hogy csatlakozzon hozzánk. Örömmel mondott igent, annál is inkább, mert nemrég született kisbabájuk. Róla még annyit kell tudni, korábban a Soho Party együttes billentyűse volt.

   – Hogyan állt össze ez a műsor, milyen dalokat használtak  fel?

   – Adott volt minden, hiszen a dalok készen voltak, csak a mese cselekményének kellett megfeleljenek. Ez a könnyebb megoldás. Persze, tervezzük, hogy írunk majd újakat is, hiszen elég nagy a versek tárháza, van miből válogatni, sőt már egy szövegíró is jelentkezett. A programban Gazdag Erzsi, Kányádi Sándor, Gaál Zsuzsa, Alexander Milne, Devecsery László, József Attila versei szerepelnek.

 

   rendvedelmi 1425– Mikor alakult meg ez a zenekar? Van valami dátum, amit hivatalosnak tekintenek?

   – Hát, már elég régóta próbálunk, valamikor a nyár vége felé voltak az első fellépések. Valójában a zenekari premier augusztus 20-án, a XVII. kerületben volt. Kőbányán a Rendvédelmi napon ismerhették meg az új felállást, beugrók voltunk egy másik együttes helyett. Ezek voltak az első nyilvános fellépéseink, s reméljük, majd követi a többi is.  Szeptember végén Fonyód-ligeten játszunk az Erzsébet táborban 400 gyermek előtt. (a képen Joós Tamás)

   – Egy zenekarnál fontos a név. A Három Szegény Szabólegény egy az egyben vehető a trió nevének?

   – Igen, és tudni kell, hogy ehhez egy történetet is kitaláltunk, mint ahogy legutóbbi meseelőadásomhoz, a Violin király is egy mese, de itt más a történet. A Violin király és Hanga királykisasszony meséjét Szász Ilona írta felkérésemre, a szabólegények történetét a fiúkkal közösen írtuk.

 

   – Csak egy zárójeles kérdés: hogy áll a Violin király mesejáték a publikum színe előtt? Hány előadáson van már túl?

   – Örömmel mondhatom, közeledik az ötvenedik előadás, s tekintve, hogy tavaly éppen itt, a könyvtárban volt a Violin király és Hanga királykisasszony premierje 2013. május 15-én, ez eléggé szép teljesítménynek és sikernek mondható. Valóban, a nyári időszakban, főleg a Balaton partján több előadást sikerült leszervezni.

   – Elnézést, térjünk vissza a szabólegények sztorijához!

   – Nos, itt az történik, hogy a három testvér, Tomi, Sanyi, Norbi (ezek vagyunk mi) nem nagyon érdeklődik a szabás-varrás iránt. Mióta édesapjuk megmutatta nekik, micsoda csudálatos zeneszerszámok vannak a világon, szinte csak muzsikálni akartak.
Az apjuk meg is bánta, hogy megmutatta nekik a hangszerek világát. Azt mondta, maradjanak mégiscsak a kaptafánál, a tűnél, cérnánál, ollónál… abból szépen megélhetnek majd.
A három szegény szabólegény azonban egyre többet járt el muzsikálni hétszépségű, sokdombú falujuk „Pityes” nevű kocsmájába. Itt ez egy visszautalás a már említett Cinke Singer's lemezre, az ottani Rémrendes vendéglőre.

 

rendvedelmi 1443

   

   Apjuk – bölcs ember lévén – látta, hogy a fiúk minden áron zenélni szeretnének ezért az tanácsolta: „Lássatok világot, és ha lesz olyan hely ahol a zenétekre táncra perdül gyerek és felnőtt, akkor lesztek majd igazi muzsikusok.”

   – Ahogy az a Rendvédelmi napon jól látszott, s fotók is megörökítették, a gyerekek bizony táncra penderültek. A zenész-szabólegények teljesítették apjuk kívánságát. De meglepő módon nem gyerekdalokat hallottunk a náluk szokásosnak nevezhető hangzásvilággal. Rock and roll, blues és társaik szólaltak meg. Alapjában egy klasszikus beat-zenekari felállással. Hogyan magyarázza ezt?

   – Sőt, még cha-cha-cha is van a dalok között. A hangzás szándékos, egy konkrét elhatározás eredménye. Bár mindegyik dalt el tudnám játszani a szokásos és általam használt népi hangszerekkel, úgy gondoltam, és ezzel a társaim is egyetértettek, hogy másképpen kell megszólalnunk, mint ahogy ez nagy átlagban szokás. A mese alapja az atyai intelem, hogy akkor leszünk muzsikusok, ha táncolnak a zenénkre, és ezt a célt – úgy véltük – ezzel a felállással és hangszereléssel tudjuk elérni. És van még egy mélyebbre nyúló alap. A már említett Cinke Singer's lemez sztorija is az, hogy a történet egy vendéglőben játszódik. És a vendéglői zenészeknek illik minden műfajt ismerni és muzsikálni.

   

rendvedelmi 1512

 

   A szülőknek ismerősek ezek a stílusok, de a gyerekeknek ez a zenei világ bizonyára új, így az is cél, hogy ismerkedjenek meg velük. Van olyan dalunk, amit még nem játszottunk és reggae stílusban van írva, de lesz funky alapú nótánk is. Alapelv, hogy könnyen „emészthető” legyen a zene: dallamos, jó ritmusú, könnyen táncolható, s akár közösen énekelhető refrénje legyen.

   Összességében azt mondhatom, igyekeztünk elszakadni a sokak által művelt klasszikus gyerekdalok stílustól és hangzásvilágtól.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY


A CINKE SINGER'S ÉNEKEI

   Gaál Zsuzsanna verseire komponált zene, a mesebeli Cinke Singer's együttes műsora, amely a Rémrendes vendéglőben hangzik el. A dalok zenéi egy-egy klasszikus táncdallam, illetve könnyűzenei stílus jegyében készültek, így a gyerekek a mulatságos szövegeken túl megismerkedhetnek a különböző zenei műfajok stílusjegyeivel. (blues, twist, chachacha, rockandroll, country stb.)

 

ÜVEGGOLYÓK

   Versek, dalok gyermekeknek

A 2004. május 23-án megjelent és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban bemutatott cd élő koncertváltozata sok játékkal, hangszerbemutatóval, közös énekléssel. A lemezen Ágai Ágnes, Bella István Devecsery László, Gazdag Erzsi, József Attila, Kányádi Sándor és Szilágyi Domokos versei szerepelnek.