AD-blacklist1

2014
jan.
18

Cseh Tamás Nap 2014 – Kőbánya, élőben

cseh-tamas-leadDélután két órakor elkezdődött Kőbányán a Cseh Tamás Nap, a neves művész emlékére rendezett második daléneklési, fotó, videó készítési és ez évben elsőként a szövegírói versengés. Szerkesztőségünk ÉLŐBEN folyamatosan új információkkal jelentkezve követi az eseményeket, képpel, szöveggel, s ha úgy adódik, dallal is jelentkezünk.

 

 

 

20.15

A koncert még tart, az esemény hivatalos záró időpontja 20.30. A 10kerkult.hu naplója ezennel véget ér, vasárnap bővebb összefoglalóval és új képekkel, galériával jelentkezünk.

 

20.00

A Cseh Tamás Nap záróakkordja Másik János koncertje...

 

CSTN-06 35419.50

A Dal kategóriában Cseh Tamás valamely számát kellett előadni. Mint Kecskeméti Gábor zsűritag elmondta, tavalyhoz képest sokkal kevesebb volt az egyedi stílus, de azért voltak kiemelkedők.

1. helyezett: EklekTrió (Tóth Orsi, Sipos Gergő Gábor, Szabó Mátyás) a Tíz év múlva c. szám elődásáért (képünk)

2. helyezett: Önként és Dalolva Társulat (Suhajda Attila és barátai)

3. helyezett: Kerényi Zsolt és Fenyves Gábor

 

 

CSTN-06 24119.44

A Dallam kategóriában a híresen szöveg nélküli Dallam a szabadságról c. számra kellett szöveget írni. Mint Háy János zsűritag mondta, a dallamot és a szöveget összehangolni nagy kihívás, anno volt, hogy neki sem sikerült.

   A szövegírásban és annak előadásában a zsűri a legjobbnak Szelény Györgyöt (és vokálként közreműködő exfeleségeit) tartotta. (képünk)

 

2. helyezett az Akusztik Art duó

3. helyezett Nagy Balázs 

 

CSTN-06 08819. 38

Ahogy Mispál Attila, a fotó és video zsűri tagja fogalmazott, talán nekik volt a legnehezebb helyzetük, annyi jó és sok pályamunka érkezett, voltak tucatnyian, akik kaphattak volna. A fotó és video kategóriában különdíjas lett a De Focus Alkotói Kör ,,Új emigránsok" c. klipjéért.

 

1. helyezett: Talpas Pál - Talpas Illés - Nagy Zsófia, ,,Megyek az utcán..." c. klip (Képünk)

2. helyezett: Fejt Bálint, ,,El vagyok veszve" c. klip

3. helyezett: Barcza Rita, Csönderdő c. képsorozat

 

 

CSTN-05 04319.35

Bérczes László zsűrielnök (a képen jobbról - Kátai Zoltánnal) az elején két különdíjast nevezett meg, akik az idei nyári Ördögkatlan Fesztiválra mehetnek fellépőként. Ők: Kerényi Zsolt és Fenyvesi Gábor, illetve az EklekTrió.

 

 

19.20

Kis csúszással, 18.20-kor kezdődött az eredményhirdetés és gála, és fél nyolc előtt ért véget. Díszvendég volt Cseh Tamás özvegye, Császár Bíró Éva. A díjakat Weeber Tibor kőbányai alpolgármester adta át. Névsor, mindjárt!

 

 

17.40

Nyüzsgés az aulában! Véget ért a versengés minden kategóriában, a zsűri visszavonult értékelni. Bizonyára nehéz helyzetben van. A résztvevők, a közönség lazít, miközben azért egy-egy indulónál az izgatottság jeleit is felfedeztük... Mi magunk még tippelésre se vállalkoznánk, annyi jó produkciót láttunk. Ha minden jól megy, a színházteremben 18 órakor eredményhirdetés. A komplett névsorral jövünk!

 

 

CSTN-04 04817:10

Éppen csak befejeződött a színházteremben az együttesek programja a szövegírói pályázatok és daléneklés kategóriákban (itt mutatták be szövegeiket az együttesek vagy zenekari kíséretet igénylő szólisták), mikor tudomásunkra jutott, hogy a szövegírói pályázaton a mezőny legfiatalabb versenyzőjét láthattuk, hallhattuk.
   Nem sokat teketóriáztunk, egy zengzetes a-dúr akkord lendületével tartottuk elé a mikrofont, s illő módon bemutatkoztunk. Egy rövid ,,szakmai életrajzot" kértünk.


– Kárpáti Barnabás vagyok, 17 éves, most nyáron leszek 18. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolába járok, ahol hangképzést kapok és kórusban énekelek. A mindennapi élményeimet megpróbálom versekben újra megélni. Emellett néptánccal is foglalkozom, ez a másik szerelmem, a békásmegyeri Kincső néptáncegyüttes tagja vagyok.


   – Na, akkor itt kérdeznem kell. A debreceni Törköly zenekar egyik száma erősen népzenei ihletésű volt. Te törekedtél-e folklór hatásokra?
   – Nem, őszintén szólva eszembe sem jutott. Én úgy voltam ezzel, hogy meghallgattam a zenét, s annyira megfogott, hogy már az első ütemek után megfogalmazódott bennem, mit értek, érzek én a szabadság alatt. Lehet, hogy benne van a néptánc, de nem tudom. 


Befejezésként kérdésünkre válaszolva még elmondta Barnabás, hogy nem vágyik szövegírói babérokra, de ha netán kap valamilyen díjat, az inspirálni fogja, de soha nem fog kényszerből írni, csak mert van egy pályázat.

 

 

CSTN-04 09717.05

A nagyteremben duók a saját dalokkal! Akadt egy érdekes nevű páros, Drasztik Akusztik (ha jól értettük), hát, keményen, már-már metálosan zenéltek, a szöveget sajnos nem értettük. Ezzel szemben egy egyetemi férfi kettős igazán kiváló, előre koreografált előadást nyomott le: egy Gellért-hegyi házavató házibuli történetét, prózában és dalban mesélték el. Megismerhettük Ági, a házigazda és a barátok életét. Nekünk ez nagyon tetszett.

 

   Közben pedig nagyon oldott lett a hangulat az aulában, amolyan dzsembori helyszínné alakult át az espresso. Alkalmi férifikórus állt össze a zongoránál önfeledt danolászásra... Hittük ezt, tévesen! Aztán megkérdeztük őket, s mint mondták ők egy Cseh Tamás Tribute együttes (balra), és tetszés szerint dolgoznak fel Cseh-számokat, elsősorban a Levél nővéremnek sorozatot. Most gyakoroltak egyet... 

 

 

CSTN-04 006a

 

16.30

Kicsit csúszott a program, de ezt talán senki sem bánta, hiszen az együtteseknél a végére maradt a slusszpoén: a Szeged melletti Deszkről érkezett soktagú női kórus adta elő Cseh-dallamra írt saját szövegét. És nem csak emiatt volt a kar feltűnő, hanem az egyszerű, de mégis feltűnő formaruha miatt: fekete kosztüm, nyakon átvetett pink selyemsállal. A tapsvihar megérdemelt volt.

 

CSTN-03 074

16:05

A színházterem színpadán muzsikált éppen az Acoustic Light Blue együttes a daléneklés kategórián belül a zenekarok csoportjában. Egyik tagjával, Miskolci Istvánnal mintegy tíz perccel a fellépésük előtt beszélgettünk, nem tudván, hogy a színpadra igyekszik. Ő sem mondta, így nyugodt lélekkel faggattuk arról, miért érzett késztetést a dalszöveg-írók versenyébe benevezni.


   – Nekem Cseh Tamás nagyon fontos, nagyon sokat játszottam és játszom most is a dalait, akár szólóban, akár a zenekarral. Örülök annak, hogy nagyon sokan vagyunk, akik visszük tovább a szellemiségét. Megjegyzem, s ez is fontos, hogy többnyire Cseh Tamás dalokról beszélünk, holott Bereményi Géza és Csengey Dénes írták a szövegeket, s az ő nevük ritkán hangzik el. A szövegírás azzal a kettősséggel született, hogy van egy dallama, amihez nincsen szöveg, valamint motivált az imént említtek munkássága. Az igazat megvallva, nehéz volt, mert van ezeknek a daloknak egy hangulata, tömörsége, s azt kellett megtalálnom, hogy az én gondolatom a szabadságról hogyan illeszthető ehhez a dallamhoz. Próbáltam kerülni, hogy Bereményi utánzatot írjak. Azt szerettem volna, ha Miskolci István van jelen a dalban, de ott van mellette Cseh Tamás is.

 

 

15.50

Közben már zajlott az együttesek műsora a színházteremben, ugyancsak szép számú publikum előtt. Mint kiderült, az esemény országos színtű lett: például a Debrecenből érkezett Törköly együttessel. A Tangó című számot adták elő, nagybőgővel, hegedűvel, gitárral, klarinéttal! Szerintünk ez nagyot ütött így! Csak egy pici hibát fedeztünk fel az elején, amikor is a hangok elnyomták az éneket, de aztán a dal második felére helyreállt a rend...

 

 

CSTN-02 00315:20

Kedves ismerőssel találkoztunk a folyosón, miközben a nagyteremben a meghallgatás zajlott. Mülhauser Martina tavaly a dalverseny 3. helyezettje volt, s azóta újra szerepelt Kőbányán. Az elmúlt évben egy kiállítás megnyitó közreműködőjeként láthatták a festészet szerelmesei. A kérdés egyértelmű volt: újrázik vagy más kategóriában indul?

 

   – A szövegírói kategóriába neveztem be. Kapóra jött ez a pályázat, mert 2010-ben, Tamás halála után írtam ezt a szöveget, kimondottan neki dedikálva. Érdekese alakulnak a dolgok körülöttem, egyre  több volt barátjával, tisztelőjével ismerkedem meg a múlt évi verseny óta.

 

 

 

 

15:10

Benéztünk a fotó- és videopályázat alkotásait felvonultató ,,Műcsarnokba". Ha jól láttuk, valamely Cseh-dal címére vagy sorára rímelő képpel lehetett a fotóknál pályázni. Nekünk kettő tetszett igazán: az ,,Így állok Forte filmeken" dalrészt képletesen úgy interpretálta az alkotó, ahogy a szöveg mondja, makkoscipő tapossa a régi filmszalagokat; a másik a Budapest c. dalra készített kép, ezen Budapest fölött háttal állva, messzi távolba tekintenek nők.

 

CSTN-03 009

 

 

14.55

A daléneklési verseny üde színfoltja volt az Egri-testvérpár egyik tagja. Magyarázat: a duó kategóriában indultak volna, de a testvérpár egyik tagja ausztriai tanulmányai miatt nem tudott Kőbányára jönni, így fivére egyedül lépett ebben a kategóriában a színpadra. Frappánsan oldott meg: gitár a kézbe, csörgő bokára húzva, és belekezdett. Parádés volt egyedül is, és mintha nem is Cseh-dalt adott volna elő, hanem a saját szerzeményét... Mi lett volna, ha a tesó is itt van!

 

14:30

A Kőrösi művház nagyterme (nem a színházterem!) talán nem is meglepú módon tele van, csak néhány szék üres. A ház előtt ugyancsak sokan ácsorognak, fellépők, érdeklődők egyaránt. Kinn az előtérben, a büfénél, az említett espressónál Cseh-dalok szólnak, mintegy furcsa kontrasztot adva a teremben zajló erőpróbának. Az eddigi próbálkozók egyikénél, másikánál azt vettük észre, hogy inkább ,,csehesen" éneklik a dalokat, kevésbé saját stílusban és saját érzéseket átadva. Persze volt, akinél ez az ,,egyediség" átjött...

 

CSTN-02 007

 A zsűri - balról: Kecskeméti Gábor, Bérczes László, Háy János, Kátai Zoltán, Joós Tamás

 

14:00
Minden különösebb ceremónia nélkül kezdődött el a meghallgatás. A műsorközlő bemutatta a zsűrit, és porondra lépett az első versenyző a daléneklési kategóriában (szóló és duó alketegória is volt). A színpad berendezése illik a névadóhoz: mikrofon, szék, semmi több. Igaz, más nem is nagyon kell most, a gitárt meg mindenki fogja maga...


CSTN-01 06212:40
Érkeznek a versenyzők a regisztrációra, A kategóriáknak megfelelően három pulton fogadják őket. Közben Buzás Kálmán és Tóth Ramóna egyenesbe hozzák a Príma hely espresso cégtábláját. A bejárattal szemben, a főfalon hatalmas installáció fogadja az érkezőket. A szövegírói pályázatra érkezett anyagok közül nagyítottak fel, s ragasztottak ki néhány darabot a rendezők.


Munkánkat 12:40-kor kezdtük, pár perc múlva pedig a versenyzőké lesz a porond. Rövidesen a délután két óráig történtekkel jelentkezünk.