AD-blacklist1

2014
jan.
11

Cseh Tamás Nap – visszaszámlálás

Írta: Oszvald György

CSTN-sorozat-leadJanuár 18-án lesz az immár hagyományosnak tekinthető kőbányai Cseh Tamás Nap. Az esemény médiapartnere a 10kerkult.hu. A következő napokban a zsűri bemutatásával igyekszünk „bevezetni” a mini fesztivált.

 

  

 

 

Még egy hét, és január 18-án délután két órakor elkezdődik a 2014. évi Cseh Tamás Nap Kőbányán, három kategóriában. A daléneklés, szövegírói és fotó-videó kategóriák „összecsapásának” helyszíne a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. Az eredményhirdetéssel egybekötött gálaműsor este hét órakor kezdődik.

    A kiemelkedő és ebben a formájában egyedülálló rendezvényről a 10kerkult.hu szerkesztősége minden eddiginél részletesebb, frissebb és színesebb módon igyekszik tudósítani az olvasókat. Az első és legfontosabb teendőnknek tartjuk éppen ezért, hogy közreadjuk az esemény plakátját és a szervezők hivatalos közleményét.

 

CSTN-plakat-300pxA 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző 70. születésnapja alkalmából 2012-ben hirdetett a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ nem hivatásos előadók, énekesek, együttesek és alkotók számára két kategóriában pályázatot. A pályázatra akkor több mint 50 alkotó jelentkezett.

   A nagy sikerre való tekintettel a pályázatot 2013-ban újra indítottuk immár három kategóriában. A két hagyományos: ének és képzőművészeti mellett „Dallam a szabadságról” címmel megjelenő új pályázatban Cseh Tamás - Csengey Dénes: Mélyrepülés című lemezén található Dallam a szabadságról zenére lehetett szöveget írni.

   „A pályázat hozzájárulhat ahhoz, hogy Cseh Tamás munkássága és életfilozófiája tovább éljen a művészetekben, és a versenyzők művészi alkotásukkal továbbítsák ezt az üzenetet”" – valljuk mi szervezők. A zsűri munkájába olyan művészeket tudtak bevonni, mint Bérczes László művészeti vezető (Kaposvári Csiky Gergely Színház Háy János költő, író, Kátai Zoltán énekmondó, Kecskeméti Gábor zeneszerző, Krulik Zoltán zeneszerző Makám együttes,) Mispál Attila filmrendező és Tóth Zsolt operatőr.

   A három pályázati kategóriában összesen majdnem százan jelentkeztek.

   Az idei évben legtöbben, több mint félszázan az „Egy képre gondolok, tudod…” fotó- és video kategóriában készítették alkotásaikat Cseh Tamás dalaira.

   A pályaművek előzetes zsűrizése után az előadók és alkotók meghívást kaptak, hogy produkciójukat a kulturális központ színpadán, élőben is bemutathassák. A 2014. január 18-án, szombaton 14.00 órakor kezdődő „Cseh Tamás Nap Kőbányán 2014” programon a zsűri tagjai újra értékelik a pályázókat és pályázatokat, az élőben megszólaló dalokat és egy un. „akció kiállítás” keretében lehet megtekinteni a képzőművészeti kategória alkotásait.

   A nap folyamán „Cseh Tamás a rajztanár” címmel kiállítás nyílik az egykori Üllői úti általános iskola diákjainak rajzaiból, akiket Cseh Tamás tanított. Cseh Tamás több éven keresztül volt tanára a kőbányai iskolának.

   Az itt legjobbnak bizonyuló produkciók a gálaesten 2014. január 18-án 18.00 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban hivatásos művészek társaságában lépnek fel és vehetik át a jól megérdemelt díjakat.

   Az estet az egykori alkotótárs Másik János zeneszerző és előadóművész önálló koncertjével zárul. 

 

   Úgy véljük, sokan kíváncsiak arra, miért ők azok, akik az ítész szerepét vállalva hirdetnek győzteseket, adnak muníciót a résztvevőknek választott területük mélyebb művelésére, netán elindítják egy-egy alkotó karrierjét. A következő napokban – éppen ezért – bemutatjuk a zsűri tagjait, kiemelve a zsűrizés szempontjából fontos szakmai tevékenységüket, Cseh Tamással való egykori kapcsolatukat, élményeiket.

 

   A verseny napján már a felkészülés első perceitől kezdve – azaz várhatóan a déli óráktól – folyamatos „élő” tudósítással jelentkezünk a helyszínről. Lehetőségeinkhez képest hanggal, videóval, fotókkal és természetesen, a szó erejével próbáljuk majd visszaadni a Cseh Tamás Nap hangulatát. Másnap, 19-én vasárnap a kora délutáni órákban már részletes beszámolóval és fotógalériával várjuk a rajongókat, s olvasóinkat!

 

Választott mottónk erre a napra: „Mintha velünk lennél!”

10KERKLULT-LOGO-kicsike

 

 

www.10kerkult.hu – a Cseh Tamás Nap médiapartnere