AD-blacklist1

2011
dec.
01

In memoriam Kerényi Gabriella

Írta: Szerk

 

kerenyi gabi-leadMajláth Júlia nemcsak csodálatos zeneszerző, számtalan sláger szerzője volt, hanem kiváló pedagógus, aki sztárok sokaságát indította el a pályán. Nála tanult Mikes Éva, Pálffy Zsuzsa, Ambrus Kyri, Kerényi Gabriella, és ki győzné sorolni a sort.  

 

Bizonyára sokan vannak az idősebbek közül, akik emlékeznek rá, akik ismerték, szerették. Nekik is szól ez a néhány sor...

   

   Kerényi Gabriella a 60-as évek népszerű kultúrházában, a Csiliben a Rusznyák tánczenekarral kezdte pályafutását. Szombat-vasárnap volt zenés táncest. A zenekar maga sem volt profi abban az értelemben, hogy a zenéből éltek volna csak, de abban igen, ahogy játszottak. Hétvégeken zsúfolásig telt a nagy terem, és elegáns ruhában - hiszen akkor szórakozni csak öltönyben és nyakkendőben, lányoknak alkalmi ruhában lehetett - jókedvű párok táncoltak, a büfében fogyott a bambi, a szendvics és a sör. 
kerenyi gabiItt, a pesterzsébeti közönség előtt indult el Kerényi Gabriella pályája.
1964-ben az Erkel Színházban bemutatta studiósait a Rádió. Ezen a gálán lépett fel elõször nagy közönség előtt, és itt mutatta be Majláth Júlia neki írt dalát, a "Valaki kell nekem is"-t.
A dal és az előadó olyan sikert aratott, hogy Hollós Ilonával, a kor népszerű táncdalénekesével is felvette a rádió a számot. Azóta örökzölddé vált. Kerényi Gabinak egymás után születtek az új rádiófelvételei: a Messze túl, a Naponta írógépen lekopogom .
Felfedezte a revü, szerepelt a Tarka Színpadon az Őfelsége a sztár c. összeállításban, és énekelt a Horváth Tivadar rendezte Csudapest c. revüfilmben is.
Gyorsan ismertté vált, fellépett Budapest népszerű szórakozóhelyein, külföldi vendégszereplést vállalt. Közben kevesen tudták, hogy a művésznő pszichológusnak készül, és nemcsak énekelni tanul, hanem napközben egyetemre jár. Mert az álmok nem hazudnak Kerényi Gabriella miután férjhez ment és gyereket szült, pályát módosított.
Pszichológus lett, még hozzá a lelki tényezőkön alapuló fogyókúrák tudora. Könyve ma is népszerű.

   De a dal továbbél: Valaki kell nekem is...
Ahányszor hallom, számomra az õ hangja visszhangzik. Ha ez nem is a halhatatlanság, minden esetre a siker.

 

„Valaki kell nekem is,
Aki csak az enyém,
Aki társ egy hosszú életen át.
Értem bármire kész,
És ha bárhova néz,
Mindig és mindenhol csak engem lát.”

 

Forrás. Szinhaz.hu/fórum, Naska | 2008. január 1. kedd, 14:09

 


Kedves Naska!

McMenemy Márk vagyok, Kerényi Gabi fia. Nagyon megtisztelő, hogy ilyen sokat tud édesanyámról.

Sajnos azonban egy szomorú adalékkal kell kiegészítenem a biográfiát; sajnos Édesanyám november 11-én elhunyt.

Jó tudni, hogy még ilyen sokan emlékeznek és szeretik őt. A nevében is, köszönöm.