AD-blacklist1

2011
nov.
23

Újra itthon a pánsíp művész

Írta: Oszvald György

 

pansip 050A szüleim ebben a templomban esküdtek, jómagam itt ministráltam, ez a templom és környéke az otthonom – konferálta fel a különlegesnek ígérkező koncertet Szabó István, alias Steve Taylor-Szabó, ahogy a nagyvilág ismeri.

 

   Mintegy 120-130 érdeklődő foglalt helyet a Kistorony parki Föltámadott Krisztus templom padsoraiban; sokan a mise után maradtak, mások a koncertre érkeztek. Szabó közvetlen szavai rendkívül barátságos, közvetlen hangulatot teremtettek, jó alapot teremtve ezzel a koncertnek. A kivitelezés meglehetősen egyedi volt, amolyan fél playback előadásmód. A dalok alapja, a nagyzenekari kíséret, a harmóniák a CD-ről jöttek, a pánsípok viszont élőben szólaltak meg. A hangerősségek megfelelő összehangolása tökéletes illúziót teremtett.

  pansip 046A repertoár nem a szokásos, meglepetéseket tartogatok – jelezte Szabó. S valóban: Hayden, Mozart, Beethoven, azaz a bécsi klasszikusok, majd Massenet, Demis Roussos, Vangelis népszerű kompozíciói szólaltak meg pánsíp-átiratban. Elhangzott Brahms V. magyar tánca is, de kimondottam pánsípra írt román darab, a Dojna (hallgató – a szerk.) is a műsor része volt. Meg kell említeni, hogy a hangszer itt önmagában szólalt meg,

  Egy pillanatban, a műsor fele tájékán Szabó levette a mikrofont az állványról, s magyarázatként annyit mondott, hogy „no, akkor, következzék valami a múltból!”. A zenekari kíséret mellett felcsendült a művész érces tenorja: az Ave Mariát (Schubert) énekelte. Majd az igazi meglepetés az volt, amikor ugyanezt hangszerén is eljátszotta.

  A bő másfél órás koncert után Steve Taylor-Szabó szívesen válaszolt a 10kerkult.hu kérdéseire. Mindenekelőtt azt kívántuk tisztázni, hogy a hangszer – a csodásan muzsikáló dél-amerikai utcazenészek okán – vajon az egykori Azték birodalomhoz köthető-e? Szabó úr azonnal tiltakozott, s gyorsan elmondta, a bolíviai, perui zenészek egészen más, kétsoros síprendszerű hangszert használnak. Amin ő játszik, az ógörög eredetű népi hangszer. A mitológiai szerint ezt használta Pán, a kecskeszarvú pásztoristen, elvarázsolva játékával a nimfákat. Majd a különös névhasználatról kérdeztük. – 1967-ben költöztem ki végleg Svédországba, s az angolos nevet könnyebb volt megjegyezniük.

   pansip 059A legfontosabb életrajzi adatokat honlapjáról vettük. 16 éves koráig zongorázni tanult, majd a klarinét és a szaxofon következett. 1966-tól Nádas Gábor zenekarában játszik a Thália színházban, majd egy évre rá a Galambos Lajos sextettben kap helyet. Később nyakába vette Európát, Csehszlovákiában, Németországban, Finnországban muzsikált, majd a végén Svédországban telepedett meg. Svéd állampolgár lett, de a főiskolát Svájcban végezte el pánsíp szakon, 1987-ben. 2005-től Kőbánya díszpolgára.

   Azt pedig nem kis büszkeséggel említette a koncerten, hogy „2007-ben Svájcban, Arosa városában, ahova több mint 500 pánsíp művészt hívtak meg a világ minden tájáról, a legnagyobb örömömre a világ 10 legjobb pánsíp művésze közé választottak meg. Ez eddigi legnagyobb kitüntetésem, mivel a pánsíp művészetben élen járó romániai zsűri tagokat sikerült lenyűgöznöm élő előadásommal.”

 

Steve Taylor-Szabó a Kistorony parki templomban legközelebb december 26-án ad karácsonyi koncertet a mise után.

November 28-án 18 órai kezdettel a Széchenyi Általános iskolában lesz fellépése.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY