AD-blacklist1

2013
jan.
21

Cseh Tamás non-stop …

Írta: Oszvald György

csehT 454leadHat órán át – az előkészületeket tekintve jóval több – volt Cseh Tamás Kossuth-díjas előadóművész és szellemisége főszereplő január 19-én a kőbányai Kőrösi Csoma kultúrközpontban.

 

 

 

Péntek, délután két óra. Elkezdődik a Cseh Tamás Nap Kőbányán című, hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény. Az 1-es teremben elkezdődik a zenekarok meghallgatása, a 33-asban pedig a szólisták mérettetnek meg. A képeket és videókat valamivel könnyebb volt zsűrizni…

 

Előzmények

A 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző 70. születésnapja alkalmából nem hivatásos előadók, énekesek, együttesek és alkotók számára két kategóriában – „De most itt vagyunk, éneket hallgatunk … „ és „Egy képre gondolok, tudod …” – pályázatot hirdetett meg a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ 2012. őszén. Az elsőben három Cseh Tamás szerzemény előadásával lehetett pályázni, míg a másikban a vizuális művészetek szerelmesei egy-egy Cseh Tamás dal ihlette fotó, videóklip beküldésével nevezhettek.

   Az előadóknál több mint 30 énekes és zenekar, a vizuális alkotóknál 15 alkotó pályázott a díjakra.

 

csehT 014

 

Eredményhirdetés előtt

Őszintén szólva, némi izgalommal érkeztünk az este hat órára meghirdetett eredményhirdetésre. Tíz perc késés nem nagy idő, de kellemetlen egy már elkezdett rendezvényre bemenni. Az előcsarnokban csendesedett a szívdobogás, ugyanis a pénztár előtt hosszú sorban álltak még a jegyet váltani szándékozók; egészen a fotó

 

csehT 001

 

kiállítás első tablójánál állt a sor vége. Aztán, láss csodát!, volt, aki nem is a terembe sietett, hanem alaposan megszemlélte az alkalmi Cseh Tamás múzeumot: az oszlopok között a művész relikviái – fellépő ruha, kották, egy-egy kedvenc tárgy – alkották a „gyűjteményt”.

 

A győztesek percei

 

  Joós Tamás, az intézmény igazgatója rövid köszöntőjében jelezte, Kölcsey 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát, és az nem lehet véletlen, hogy Cseh Tamás 1943. január 22-én született. Van ebben valami sorsszerű…

 

csehT 108

balról: Sós Zsuzsanna, Jandó Ágnes, dobrai Zsuzsanna, Kovács Róbert, Császsár Bíró Éva, Szabóné Gerzson Sarolta

 

A köszöntés részeként Kovács Róbert polgármester kedves közvetlenséggel, virágcsokorral üdvözölte Cseh Tamás özvegyét, Császár Bíró Évát.  Megmutatta első lemezét, azt a bakelit korongot, az Antoine és Désiré első kiadását, amit a mai napig szívesen hallgat.

   Elhangzott az is, amit talán kevesen tudnak, hogy Cseh Tamás a ’60-as évek végén az Üllői úti iskolában tanított, s éppen ezért arra kérték Sós Zsuzsannát, a jogutód Janikovszky Éva iskola igazgatóját, őrizzék és ápolják a Cseh-örökséget!

  

   csehT 061Az első zeneszám – énekelt: Krulik Zoltán - képünkön - (Makám és egyéb zenekarok tagja, itt a zsűri tagja is) – elhangzása után még váratott magára a díjazottak megismerése, mert Mispál Attila, a vizuális alkotások ítésze mondott néhány értékelő szót, majd Bérczes László az előadók teljesítményét méltatta. Persze, azzal kezdte, mikor lesz már zene? A kérdést hangos nevetés kísérte, de Bérczes nem térhetett ki a rövid értékelés elől. – Szempont volt, hogy az előadók tudnak-e énekelni, de ez alapfeltétel. Van egy másik fontos tényező, Tamás dalaira gondolva, ez pedig a személyiség, az eredetiség! nagy bátorság kell ahhoz, ha valaki úgy akarja elénekelni Tamás dalait, mint azt ő maga tette, de ahhoz talán még nagyobb, hogy valaki eredeti legyen! (…) A magyar kultúra napjáról beszélünk, s ez amit itt hallottunk,ez a kultúra egyfajta kézfogás … Mindenki történeteket mesél, a sajátját meséli, mindenkinek van ilyen Tamással kapcsolatban” – fejtegette Bérczes. Gondolatait igazolandó, elmondta, hogy annak idején Szolnokon, az akkor három éves lányának énekelt Tamás, néhány napja pedig az unokája totyorgott a CD-ről szóló Cseh Tamás dalokra. csehT 149– Így megy ez a lánc, fogjuk az „őseink” kezét és a mi kezünket is fogja valaki, egyszer csak, harminc év után megpillantom Sós Zsuzsit, akivel a szolnoki diák színjátszóban voltunk együtt… mit mindjak még? – vakarta meg a fejét Bérczes. (jobb oldlai kép)

 

   Nem sokáig kellett már várniuk a nézőtéren helyet foglaló versenyzőknek. Joós Tamás kategóriánként, a harmadik helyezettel kezdve hirdetett győzteseket. megtekinthettük a díjazott fotót vagy videót, az előadók pedig Cseh Tamás dalait énekelték. Az egyes kihirdetések között hivatásos művészek prezentálták saját szerzeményeiket, emlékezve és tisztelegve Cseh zsenije előtt: Róka Szabolcs, Kátai Zoltán (mindketten kobozzal kísérték éneküket, ami bravúrnak számít Cseh gitárra írt szerzeményeinél), Joós Tamás, az Ad Libitum együttes (Bornai Szilveszter, Kecskeméti Gábor, Novák János) álltak a színpadra.

 

A díjazottak

Dalos kategória: I. helyezett: Asztalhoz Emberek zenekar (Kalán Era – ének, vokál; Dömötör Sándor – billentyűsök; Hegyi Norbert – basszusgitár, ének; Janka Bence – ütőhangszerek; Katona Bálint – gitár; Orosz András – gitár, ének; Tüske Zsoolt – dob), II. helyezett: Fodor Balázs, III. helyezett: Mülhauser Martina
Különdíj: Home Babel zenekar

 

csehT 000zeneI-III

balról: Asztalhoz, emberek zenekar, Fodor Balázs, Mülhauser Martina

 

csehT 292Fotó-klip kategória: I. helyezett: Feitl Bálint, II. helyezett: Nyíri Zsolt (képünkön jobbra, Mispál Attilától veszi át a díjat), III. helyezett: Szemendrey István

 

    Elfogytak a díjak, bár zene még lett volna bőven, de a műsor véges, s mi más is következhetett volna, mint a fellépők, versenyzők közös záró dala a közönséggel együtt énekelve, az örök opus, Budapest (Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk?)

 

 

 

Zárszó

    „A pályázat hozzájárult ahhoz, hogy Cseh Tamás munkássága és életfilozófiája tovább éljen a művészetekben, és a versenyzők alkotásaikkal továbbították az üzenetet” – erősítették meg a szervezők. A sikeren felbuzdulva jövőre új kategóriát is indítanak, szélesítve azt a kört, ahol Cseh Tamás szellemisége tovább élhet…

   A papiruszortál.hu hasábjain pedig imígyen méltatta a napot Leho (alias Lehotka Gábor): „Az egész rendezvény egyszerűen méltóképp ünnepelte Cseh Tamást. A sok kiváló/ügyes vagy épp érzékeny előadás után pedig újra megállapíthattuk, nehéz, de nemes feladat a dalnok után a húrok pengetésihez fogni.”

   Az eredményhirdetés után Bérczes László hat produkciót meginvitált az általa szervezett nyári Ördögkatlan Fesztiválra.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY