AD-blacklist1

2013
jan.
06

Tutta Forza: új év, meglepetésekkel

Írta: Oszvald György

13tutta 021leadKétségtelen, hogy az idén harmadik alkalommal megrendezett újévi koncert Kőbánya legrangosabb társadalmi eseményévé nőtte ki magát az elmúlt három évben. Írásunk a január 5-én, a Kőrösi Csoma Kulturális Központban megtartott – kissé rendhagyó – koncertet igyekszik bemutatni.

 

   Tavaly ilyenkor a meglepetés uralta a tudósítást. A meglepetés, mert rendkívül kevés díszlettel, ám abból kiváló érzékkel varázsolt látványos színpadképpel biztosítottak emelkedett hangulatot egy magas színvonalú „hozott anyagból” összeállított előadáshoz. A hozott anyag alatt pedig a kőbányai tehetségeket, művészeket kell érteni! Kevesen gondolták, hogy a Tutta Forza zenekar és a közreműködők képesek lesznek átütő sikert elérni, bár az első, szerény körülmények között megtartott koncert kedvező visszhangja már jelzés értékű volt. Tehát, 2012 januárjában azt gondoltuk, nehéz lesz felülmúlni a két félidős hangversenyt. 

   
   13tutta 175

 

   Eltelt egy év, s mi tagadás, nagy izgalommal vártuk január 5-ét, az újévi koncert napját. A plakát sokatmondó volt, a Tutta Forza zenekar, Gál Tamás Liszt-díjas, Érdemes-művész karnagy mellett a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, táncosai és Kovalik Erika énekesnő neve ismerősen csengett a tavalyi előadás résztvevői előtt. Altsach Gergelyt énekest talán kevesebben ismerték, de hisszük, neve az idei koncert után sokak emlékezetébe vésődött be.

 

   Nézzük mindenek előtt a műsort! A nyitány Suppe: könnyű lovassági indulója volt, majd túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az előadás mindkét részét Johann Strauss és Kálmán Imre szerzeményei uralták. Persze, bőven elfért közöttük Lehár Ferenc és Giuseppe Verdi egy vagy több műve is. Főleg azon helyeken, ahol a főszerepet az ének és a tánc vette át!

   A házigazda, s egyben a műsor konferálója Joós Tamás, az intézmény igazgatója volt. A rövid bevezető után két kiemelkedő vendéget köszöntött: dr. Hámori József akadémikus, az első Orbán-kormány nemzeti és kulturális örökség minisztere és dr. Antal-Lundström Ilona zenepedagógus professzor tisztelte meg jelenlétével a koncertet. Többen megjelentek az önkormányzat képviselői, az önkormányzati intézmények vezetői közül is. Az érdeklődés óriási volt, néhány szék maradt csak üresen a nézőtéren. 

   13tutta 100

 

    Azt többen is látták, hogy a második műsorszám után Bakó Roland, a Tutta Forza vezetője kiválik a trombitások közül, s a színfalak mögé megy. Azt viszont – a beavatottakon kívül – senki nem tudta, miért. Amikor Joós Tamás felkonferálta Strauss: Vadászaton című művét, Gál karnagy úr pedig közelebb vitte a zenekarhoz a kottatartót, a darabot ismerők esetleg számítottak valami meglepetésre, de bizonyára nem kötötték ezt össze Bakó Rolanddal.

   Kezdetét vette a zene, majd a tánc, s egyszer csak a „stüszi vadász” jelmezbe öltözött Bakó csörtetett be a színpadra, egy kis puskával lövöldözve az ég felé. Ténykedése sikerrel járt, a polka végére lelőtte a vadkacsát.

 

   Kis ugrással a második félidőre, előre jelezzük, Bakó az egyik Strauss műben mint kovácsmester villantotta meg színészi képességeit: Üllőt helyettesítő vasúti sín darabot hozott a színre, először kiegyenesítette Gál karnagy úr „elhajlott karmesteri pálcáját”, majd beszállt a zenészek közé, s nemcsak a csengő hangú vasat ütötte két kalapácsával, de „társ-karnagyként” a zenekar irányításába is belekontárkodott.

   13tutta 364

 

   Az első rész második tánca a gyönyörű, hófehér ruhákba öltözött lányok, és a frakkos, csokornyakkendős urak Kaiser keringője volt. A tánc látványos színpadképpel ért véget. (A koreográfiát Hájas Katalin és Horváth Mónika készítette és tanította be.)

 

  13tutta 962Egy külön fejezetben kell szólni Kovalik Erika (balra) énekesi teljesítményéről, ruháiról. Talán egyetlen szó képes csak mindkettőt egyszerre jellemezni: káprázatos! Az első félidő ezüst-szürke, futurisztikus szabású nagyestélyi ruhája két változatban, boleróval és a nélkül is szerepelt. A második rész lila, a derekán kalocsai hímzéssel ékített estélyije kiválóan jelezte a Csárdáskirálynő magyar vonásait, de megállta helyét az Altsach Gergellyel énekelt és táncolt (!) Strauss-duettben is.

 

   Kovalik szopránja, Altsach tenorja csodálatos párosításnak bizonyult, mindketten lenyűgözően énekeltek. Mind szólóik, mind a duettek úgy szóltak, mintha eddigi életükben csak ezzel foglalkoztak volna.

 

   Tegyük mellé – nem kisebbítve érdemeiket – a Tutta Forza hibátlan teljesítményét. Kiválóan vették Gál Tamás intsrukcióit, a kellő pillanatban emelték ki az énekesek szólamát! S ebben a zenekarban a Kroó György zeneiskolának csak néhány művésztanára, és a MÁV Szimfonikusok két zenésze játszik kisegítőként. A többi muzsikus saját nevelésű tehetség, s Bakó Roland méltán volt arra büszke, hogy két zenekari tag is az Operától kapott szerződést, a csellósuk pedig külföldre szerződik. Ennyit a „hozott anyag” minőségéről. 

 

   13tutta 621

  Szólni kell még a két rész közötti pezsgős szünetről. Az újévi itókát Kozik József, a Torockó vendéglő tulajdonosa, a koncert támogatója biztosította.

   Mint említettük volt, ez az újévi koncert minden decens pompája, visszafogott humora ellenére is rendhagyó volt. Ezt éppen ez a pezsgős gesztus bizonyítja, s nagyon jó, hogy beépül a hagyományba – mert, ugye, a harmadik koncert után már beszélhetünk a Bakó Roland és Győrffy László három évvel ez előtt született ötletéből kialakult hagyományról. Hát nem? 

 

 

   A szünet előtt Radványi Gábor alpolgármester mondott rövid köszöntőt – nemcsak a koncerten jelen lévőknek, de tágabb értelemben Kőbánya lakosainak is. Azzal kezdte, hogy minden év végén egy számvetést készítünk, amelyben az is szemponttá válik, vajon jól „gazdálkodtunk-e a ránk ruházott bizalommal".

 

13tutta 396

Radványi Gábor alpolgármester újévi köszöntőt mond

 

– Ez a számvetés szükséges, mert az újév hajnalán végigpereg előttünk, vajon mi is a feladatunk az előttünk álló évben? Engedjék meg, hogy Áder János államfő egy gondolatát idézzem! Azt mondta, mindennél nagyobb erő lakozik az egymás iránt érzett szeretetben és jó akaratban. Jót kívánni egymásnak többet jelent, mint legszebb reményeinknek hangot adni! – mondta.

   Köszöntőjét ezután a Tutta Forza méltatásával folytatta. Kiemelte, az évek során felnőtt és kiteljesedett egy több generációs zenekar, amely képes volt tradíció-teremtésre, mert hitt a közösség erejében.

– Példájuk az összetartozás, a jó remény ünnepe! Boldog új évet kívánok! – fejezte be köszöntőjét. 

   13tutta 472

 

   Joós Tamás a színpadra szólította a díszvendégeket, az est létrehozásában szerepet vállalókat egy újévi koccintásra! Bakó Roland hozzátette, tiszteletjegyeket ajánlottak fel a nyugdíjas klubnak és a nagycsaládosok helyi szervezetének, s kérte, hogy a két szervezet képviselője is koccintson mindannyiuk nevében, velük együtt az új év tiszteletére!

 

   A tudósítás végén pedig hadd kérdezzük meg: vajon mit tippelnek, mi volt a koncert legutolsó kedves, humoros mozzanata? Megkönnyítjük a találgatást: Bakó Roland kivette a karmesteri pálcát Gál Tamás kezéből, s a nézőtéren helyet foglaló Kozik Józsefnek adta, miközben szelíden a színpadra tuszkolta. Kozik – mivel már tavaly is volt része a dirigálásban – rutinosan lengette a pálcát, még akkor is, amikor Gál karnagy úr elvette előle a partitúrát. Történt mindez a közönség vastapsa közepette, s hogy zene és ováció között meg legyen az összhang, Gál Tamás még a közönséget is levezényelte. A krónikás számára pedig marad az egy évig tartó „gyötrelem”: vajh’ felül lehet-e múlni jövőre az idei színvonalat? 

 

Írásunkhoz képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY