AD-blacklist1

2024
jún.
21

Nemzetiségek táncai a víziszínpadon

Írta: Oszvald György

Balkan est 358 leadA VII. Balkán estet rendezték meg a Mély-tó szegletében felállított víziszínpadon június 1-jén. A három nemzetiséget – görög, szerb, bolgár – átfogó programot ezúttal a Kőbányai Görög Önkormányzat jegyezte. A köszöntőket D. Kovács Róbert Antal polgármester és Kollátosz Jorgosz, a görög önkormányzat elnöke mondták.

 

A köszöntők előtt – egyfajta ráhangolásként – a Tabán szerb gyerek táncegyüttes lépett a színpadra.

   A szpíker röviden bemutatta az együttest, elmondta, hogy 1994-ben alakultak meg azzal a céllal, hogy megőrizzék a táncaikat, a népdalokat, a viseleteket, és az anyaország hagyományait.

  

Balkan est 065

 

   A Tabán táncegyüttes lelkes elhivatottságát tükrözi a változatos repertoár. Az évek során több, mint 20 koreográfiát tanultak meg. Számos hazai és nemzetközi fellépésükön arattak sikereket, melyek rangos díjakat jelentettek a táncosoknak. Az együttes művészeti vezetője, Bukovics Dusán kiemelt figyelmet szentel a hiteles táncoknak, viseleteknek, a közösség építésének és az utánpótlás, a gyerek együttesek fejlesztésének.

   Szó se róla, a fiatal táncosok a felnőttekkel vetekedő színvonalon mutatták be táncukat.

 

  A következő műsorszámot egy csodás, a bolgár Malko Teatro énekese adta. A színház neve egyben magát, az egyetlen határon túli hivatásos színházat is jelzi, mely 1996-ban jött létre. Hadzsikosztova Gabriella színész, rendező, énekművész Szófiában született, a Budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem musical szakán végzett. Két évig a Szófiai színművészeti Főiskolán tanított, tagja volt a Rock Színháznak és 16 évig a Magyarországi Német Színháznak. Alapítója és művészeti vezetője a Malko Tetronak, ahol rendez és játszik is. Hadzsikosztova Gabriella 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést és Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjat kapott. Műsorában bolgár dallamok hangzottak el.

 

Balkan est 092

 

   A Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesületének Tánccsoportja eleinte Beloianniszban, a már hagyományokká vált táncokkal lépett föl, később a repertoárjuk átfogta a görög etnikumok folklórját. 2023 nyarán elhatározták, hogy létrehozzák a Balkán Feszt névre hallgató hagyományőrző rendezvényt. A produkció sikeres volt, elősegítette, hogy megismertessék és megőrizzék a hagyományaikat. Magyarországon több helyen is jártak, de felléptek Görögországban és Cipruson is. A tánccsoport vezetője és koreográfusa Kipru Miranda. Előadásukban macedón táncokat mutattak be. Az egyesület a megalakulása óta támogatja a tánccsoportot, biztosítja a viseleteiket, az utazásaikat.

 

Balkan est 116

  

 

   A hangulatébresztő produkciók után Kollátosz Jorgosz, a Kőbányai Görög Önkormányzat elnöke (jobbra lenti kép) mondott köszöntő beszédet.

 

   Balkan est 177Elmondta, hogy az est folyamán igyekeznek „déli, mediterrán hangulatot ide varázsolni”, az újhegyi Mély-tó színpadára. Ez azt is jelenti, hogy a közreműködők elhozzák kőbányára a balkán zenéit, dalait, táncait.

 

   „Büszkék lehetünk, hogy az ország kiemelkedő táncosai, művészei, zenészei, tánccsoportjai lépnek színpadra a mai kulturális műsorunkban. Tudjuk nagyon jól, hogy Kőbánya egy élő, aktív, színes város. Ehhez a színességhez mi is hozzá teszünk, és mi is kellünk.” – hangsúlyozta, s néhány kiemelkedő eseményt sorolt fel, köztük a tavaly karácsonyi, a Nemzetiség Színház előadását, a Vigadalom című táncos-zenés darabot Kollátosz Fotiosz rendezésében, az ukrán önkormányzat gasztronómiai napját, a ruszin, lengyel, roma családi- és gyermeknapokat, a szerb irodalmi estet, itt a Guttmannhoz nevű söröző teraszán, a görög farsangot.

   Javasolta továbbá, hogy ne hagyják ki a görög, szerb és bolgár receptek alapján készített hagyományos ételeket, és kiemelten a nyárson forgatott malacsültöt sem.

 

   Beszéde végén megköszönte Szabó Bogdán, a szerb és Nagy István, a bolgár önkormányzat elnökének, hogy segítettek megrendezni a Balkán estet. „Köszönet a képviselő testületnek, a Kőrösi Csoma Kulturális Központ igazgatójának és helyettesének, nem utolsó sorban Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referensnek, de a legnagyobb köszönet D. Kovács Róbert Antal polgármestert illeti, aki felkarolta a rendezvényt.” – adta át a szót az est hivatalos megnyitására váró polgármesternek.

 

Balkan est 206   A polgármester, D. Kovács Róbert Antal (képünk),  elsőként örömét fejezte ki, hogy a felkéréseket elfogadták a nemzetiségek, és a produkciókra fogékony közönség.

 

   Méltatta az újhegyi környezetet, s egy hasonlatot idézett fel egy görögországi emlékéből: mintha egy tengerparti városkában lenne, ahol szinte minden sarkon szólna az ének, a zene, a levegőt pedig a finom ételek illata töltené be. Ezt az élményt, a balkán nemzetiségek kultúráját hozták el nekünk ide, Kőbányára a Balkán est szervezői.

 

   „A kezemben van egy kis láncocska, melyhez nagyon kötődöm, s be kell vallanom, Görögországból származik. A görög férfiak, ha ülnek a kávézóban, nem lehet nem meglátni, hogy morzsolgatnak egy komboloi füzért: erős a kötődés. Mint ahogy Kőbánya is kötődik a nemzetiségiekhez, s nemcsak a mai fellépőkhöz, hanem az összes olyan nemzetiséghez, akik az évek során folytonosan szervezik a programjaikat, mutatják be saját kultúrájukat a kőbányaiaknak, építik a hidat az itt élő emberek között. Egy színes város polgárai vagyunk, és őrizzük meg ezt a színességünket, figyeljünk egymás kultúrájára. Kívánom, hogy élvezzük, hogy a mai nap a „Balkánból táplálkozzunk”!

 

   A beszédek után egy nagyszerű „balkáni kavalkád” vette kezdetét. Egymást váltották a szerb Tabán táncegyüttes, a bolgár Jantra Néptáncegyüttes, a beloianniszi görög táncosok, nem utolsó sorban a hastáncos táncművész hölgy, Mezei Brigitta kápráztatta el a közönséget.

 

   A görög hastánc, a tsifteteli, a lélek kifejezése és a szerelem játéka, az egész Közel-Keleten megszokott ritmust követi. Mezei Brigitta az idei Balkán esten meglepetést is hozott magával. Évek óta oktatja a tánc eme formáját, s most magával hozta tanítványait a Vénusz hastánccsoportot. Ő maga 2003-ban fedezte fel az orientális táncot, több hazai és nemzetközi csoportban táncolt, s táncol jelenleg is. Nem véletlen, hogy tudása átadására iskolát alapított. Meggyőződésem, hogy nemcsak a csípő, a mell, a has ringása kápráztatta el a közönséget; a színes leplek használata egyszerre adta a titok és a szolid erotika élményét.

 

Balkan est 313

   

 

   Minden műsor véget ér egyszer, most sem volt másként. Mi mással, mint egy szóló szirtakival zárult az est. Papavasziliu Filipász (jobbra lenti kép) állt a színpadra, s táncolta el a világszerte ismert táncot, Zorba táncát.

 

   Hadd idézzek Medvede Yvette: Az életművész magyar Zorba című interjújából (2020.10.01.) egy vele készített rövid részletet!

 

   „A papa az 50-es években érkezett Magyarországra, és itt találtak egymásra Philipasz szinté menekült édesanyjával. A görögöknek a kőbányai Dohánygyár épülete lett a mindent jelentő otthon … Szóval, ami a lakást illeti, révbe jutott a család. De hogyan jött be Philipasz életébe a tánc? Egy ismerőse hívta el egy görög táncegyüttesbe.

 

    Balkan est 616„Beleszerettem és rájöttem, hogy nekem kell a tánc. Annyira akartam, hogy elkezdtem járni a próbákra. Nem voltam tehetséges, a szorgalmam vitt előre. … Vékony és szikár voltam, bármit meg tudtam csinálni, ugrottam, repültem és a koreográfus (Kricskovics Antal –a szerk.) felesége felfigyelt rám. Volt egy tánc, amiben akrobatikus elemek voltak, és a fiú, aki csinálta, lebetegedett. És akkor azt mondták, hogy csináljam meg, a testemben meg ott volt a lehetőség.”

 

   Itt jött a kiugrási lehetőség is Philipasznak, amikor egy táncfesztiválra a koreográfus megálmodott egy kortárs darabot, A tékozló fiút.

 

   „Én már attól odavoltam, hogy táncolhatok, de hogy egy főszerepet egy kortárs darabban? … Aztán a szolnoki táncfesztiválon már a színpadi próba alatt ott volt mindenki a nézőtéren, a táncosok, a koreográfusok, és már akkor elkezdtek arról suttogni, hogy ezt az előadást meg kell nézni. A zsűriben pedig olyan nevek voltak, mint Eck Imre és Markó Iván. … A tékozló fiúval mutatkozhattam be a magyar táncmozgalomban, és ezzel lett nevem.”

   Filipász táncát a közönség vastapsa kísérte!

   

   A Balkán est színpadi előadásai végén a köszönetnyilvánítások, apróbb ajándékok átadása következett. Aztán a táncházat nyitó zenekar hangszereit beállították, s immár a színpad előtt elkezdődött a táncház.

 

Balkan est 863

 

   A táncházból csak egy kis időt tudtam rögzíteni, el kellett mennem, így a folytatást és a tűztáncot – sajnos – már nem tudtam megörökíteni.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY