AD-blacklist1

2022
már.
12

Évadnyitó délszláv táncház

Írta: Oszvald György

SRB GRE 1st tanchaz 341a leadA Kőbányai Szerb Önkormányzat szervezésében folytatódott az elmúlt évek sikeres délszláv táncházi sorozata. A helyszín továbbra is a Kőrösi Kulturális Központ volt. Az évadnyitó eseményre március 3-án került sor a Zora és a Mydros zenekarok részvételével.

 

   Hadd jegyezzem meg, hogy amikor délszláv táncházról beszélek, ez egy kényszerű rövid fogalmazás. Hiszen ebbe a földrajzi meghatározásba sok minden tartozik. A hangsúly többnyire a szerb népzenén van, de a közreműködő zenekarok több alkalommal is muzsikáltak már albán, bolgár, horvát, macedón, ritkábban török dallamokat is. Nem meglepő, de a résztvevők ezekre is tudnak táncolni, vagy ha nem, mindig van egy vezető táncos, aki megtanítja az alaplépéseket. Mindezek mellett az is fontos, hogy a szerb, délszláv táncok mellett rendre megjelenik a görög és bolgár néptánckultúra. Így volt ez a minden várakozást felülmúló évadnyitó táncházon is.

 

   SRB GRE 1st tanchaz 155A táncolni vágyókat Szabó Bogdán (képünk)  köszöntötte, s nem ünneprontásnak szánta, de kötelessége volt felhívni a figyelmet, hogy a házban még kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése.

   „A táncteremben azonban már nem kell a maszk, semmi akadálya tehát a felhőtlen szórakozásnak” – mondta.

   Előre jelezte, hogy a következő táncházakban már a korábban megszokott, többféle ízesítésű burek is „vendég” lesz. Az előzetesek közt említette az áprilisi táncházat, a Selo és a Martenica zenekarral, majd májusban a Kolo zenekar egészül ki zenész barátokkal, és ezen alkalommal tánctanítás is lesz. Unikumként említette, hogy ősszel egy szerb-magyar táncház keretében rendeznek szüreti bulit.

 

   A táncházat a Zora zenekar kezdte, s pillanatok alatt tele lett a terem. Egyre többen kapcsolódtak be a táncba, s úgy fél hét tájban már a szokásosnál is többen voltak, de csak jöttek és jöttek a táncosok.

   SRB GRE 1st tanchaz 208

 

   Mire a Zora (fenti kép) egy kiadós, durván egy órás muzsikával lefárasztotta a táncosokat, úgy 100-120 fősre duzzadt a résztvevők száma. Nem tagadom, Jógáné Szabados Henriettával, az Önkormányzat nemzetiségi referensével csak ámultunk, s örömmel konstatáltuk, hogy a táncházak történetében ez rekord részvétel!

 

SRB GRE 1st tanchaz 518

  

   Nem változott a táncolási kedv, a Mydros (lenti kép) is gyorsan túlesett a zenekarváltáskor szokásos hangbeálláson, s máris felcsendültek a görög dallamok.

 

SRB GRE 1st tanchaz 594

   

   Talán mondanom sem kell, hogy a közönség – ugye pár perce még a szerb zenére ropták a táncot – minden cécó nélkül váltott a görög lépésekre. Fiatalok, idősebbek, s még a már szépkorúakhoz sorolhatók is önfeledten táncoltak.

 

SRB GRE 1st tanchaz 633

   Őszintén mondom, ezek után kíváncsi vagyok az áprilisi táncházra.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY