AD-blacklist1

2021
okt.
13

Szerb, délszláv és balkáni táncházak a Kőrösiben -2

Írta: Oszvald György

srb tanit leadAz elmúlt években kezdődött az a kőbányai táncházas sorozat, melyet a Kőbányai Szerb Önkormányzat kezdeményezett, és melynek a Kőrösi Kulturális Központ adott otthont. Sajnos, 2020-ban a koronavírus járvány miatt a sorozat megszakadt, s ez a szünet egészen az idén októberig tartott. Ám ebben a hónapban két alkalmat is tető alá hozott Szabó Bogdán, a szerb önkormányzat elnöke.

  

   Bevezetőként azt mindenképpen el kell mondani, hogy a talpalávalót a legjobb délszláv és balkáni zenét játszó zenekarok biztosítják. Hogy ne legyen „unalmas” a program, ezért minden alkalommal két banda muzsikál, egymást váltva. Az sem ritka, hogy a táncház utolsó órájában a két együttes összeáll, és közösen szolgálják a táncot.

   Szólni kell a táncolókról is. Általában 70 fő körüli a stabil résztvevői létszám, melynek a durván a fele már törzsközönségnek mondható. Hacsak nincs a programban külön tánctanítás, a rutinos, több etnikum táncvilágát is jól ismerő táncosok kezdik táncot. Bárki bármikor bekapcsolódhat, legyen az felnőtt vagy gyerek, fiú vagy lány. Senkinek nincs kötött helye, s ez a szabadság lényegesen megkönnyíti a felszabadult szórakozást.

 

   Az októberi második táncházat 9-én rendezték. A két közreműködő a Rila és a Kolo zenekar volt. Ez a táncház – emlékezetem szerint – bejelentett tánctanítást először valósított meg. Az első órában a Rila zenekar muzsikája volt az alap, a tanítás pedig egy közismert és a könnyen megtanulható tánccal indult. A tánctanítás előtt az egyik Rila zenész elmondta, hogy ők bolgár és macedon zenét játszanak, de a tánchoz szerb muzsikát fognak zenélni.

 

srb tanit 2

  Tánctanítás indul

 

   A tánctanítás előtt Sanja Dokić, a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a szerb önkormányzat 2014-ben alakult meg Kőbányán. „Kiemelt feladatának tartja a hagyományőrzést, a kapcsolattartást a kőbányai szerbekkel, célja a szerb kultúra, köztük a zene, a tánc megismertetése és népszerűsítése a magyar közönséggel.

  

   A Rila zenekar 25 éve foglalkozik a bolgár népzene hagyományainak gyűjtésével, megszólaltatásával, és népszerűvé tételével. Pályafutásuk során a Magyarországon élő bolgár kisebbség ünnepein, rendezvényein szerepeltek. A Martenica táncegyüttes kísérőzenekaraként bejárták Európát. Legnagyobb közös sikerük, hogy kétszer is elnyerték az amatőr táncegyüttesek és zenekarok világfesztiváljának fődíját. Bulgária valamennyi tájegységének zenéjét bemutatják koncertjeiken és a táncházak alkalmával. Jellegzetes muzsikájuk a megismerésére, megszeretésére legjobb alkalom együtt mozogni a körtáncban, együtt lüktetni a tömeggel!

 

srb tanit 3

  A Rila zenekar

 

  A második köreben a KOLO együttes ült a mikrofonok mögé, és részben a tánctanuláshoz adta a zenét, másfelől a szabad táncolás alá „húzták” a srácok a muzsikát.

   A KOLO együttes 1976-ban alakult. Létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek,
a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Az együttes emellett természetesen foglalkozik az anyaország, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel is.

 

srb tanit 1

  A Kolo együttes, balról a 3 zenész a Rilából beszállt egy kis dzsemmelésre

 

   A kezdettől aktív és állandó résztvevője a hazai táncházmozgalomnak, külföldi útjai során pedig a volt Jugoszláviában sokszor, ezen kívül Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovákiában, Törökországban és Szicíliában öregbítette a délszláv népzene jó hírét.

 

   A táncház befejező részében egy csodának lehettünk tanúi, bár a megoldás nem szokatlan )ld. a Kolo fotóját). A délszláv zenéket játszó együtteseknél gyakori, hogy az egyik zenekaregy vagy több zenésze beszáll egy kis örömzenélésre a másik bandába. Ez most is megtörtént, s parádés rögtönzés született a duda és egy másik klarinét beszállásával a Rilába. Egy igazi jam session tanúi lehettünk.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY