AD-blacklist1

2021
okt.
07

Szerb, délszláv és balkáni táncházak a Kőrösiben -1

Írta: Oszvald György

srb1 lead1Az elmúlt években kezdődött az a kőbányai táncházas sorozat, melyet a Kőbányai Szerb Önkormányzat kezdeményezett, és melynek a Kőrösi Kulturális Központ adott otthont. Sajnos, 2020-ban a koronavírus járvány miatt a sorozat megszakadt, s ez a szünet egészen az idén októberig tartott. Ám ebben a hónapban két alkalmat is tető alá hozott Szabó Bogdán, a szerb önkormányzat elnöke.

  

   Bevezetőként azt mindenképpen el kell mondani, hogy a talpalávalót a legjobb délszláv és balkáni zenét játszó zenekarok biztosítják. Hogy ne legyen „unalmas” a program, ezért minden alkalommal két banda muzsikál, egymást váltva. Az sem ritka, hogy a táncház utolsó órájában a két együttes összeáll, és közösen szolgálják a táncot.

   Szólni kell a táncolókról is. Általában 70 fő körüli a stabil résztvevői létszám, melynek a durván a fele már törzsközönségnek mondható. Hacsak nincs a programban külön tánctanítás, a rutinos, több etnikum táncvilágát is jól ismerő táncosok kezdik táncot. Bárki bármikor bekapcsolódhat, legyen az felnőtt vagy gyerek, fiú vagy lány. Senkinek nincs kötött helye, s ez a szabadság lényegesen megkönnyíti a felszabadult szórakozást.

 

No, de lássuk az első október 1-jei táncházat!

 

   A délszláv, szerb és balkáni dallamokat a Babra és a T'Rakija zenekarok szolgáltatták, a táncot a Babra kezdte.

   „A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten alakult meg. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével a ma is aktív táncházi élet résztvevője.

 

srb okt1 3

  Babra zenekar

 

A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg. A Babra a még pislákoló, de a Balkánon szinte már elfeledett, archaikus zenei mintákból alakítja ki saját stílusát, és egyben küldetésének érzi ennek a zenei világnak energikus színpadraállítását, valamint egyedi, értékteremtő interpretálását.” – olvasható a honlapjukon.

   A zenekar tagjai: Réti Benedek – tangóharmonika; Pozsonyi Dávid – kontratambura; Varga Veronika –tamburabőgő; Babcsán Bence – klarinét; Koller Dániel – prímtambura.

 

srb okt1 1a

  Csák György és családja

 

   Szeretnék egy különlegességet megemlíteni. Bár többször is előfordult már, hogy a táncos szülőkkel tartottak a gyerekeik is. És, itt az a lényeg, hogy táncos szülők. Ugyanis, meglepetésemre, Csák György, kőbányai színművész a feleségével és két gyermekével jött el a táncházba. Lehet, hogy a magyar csárdást hibátlanul eltáncolják, ám a délszláv táncokkal eddig nem találkoztak. Ennek ellenére vidáman igyekeztek ellesni a lépéseket. A blokk végére sikerült is nekik.

  

srb okt1 2  T'Rakija zenekar

 

  A T'Rakija 2005-ben alakult, tagjai már több mint 10 éve játszanak együtt és gyűjtenek közösen dallamokat a balkáni országokból, Bulgária, Horvátország, Görögország, Makedónia, Szerbia területéről, valamint a Magyarország területén élő délszláv nemzetiségektől. Autentikus balkán népzenét játszanak, rendszeres táncházuk van. Nagy hangsúlyt fektetnek az eredeti megszólalásra, ezért hangszereiket is az adott országokból szerzik be.

  

srb okt1 4

 

   A zenekar elnevezése kettős jelentéssel bír: Rakija – a szláv nyelvekben pálinkát jelent, ami a népi mulatságok és a jókedv elengedhetetlen kelléke a Balkánon ugyanúgy, mint nálunk. Trákia pedig egy országhatárokon átnyúló térség Bulgária és Görögország találkozásánál, mely néprajzilag és zeneileg egy dialektus.

   A zenekar tagjai: Deli Piroska - brácstambura, ének; Bonczó Emese - tapan, darbuka; Mag Tünde - furulya, kaval, ének; Szick Edit - hegedű, tamburák, bőgő; Wessely Ágnes - ének, gitár, basszusgitár; Balázsi Zsolt - tapan, darbuka; Bolya Dániel - furulyák, kaval.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY