AD-blacklist1

2019
nov.
27

Az S8 pince titkai

Írta: Oszvald György

S8 zkr final4th 1217leadAz S8 Undreground Club idén harmadik alkalommal hirdetett tehetségkutató versenyt kimondottan az „utóbbi időben alakult magyar underground zenekarok” számára. A megmérettetésnek kőbányai vonatkozásai is vannak. Több szempontból is.

 

 

A versenysorozatra több mint száz zenekar jelentkezett az ország minden tájáról, akik a verseny szerkezete szerint eddig 4 fordulóban mérték össze egymással tudásukat, zenéjüket, előadói képességüket, és nem utolsó sorban népszerűségüket.

 

   A versenyre nevezni, a fordulókban részt venni csak saját szerzeményű számokkal lehetett. A teljesítményeket szakmailag egy erre hivatott kompetens zsűri bírálta, míg a népszerűséget a versenyt figyelemmel követő közönség mérte, ugyanis a legtöbb közönségszavazatot kapó zenekar minden fordulóban automatikusan továbbjutott.

 

    „A tehetségkutató örömteli sikert hozott Kőbányának, amennyiben egy kerületi kötődésű zenekarnak egészen a most szombaton megrendezett döntőig sikerült menetelnie az elmúlt hetek selejtezőiben. A punk-rock műfajban utazó 1 Day Left zenekart 2013-ban alapította néhány egykori „Zrínyis”, a gimnázium egyik tanárának a kezdeményezésére.

   S8 zkr final4th 555

  balról: Vizsnyiczay Péter, Metzger Balázs, Szamborovszky Tamás, Majoros Balázs

 

   Az énekes Metzger Balázs, aki valamennyi szám szövegének írója is egyben, s aki Majoros Balázs basszusgitárossal együtt a Zrínyi Gimnáziumban végzett kőbányai „öregdiák”. Vizsnyiczay Péter alias Vinyó, a banda szólógitárosa, aki mellesleg jelenleg is a Gimnázium testnevelés tanára. A zenekar dobosa pedig Szamborovszky Tamás, Tomcy.” – hívta fel a figyelmünket ezzel a rövid üzenettel a döntő előtti napokban Földényi Krisztina.

 

   És ezzel már az első kőbányai kapcsolatot megfejtettnek tekinthetjük! De elárulom gyorsan a másodikat is. A pince tulajdonosa Csák György kőbányai színművész, aki igyekszik igazán változatossá tenni a Kerepesi úti pince programjait. Színházi produkció, fotókiállítás és rock koncertek színesítik a kínálatot.

 

    S8 zkr final4th 801No, de vissza a november 16-ai döntőhöz! Az este hét órakor kezdődő fináléban a kőbányai banda utolsónak lépett fel.

 

   Egy-egy produkció fél órás volt, a beállások nem vettek el többet 15 percnél. Itt megjegyzem, hogy egy másik program miatt csak fél kilenc körül érkeztem, a másodiknak fellépő zenekar éppen befejezte a programját. Örömömre, több ismerőssel is találkoztam, bár szerintem az ő meglepetésük talán nagyobb volt, mint az enyém. A sorban a harmadik zenekar beállása alatt egy rövid beszélgetésre és a 1 Day Left tagjaival való megismerkedésre volt csak idő. A feldübörgő muzsika lényegében véget vetett a diskurzusnak, de arra még volt idő, hogy a kőbányai banda frontemberével megegyezzünk, hogy egy exkluzív interjút a programjuk után készítünk. Nem maradt más, mint a Korubaan zenekar versenyprogramja alatt belőni a kamera lehetséges beállításait a változó fényekhez, a műfüst hatásaihoz. Hogy ez hogyan sikerült, a cikkhez csatolt galériákban ez megtekinthető.

 

   A 1 Day Left is átállással készülődött a fináléra, s szerencsére, ebben a fázisban – ha nem is 100%-os, de egy közepes erőségű – munkafényt kaptak a srácok. A hangpróbákból szinte átmenet nélkül ment át a banda a tényleges előadásba. Jószerint csak arról lehetett észrevenni, hogy Vinyó tanár úr sapkát és napszemüveget öltött a fejére.

  S8 zkr final4th 1051Pergett a műsor, jól hallható és érthető ének, stabil ritmika, disszonancia nélküli hangzások jellemezték a produkciót. Egy nagyon összeszokott, rutinos banda zenélt a színpadon.

   A 1 Day Left nem törekedett „látványos” futamokra, hangnemváltásokra, meg mindenféle torzításokkal elérhető hangeffektusokra. Jól eladható zenét játszottak, annyi színpadi mozgással, amennyit ez a stílus megkövetelt. (Hogy ez mennyire vált be, arra bizonyíték, hogy valójában ők lettek a közönségdíjasok, bár ennek eredeti funkciója a döntőben már nem játszott.)

 

   Az eredményhirdetésig volt egy kis idő, s ez alatt a langyos őszi későestében, a pince előtt beszélgettem Metzger Balázs énekessel.

 

   S8 zkr final4th 748Ki a szerző, ki hangszerel és ki írja a szövegeket?

   – Összetett a dolog… A dalszövegeket én írom, a zenét a srácok írják, vagy én… Ez úgy működik, hogy van valakinek egy ötlete, azt a próbateremben beledúdolja a mikrofonba, aztán valami csak lesz. Többnyire megszólal a gitár is, én megpróbálok ráénekelni, s előbb-utóbb lesz belőle valami…

    – A koncert előtt azt az infót kaptam, hogy te vagy a frontember…

    – Na igen. Mondjuk azt, én vagyok a karmester, s ami kikerül, abban benne van a kezem, én rakom össze olyanná, ami aztán elhangzik. De fontos, hogy a többiek is kellenek ehhez.

   – Van egy aktuális zenekari névsor, azért hadd kérjelek, mondj arról valamit, hogyan jöttetek létre, ki az alapító, és hogy is van ez a zrínyis-eredet?

   – 2009-ben és 2010-ben érettségiztünk a basszusgitárossal, a másik Balázzsal a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Vinyó már akkor is testnevelés tanár volt. Teltek az évek, s 2013-ban Vinyó megkeresett, hogy volna-e kedvem dobolni egy zenekarban. Hát, volt. Most csak énekelek, de alapvetően dobosként kezdtem a zenekarban, mellette énekeltem, ami egy idő után sok lett, így Tomcy barátomat hoztam be a zenekarba dobosnak.

  – Lényegében nem kezdő zenekar vagytok, elég régen dolgoztok, ennek ellenére nem hallottam eddig rólatok. Másokról igen, volt is fellépésük korábban…

   – Hát, igen. Az első koncertünk 2016-ban vagy ’17-ben volt, már nem is emlékszem pontosan.

   – Olyan sokszor léptetek színpadra?

   – Azt nem mondanám, az volt a tendencia, hogy évi 1-2 alkalommal szerepeltünk, kivéve ezt az évet; most októbertől már háromfellépésen vagyunk túl, ugye itt van ez a tehetségkutató. Igazság szerint ez a „sűrű” fellépésszám adta, hogy mindig kuriózum volt a megjelenésünk.

   S8 zkr final4th 1256Akkor ti egy örömzenekar vagytok? Csak a magatok kedvére zenéltek?

   – Hmmm, hmmm, hmmm… örömzene, igen, de nem magunknak. Amikor fellépünk, másoknak akarunk örömöt szerezni a muzsikánkkal.

   – Négyen játszotok a döntőben, mi lesz, ha nyertek? Az eleve hozza magával a meghívásokat. Gondolom, maga a döntős szereplés is, tekintve a benevezett bandák számát. Vagy marad az évi egy koncert?

   – Igazából nyerni jöttünk, a negatív gondolaton nem lovagoltunk. Persze, ha nem nyerünk, akkor sincs semmi, örülünk, hogy döntőbe jutottunk. Sokan voltak, jól éreztük magunkat, és ami jöhet, hogy szeretnénk új számokat csinálni, s feltenni a netre, hogy minél többen örülhessenek velünk. 

 

  Hát, akkor örüljünk együtt! Részlet a versenyprogramból. 

   

  

   Viszonylag gyorsan döntött a zsűri (bevallom, nem sokat tudok róluk, bár a műfajt kedvelem, de messze vagyok attól, hogy képviselőit a keresztnevükről ismerjem), mely tagjai közt szakújságíró, énekes, hangmérnök, zenei menedzser is volt.

   S8 zkr final4th 1283  Értékel a zsűri: egymás mellé álltak a színpadon, egy-két mondatos elemzést engedtek csak el, s már sorolták is a díjakat, melyek közt fellépési lehetőség az S8 Pincében, lemezfelvételi támogatás voltak.

 

    A versenyt az Arkas nyerte! Második a Lumberjack Commando, harmadik a Korubaan, negyedik helyezett pedig a 1 Day Left zenekar lett!

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

A 1 Day Left zenekarról készül képek ITT tekinthetők meg, néhány fotót a Korubaanról pedig IDE kattintva láthatók. 

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas