AD-blacklist1

2019
szep.
09

Kertavatás kamara koncerttel

Írta: Oszvald György

TUTTA Misi leadA Tutta Forza Zenekar utcazene sorozatában különleges záró eseményének tapsolhattak a rajongók augusztus 15-én. Az unikális jelleget a helyszín és a kamara hangverseny adta. Az est méltó megnyitója volt a különleges helyszínnek.

 

 

 

Az új, a szó szoros értelmében XXI. századi technikával, küllemmel és tartalommal június 28-án megnyitott Füzér utcai Helytörténeti gyűjtemény kertje is készen állt az átadás napján arra, hogy különféle rendezvényeknek otthont adjon.

   Erre ugyan várni kellett mintegy másfél hónapot, de a Tutta Forza Zenekar türelmes, emellett kiváló partner is volt. Figyelembe véve a kert sajátosságait Bakó Rolland karmester ezúttal kizárólag szólisták és egy cselló kvartett repertoárjából szerkesztette meg a műsort. (Hadd tegyem hozzá, a Tutta Forza programjaiban nem ritka hogy a műsorában szólistaként szerepel egy-egy tehetséges, a zenei pálya felé kacsintgató fiatal.)

   Azt már a koncert előtt is tudtam, hogy egy hivatalos bejelentés is lesz a zenekar szeptember végi, ugyancsak különleges, ausztriai szerepléséről. Az alapinformáció a Szent László Általános Iskolával 2016-ban közösen létrehozott, október 23-át egy egészen más oldalról bemutató produkció volt. A 10kerkult.hu akkor két hosszabb tudósítást közölt az eseményről: ITT és ITT  olvashatók.

 

   Amíg a zenészek az előadásra készültek, Menyhárt Sándor, a Szent László Általános Iskola igazgatóját kérdeztem, mit kell tudni a külföldi programról, hogyan lehet a vakáció kellős közepén mozgósítani a gyerekeket?

 

   TUTTA Helyt 033„Azzal kezdeném, hogy a fellépés szeptember 28-án 17.00 órakor kezdődik Ausztriában, Kismartonban (Eisenstadt), az Esterházy kastély Haydn termében. A műsorban – az eredeti pályázatnak megfelelően – szerepel az iskolánk kórusa is, így lesz a Tutta Forzával közös produkciónk. Hadd mondjam el, a koncepció arra épült, hogy 1956-ot ne csak a forradalmi események oldaláról nézzük, azaz másként halgassuk: hogyan jelent meg ’56 a zenében? – erről szólt a pályázatunk. Most talán annyian más az elképzelésünk, hogy nem csak egy itthoni ünnepről beszélünk. Megszólítjuk a burgerlandi magyarokat, meghívót küldünk a közéleti vezetőknek, hiszen a Sopron és Hegyeshalom közötti határszakaszon mintegy 200 ezer magyar hagyta el az országot, köztük az én nagybátyám is. Meg sem állt Kanadáig…”

(a képen balról: Freész Gergely, Bakó Rolland, Menyhárt Sándor)

   Néhány személyes emlék felidézése után elmondta, hogy Kismartonban nem ő mondja a narrációt, amit nem mellesleg ő írt meg a produkcióhoz. „Kéltnyelvű, német és magyar lesz az átkötő szövegek elmondása, gyerekeket kértünk fel erre a szerepre.

 

   Nem különben fontos információ volt a mozgósítással kapcsolatban az utazás megszervezés a jegyek megvásárlása.

   „A jegyeket 20 Euróért vagy 6 ezer forintért lehet megvásárolni a Szent László Iskolában a titkárságon augusztus 26-ától, vagy a Tutta Forzánál is meg lehet venni a jegyeket. Az eseménynek van egy facebook oldala is (IDE kattintva megnyitható)

 

    „Azokra is gondolunk, akik nem tudják saját autóval megoldani az utazást. A Szent László térről különjárati autóbuszt indítunk reggel 7 órakor. A buszon lesz az egyik kollégánk, aki majd részleteket tud mondani étkezési lehetőségekről, látnivalókról. A koncert után pedig indulás haza. Egyelőre nem tudjuk ennek a pontos összegét, várhatóan önköltségi ára lesz. Az utazást szintén az iskola titkárságoán kell majd rendezni.” – ismertette a kiutazás lehetőségeit Menyhárt Sándor.

 

   TUTTA Helyt 104Nem is igen volt több időnk beszélgetni, mert elkezdődött a kis esti kerti zene. A köszöntőt Győrffy László, a Kőrösi Kulturális Központ igazgatója (képünk) mondta, lévén a Helytörténeti gyűjtemény az intézmény egyik szervezeti egysége.

 

   „Rövidesen megnyílik a gyűjtemény, benne az állandó kiállításunkkal. Célunk, hogy a lehetőségeket bővítve, minél több rendezvényt szervezzünk köréje, részben a múzeum megismerése érdekében, részben azért, hogy megmutathassuk, milyen szép közösségi tér áll rendelkezésükre. A mai rendezvény is ezt a cél szolgálja. A Tuta Forzára pedig azért esett a választás, mert már a harmadik nyáron tartjuk az „utcazene” sorozatot, és azért is, mert ez az épület korábban zeneiskolaként működött. Egy felavatási ceremóniára pedig jó ötletnek bizonyult a zenekar, illetve a fiatal tehetségek fellépése.” – nyitotta meg a múzeum kertjét Győrffy László.

 

 A programban – a színpadra kerülés sorrendjében – felléptek: Könyves-Tóth Mihály (aki egy professzionális Yamaha trombitát kapott az önkormányzattól, s azt est folyamán ezen játszott), Filip-Orbán Katinka – cselló; Jónás Emese – klarinét; Takács Boglárka – trombita; Renczés Balázs-Dávid Krisztina-Poór Nikolett-Bucella Lilla: cselló kvartett; Takács Dorottya – fuvola; Sárréti Márton – hegedű; Renczés Balázs – cselló; Könyves-Tóth Mihály – trombita.  Az esten zongorán közreműködött: Arató Ágnes.

   

TUTTA csello4b

  balról: Renczés Balázs, Dávid Krisztina, Poór Nikolett, Bucella Lilla

 

   El kell mondjam, néhányukat már hallottam a korábban említett koncerteken, és volt, akinek a produkcióját most hallottam először, nem ideértve a cselló kvartett szereplését. Az egy külön cikket érdemelne, kezdve Renczés Balázs zeneszerzői munkásságától a tagok bemutatásáig; – nem lehetetlen vállalkozás…

 

   Jónás Emeséről tudtam, hogy évekkel ezelőtt a Tutta Forza Piccola zenekarban kezdte a zenekari szerepléseit, majd az átszervezett együttesekben már a nagyok között is feltűnt. Most pedig megtudtam, hogy nemcsak a közös zenélés szerez számára örömet, de szólistaként is elbűvölő. Az pedig a slusszpoén, hogy szaxofonon is tanul muzsikálni.

 

 

   Nem emlékszem pontosan, hogy mikor, hol találkoztam először Filip-Orbán Katinka nevével. S hazudnék, ha azt mondanám, hogy rácsodálkoztam ezen vagy azon az eseményen a játékára. Éppen ezért meglepett magabiztos, érzelmekkel teli játéka. Hogy nem véletlenül próbálta ki magát a 2016-ban a Virtuózok elődöntőjében, nem lehet a véletlen műve.

 

 

   A koncert végén Bakó Rolland is tudott rám szánni néhány percet, hogy arról beszélgessünk, miért is más a kismarotni előadás egy hazai, bárhol bemutatható ünnepi rendezvénynél? Mi változott a három évvel ezelőtti ősbemutatóhoz képest?

 

   TUTTA Rolland„Annyi a változás, hogy maga a pályázati produkció egy tágabb környezetbe kerül. Két részes lesz az előadás, az elsőben egy teljesen klasszikus műsort játszunk, s ennek a végén, a Rabszolga kórusban (Verdi: Nabucco -a szerk.) a gyerekek is szerepet kapnak. A szünet után az 56-os műsorunkat adjuk majd elő, gyakorlatilag egy az egyben, ahogy itthon is játszottuk. ami változik, az, hogy előadásban elhangzó narráció kétnyelvű lesz. Nem változik Kovalik Erika személye, öröműnkre el tudta vállalni a szereplést.”

 

   Arra a felvetésemre, hogy az ausztriai helyszín egy különleges hangulatot, érzelmi környezetet is adhat az 56-os megemlékezésnek, Bakó úgy reagált, hogy van áthallás, tekintve az 56-os disszidálások osztrák útvonalát. Arra utalt, hogy két olyan dal is szerepel a műsorban, melyek erről a tragédiáról szólnak: az erdélyi népdal, a Magyarország az én hazám, mely inkább első világháborús ihletésű, de az Ahogy lesz úgy lesz már teljesen 56-ról szól. „Bár nekem ez mindig megható, nem hiszem, hogy az osztrákokban ugyanezek az érzelmek jönnének elő.” – mondta. (Hacsak nem ’56-os menekültek vagy azok leszármazottjai – tettem hozzá magamban.)

 

   TUTTA Helyt 170A Helytörténeti gyűjtemény kertjében bemutatott műsorról még megjegyezte, hogy örült ennek a lehetőségnek, hiszen „a szólisták mindegyike hivatásos zenész akar lenni, ezzel a pályával jegyezték el magukat.” Büszkesége érthető, hiszen egyik tanítványa, Könyves-Tóth Mihály már abszolút profi trombita művész, nem véletlenül kínált neki állást a Berlini Filharmonikusok, Takács Boglárka (képünk), a másik tanítványa pedig „szintén jó úton halad a profivá válás útján; három év alatt jutott el odáig, hogy szólista szerepet vállalhat” – másnak ez akár a duplája is lehet.

  

   Búcsúzásként elmondta, hogy legutóbb egy adventi műsort játszottak Kismartonban, s nagyon sajnálja, hogy akkor nem készültek felvételek. „Egészen különleges a környezet, a Haydn terem maga a csoda” – mondta.

   Hiszem, hogy a Tutta Forza Zenekarra a kőbányai lakosok is kíváncsiak lesznek, már csak azért is, mert olyan környezetben élvezhetik az előadást, mint a kismartoni xxx kastély Haydn terme! Másfelől a Szent László Általános Iskola elfogadható költéségek mellett tudja biztosítani az utazást.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

(a produkciók felvételeit folyamatosan teszem közzé a 10kerkult.hu oldal Videótár rovatában.)

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas