AD-blacklist1

2019
máj.
17

A kóló és szirtaki bűvöletében

Írta: Oszvald György

SRB GRE tanchaz 066 leadElmondhatjuk, hogy a Kőbányai Szerb Önkormányzat rendezésében immár hagyománnyá vált a Kőrösi Kulturális Központban a szerb és görög táncház. Legutóbb május 3-án este találkoztak a balkáni zene és táncok szerelmesei.

 

 

 

Nincs mit csodálkozni a sikeren, hiszen a két legismertebb délvidéki és balkáni népzenét játszó zenekar, a görög Mydros és a délszláv Babra, élőben szolgáltatja ezeken az esteken a talpalávalót.

 

SRB GRE tanchaz 036

 

   Az estet a Babra kezdte (fenti nagy kép), s éppen hogy csak a húrok közé csaptak, máris megtelt a táncparkett, kialakult a nagy kör, s elkezdődött a tánc. A sodró tempójú dallamokra ki rutinosabban, ki az első lépéseket tanulgatva ropta a kólót, a   

 

   „A tambura nevű hangszer muzsikánk alapja, amely valaha a szomszédos délszláv népektől zengett át hozzánk. A tamburazene lassan bódító párát eresztett a Kárpát-medence felett, mi pedig most kábultan szívjuk magunkba ezt a ,nevettető-zokogtató’, dús, napfényes és légies muzsikát, ami úgy megcsiklandozza a lelket… A dél-magyarországi térségben élő különböző népek muzsikájának hatását magában hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen képviselve lett rövid idő alatt a Babra a főváros egyik népszerű városi folk együttese,” - írták az egyik táncházi oldalon.

   Tagjai: Réti Benedek – tangóharmonika,; Koller Dávid – prímtambura; Babcsán Bence – tambura, szaxofon, klarinét; Varga Veronika – tamburabőgő; Pozsonyi Dávid – gitár, kontratambura.

 

SRB GRE tanchaz 294

 

   Bő egy órás muzsikálás után csak annyi szünet volt, míg a Mydros tagjai (fenti nagy kép) elfoglalták a helyüket. A zenekarcsere könnyen és gyorsan lezajlott, mivel még a kezdés előtt megtörtént a bandák beállása, hangpróbája.

   A legnagyobb meglepetésre, mindazok, akik az imént a szerb, horvát, bunyevác, sokác és egyéb dallamokra ropták a táncot, most a tradicionális görög népzenére sem voltak rest, s gyakorlatilag hibátlanul vették a hellén motívumokat.

 

   „A Mydros zenekar 2001 óta szólaltatja meg a legszebb görög és balkán dalokat táncházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken, zenei fesztiválokon, magán- és céges rendezvényeken. Eddigi közel 1200 fellépésünkön nem csak szakmai elismerést és jó referenciákat, hanem egy fantasztikus törzsközönséget is szereztünk, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden alkalommal pontosan, elegánsan, kitűnő minőségű és állapotú hangszerekkel, tökéletesen tiszta hangzással, és folyamatosan bővülő, színes repertoárral álljunk közönségünk elé.” – írják hivatalos web-oldalukon.

   A zenekar tagjai: Lavinia Virágh - ének; Nikolaosz Sztavropulosz – buzuki, gitár; Tomi Smuk – percussion, gitár; Gábor Smuk – tangóharmonika; (nem volt jelen a táncházban:  Athina Csyef – ének)

                                                    

SRB GRE tanchaz 494

  A közös zenekar

 

   A színházi világban járatos mondás, ha egy pisztoly van a színen, akkor az el is sül. Nos, ennek mintájára: ha két zenekar adja a táncházat, előbb-utóbb valami közös produkciót is tető alá hoznak. Nem csalatkoztunk.

SRB GRE tanchaz 575

 

   A szünet előtt, nagyjából egy időben a túrós és húsos burek érkezésével mi más is szólalhatott volna meg, mint a Rúzsa Magdolna által magyar honban is népszerűvé, kedveltté vált, szívbe markolóan gyönyörű balkáni cigány népdal, az Ederlezi (Djurdjevdan). Nem csoda, hogy a közös éneklés sem maradt el – ha már a zene közös volt. Ugye!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

 tamogatas