AD-blacklist1

2019
ápr.
20

A Kroó AMI zenekarjainak koncertkörútja Szlovákiában

Írta: szerk

136lead aA Kroó AMI sikeres Visegrádi Négyek-programsorozatának eredményeként a Kroó Szimfonikus Zenekar és a Kroó Ifjúsági Zenekar meghívást kapott Rozsnyóra, szlovákiai partnerünktől, a Rozsnyói Művészeti Iskolától. A meghívás a művészetek és a kreativitás világnapjára, 2019. április 15-ére szólt. Füzesséryné Dudás Eszter beszámolóját adjuk közre örömmel.

 

A Kroó AMI 90 fős delegációja először a város és környéke történelmi nevezetességeivel ismerkedett. A programsorozat első állomásaként Betlérre, az Andrássy-kastélyhoz érkeztek, ahol a Rozsnyói Művészeti Iskola vezetői és tanárai fogadták a magyarországi vendégeket.

 

   140A kastélylátogatás zenei köszöntéssel folytatódott: a Kroó AMI Csellóegyüttese előadta a Dán búcsúdal (Farvell) című művet. Közreműködtek: Agárdi Balázs, Bakos Evelin, Rogányi Bence, Liu Vera, Simon-Kovács Amanda, Kern Kata Kitti, Wendler Nóra, Jankovics Mendel, valamint Kührner Krisztina tanárnő és az együttesvezető, Gere Júlia tanárnő.

   A minikoncertet múzeumlátogatás követte, nagyon felkészült és rendkívül kedves idegenvezetők közreműködésével. Külön köszönet illeti a kastély vezetőségét, akik szezonon kívül, ráadásul a hétfői szünnap ellenére biztosították a lehetőséget, hogy a Kroó Szimfonikus Zenekar, a Kroó Ifjúsági Zenekar és kíséretük megtekinthette az európai szinten is jelentős kastélyt, mely különleges tájakra és történelmi időkbe kalauzolta az érdeklődő társaságot.

 

   Délután Rozsnyón – ismét két szakavatott idegenvezető kíséretében – megismerkedtek a katedrális, valamint a város történetével. Megtekintették a főteret, mely a legnagyobb négyzet alakú középkori főtér Szlovákiában, majd felmásztak – 138 lépcső! – az Őrtoronyba, ahonnan 15 km-re el lehet látni, s a torony tetején, a kilátót körbejárva minden irányban hegyek és szép épületek panorámájában gyönyörködhettek. Az időjárás rendkívül kegyes volt, csodálatos napsütés, kellemes tavaszi meleg kényeztette egész nap a kiránduló társaságot. 

   130a  17 órakor közös koncertet adtak a Rozsnyói Művészeti Iskola tanárai és legkiválóbb növendékei, valamint a miskolci Erkel Ferenc Zeneiskola tanárai közreműködésével.

 

   A miskolci zeneiskola már 20 éve partnere a rozsnyói iskolának, a Kroó AMI-val pedig 2017 óta tart az együttműködés. Ez a mindenki számára gyümölcsöző kapcsolat a Kroó AMI művésztanárainak, Nyéky Miklósnak és Nyéky Emesének köszönhető, akik Rozsnyó város szülöttei, és gyermekkorukban a helyi zeneiskola növendékei voltak. A koncerten fellépett Nyéky Miklós zongoraművész-tanár is, aki magyar és szlovák szerzők műveit adta elő Rahmanyinov prelűdje mellett.

   A szimfonikus zenekar is orosz romantikus művel készült, melyet legutóbb a Kroó Zeneiskola éjszakáján szólaltattak meg. Nagy sikert arattak A. P. Borogyin: Poloveci táncai, valamint Vujicsics Tihamér filmzenéje, a Tenkes kapitánya című művekkel.

   

betler0a

   A rozsnyói turné résztvevői a Betléren, az Andrássy-kastély előtt

    

  A Kroó Ifjúsági Zenekar műsorában G. F. Händel: Vízizene szvitjének Menüett és Rigaudon tételei hangzottak el, illetve az ifjúsági zenekar tagjai is bekapcsolódtak a filmzene előadásába.

   A Kroó AMI műsorában közreműködő művésztanárok: Bordás Eszter, Mindszenti Annamária, Rábai Benedek – hegedű; Gere Júlia, Kührner Krisztina – gordonka; Fánczi Gábor – nagybőgő; Pintér László Zsolt – oboa; Héja László – klarinét; Wehner Márton – fagott; Bakó Gergely – trombita; Kristóf Ádám – kürt; Kovács Bernadett – zongora.

   Együttesvezető: Füzesséryné Dudás Eszter, vezényelt: Füzesséry Attila.

 

   A rozsnyói, miskolci és budapesti zeneiskolák műsorában elhangzottak Astor Piazzola, Georges Bizet, Alekszandr Porfirjevics Borogyin, Georg Friedrich Händel, W. A. Mozart, August Nölck, Oleksandr Pushkarenko, Thern Károly, Vujicsics Tihamér művei.

   A koncertet ünnepi beszédével megnyitotta és köszönő szavaival zárta Monika Kerekešová igazgatónő. 

 

   146A Rozsnyói Művészeti Iskola tanári kara nagyon sok segítséget nyújtott a programok lebonyolításában, a szervezésben, külön köszönet illeti Marica Mišurová igazgatóhelyettes asszonyt, aki az elmúlt évek során a Kroó AMI-val történő kapcsolatépítésben, a Visegrádi Négyek és a rozsnyói koncertkörút programjainak lebonyolításában egyaránt jelentős szerepet vállalt. A koncertet közös vacsora zárta, ahol lehetőség nyílt kellemes beszélgetésekre, ismerkedésre.

 

   Mindenki maradandó élményekkel tért haza a tartalmas nap után. Az utazás, a szép koncert, a közösségformáló programok feltöltődésül szolgáltak a tanárok, diákok és a szülők számára. A résztvevők új barátságokkal gazdagodtak, a régi kapcsolatok pedig újabb közép-európai értékekkel erősödtek, iránymutatásul a felnövekvő generáció számára.

 

a cikkhez képgaléria tartozik - ITT 

fotó: Kroó Ami