AD-blacklist1

2019
már.
06

Ifjú tehetségeket ismertek el a Cziffra-fesztivál gáláján

Írta: szerk

cziffra dij lead2Kőbányai zenészek részesültek a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjában, február 24-én. Mindketten a Kroó Szimfonikus Zenekar tagjai.

 

 

 

 

   Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és dr. Széll Rita, a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola intézményvezetője jelölése alapján Báró Lili hegedű szakos növendék és Agárdi Balázs gordonka szakos növendék a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjában részesült.

 

   cziffra dij 1Az elismerést a Cziffra György Fesztivál Gálahangversenyén, 2019. február 24-én a Zeneakadémia Nagytermében adtak át ünnepélyes keretek között José Cura és Balázs János argentin estjén – olvasható a Kroó György Zeneiskola AMI honlapján. (képünkön balról: dr. Széll Rita, Agárdi Balázs, Báró Lili)

 

   2018-ban Antalóczy Máté nyerte el a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díját, aki szintén a Kroó Szimfonikusok tagja, és a budapesti Erasmus+ Szimfonikus Zenekar koncertmestere volt Kodály: Háry-szvitje előadásában, valamint számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja.

   2016-ban a Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyét a Kroó György Zeneiskola tanára, Varga Gergő Zoltán nyerte.

 

  A két idei díjazott szakmai bemutatása:

 

cziffra dij 3Báró Lili

2003-ban született Budapesten. Hét éve tanul hegedülni a Kroó AMI vonós tanszakán, tanárai: Füzesséryné Dudás Eszter és Füzesséry Attila.

 

   Közismereti tanulmányait a Harmat Általános Iskola ének-zene tagozatán végezte, az iskola kórusával 2014-ben Szlovéniában turnézott. Több alkalommal kiemelt arany és ezüst minősítést kapott a kerületi népdaléneklési versenyeken. A Kroó AMI ifjúsági zenekarának tagja és koncertmestere volt 2017-ig. 2016 óta a Kroó Szimfonikus zenekar első hegedűse, részt vett az együttes Visegrádi Négyek és Erasmus+ programjában, melynek keretében sikeres koncertet adtak Krakkóban, Prágában, Burgaszban és Szófiában. Az együttes országos jelentőségű programjainak (Múzeumok Éjszakája, Antré Fesztivál, Müpa – ifjúsági koncertek, VI. Szerencsi Csokoládéfesztivál) rendszeres közreműködője. Mesterkurzusok állandó résztvevője: 2016 őszén dr. Kalló Zsolt hegedűkurzusán játszott szólóban, illetve évente részt vesz a zenekari kurzusokon is. 2017-ben és 2018-ban a Crescendo Nyári Akadémia ösztöndíjasa volt. Versenyek: 2016 novemberében a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen Galántán, Szlovákiában bronzérmet nyert. 2017 márciusában a Kroó Tanulmányi Verseny ezüstérmese, majd 2017 novemberében ismét ezüst fokozatot szerzett.

 

cziffra dij 2Agárdi Balázs

2011-ben kezdte zenei tanulmányait a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola cselló tanszakán, tanára: Kührner Krisztina.

 

    2014-től a Kroó Ifjúsági Zenekar, majd a Kroó Szimfonikus Zenekar tagja. Részt vett az együttes Visegrádi Négyek és Erasmus+ programjában, melynek keretében az elmúlt években sikeres koncertet adtak Krakkóban, Prágában, Burgaszban és Szófiában. Rendszeresen játszik az intézmény csellóegyüttesében, valamint kamarazenei tevékenységének eredményeképpen 2016-ban a XIII. Országos „Alba Regia” Kamarazenei Versenyen Székesfehérváron triójuk a zsűri dicséretében részesült. A Kroó AMI szervezésében számos kerületi rendezvény szólistája: rendszeresen fellép óvodákban, idősek otthonában. Zenei táborok, turnék lelkes résztvevője. A zenekari munka során évente két alkalommal részt vesz dr. Kalló Zsolt mesterkurzusán. Közismereti tanulmányait a Kada Mihály Általános Iskolában kitűnő eredménnyel végezte, nyolcadik osztály végén az intézmény nagydíját is elnyerte, melyet minden évben egy növendék kaphat az iskolából. Jelenleg a Szent László Gimnázium kiváló teljesítményű tanulója. Szabadidejében zenei tanulmányai mellett sportol, a sikeres gyeplabdacsapat tagja.

 

fotó: Kroó György Zeneiskola