AD-blacklist1

2018
dec.
18

Koncert és hangszerkóstolgató

Írta: szerk

barokk4leadA Müpa Fesztivál Színházban adott hangversenyt a Kroó Baroque Ensemble és a Kroó Szimfonikus Zenekar. A koncertet Állati zenék címmel, a Családi és Ifjúsági programsorozat keretében rendezte meg a Müpa, saját produkciójaként, december 10-én.

 

 

Első számként Antonio Vivaldi: „Il Gardellino” (A tengelice) D-dúr fuvolaversenye hangzott el, a szólista Farkas Sára, a Kroó AMI fafúvós tanszakvezetője, a Kroó Fuvolazenekar vezetője volt. A Kroó Baroque Ensemble-t az együttes koncertmestereként Füzesséry Attila vezette. A continuót a Müpa Merzdorf csembalóján Tegyei Zoltán, a Kroó AMI régizenei tanszakának művésztanára játszotta.

  

barokk5

 

   A barokk remekművet a népszerű zoológiai fantázia, Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja című, 14 tételes, kamarazenekarra és két zongorára írt darabja követte. A Kroó Szimfonikus Zenekar számos turnéján elhangzott már a produkció, például Bécsben (2013), Madridban (2014), Burgaszban és Szófiában (2018), több alkalommal Budapesten is: az Őszi Állatünnepen (2012), illetve az elmúlt években Kőbánya kerületi rendezvényeinek műsorán volt hallható.

   A koncert zárószámaként Carl Nielsen: Aladdin-szvitjének Ispahani piac és Néger tánc című tételei hangzottak el. A különleges hangzású mű előadásának egyik különlegessége volt, hogy az Ispahani piac tétel, amely négy különböző zenekarra íródott, az előadóterem négy különböző helyszínén szólalt meg, így még hatásosabban megjelenítve a vásári forgatag hangulatát. A Négertánc dallamai egzotikus tájakra kalauzolták el a hallgatóságot a koncert fináléjaként.

   barokk6

 

   A Kroó Szimfonikus Zenekar munkájában közreműködő művésztanárok: Bordás Eszter, Füzesséryné Dudás Eszter, Gajda Kornélia, Mindszenti Annamária – hegedű; Babay Béla – brácsa; Gere Júlia, Kührner Krisztina – gordonka; Fánczi Gábor – nagybőgő; Kovács Eszter – fuvola; Pintér László Zsolt – oboa; Héja László – klarinét; Wehner Márton – fagott; Bakó Gergely – trombita; Kristóf Ádám – kürt; Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina – zongora.
   Együttesvezető: Füzesséryné Dudás Eszter
   Vezényelt: Füzesséry Attila

barokk2

 

   Mácsai János zenetörténész az elhangzott zeneművek megértéséhez, illetve a zeneszerzők megismeréséhez számos hasznos információt, érdekességet osztott meg a közönséggel, élvezetes, a jelen lévő gyermekek számára is érthető módon.

   A művek elhangzásakor a színpad hátterébe vetített, a zenedarabok témájához kapcsolódó kedves, vidám állatos képek egészítették ki és tették még teljesebbé az élményt a közönség számára.

   Az előadás után – Lecsengető címmel – a Zászlótérben Tegyei Zoltán csembalóművész vezetésével az érdeklődők egy interaktív, kötetlen beszélgetésen vehettek részt. A Kroó AMI művésztanárai, Farkas Sára (fuvola), Gere Júlia (gordonka) és Wehner Márton (fagott) mutatták be hangszereiket, azok jellegzetes hangzását, a koncerten elhangzott művekhez is kapcsolódva, miközben a hangszerek kialakulásának történetéről is meséltek. Biztatták és bátorították a jelenlévőket a hangszertanulásra, hangsúlyozva ennek értékét és fontosságát.

 

Az eseményen készült fotók megtekinthetők IDE kattintva

 

(szöveg: Füzesséryné Dudás Eszter; fotó: Kovács Bálint)