AD-blacklist1

2018
ápr.
28

Szirtaki és kóló az egyesben

Írta: Oszvald György

GRE SRB tanchaz 297leadGörög és szerb táncház a Kőrösiben április 13-án – hirdette a plakát minden sallang nélkül. A zenét a görög Mydros és a délszláv zenét játszó Babra zenekarok szolgáltatták.

 

 

 

A Kőrösi kultúrcentrumban nem az első eset, hogy táncházat rendeznek. Jó a terem elrendezése, a színpad-szerűen kialakított magasabb részen kényelmesen elférnek a zenekarok (bár akkor sem jön zavarba senki, ha éppen ezt a részt használják afféle ücsörgő, eszegető-iszogató pihenőként), a terem nagyobb részében pedig akár 50-60 pár is kényelmesen elfér.

 

   Érkezésünkkor éppen a görögöké volt a terep. A táncot – bár láthatóan sokan ismerték az egyes tánctípusokat – Kapitalis Thanasis vezette. Örvendetes volt, hogy a felnőttek mellett több gyerek is bekapcsolódott a közös táncolásba.

   GRE SRB tanchaz 163

   Munkában Kapitalis Thanasis

 

GRE SRB tanchaz 011

   A Mydros zenekar (képünk) 2001. őszén alakult, az eddigi majd’ 900 fellépésükön nem csak szakmai elismerést és jó referenciákat, hanem egy fantasztikus törzsközönséget is szereztek. Azt írják a közösségi profiljukon, hogy szeretnének a zenekarral kapcsolatos minden információt naprakészen megosztani az érdeklődőkkel, s erre a célra háromnyelvű honlapot hoztak létre. Remélik, a videók, képek, cikkek felkeltik az érdeklődést az élő görög népzene iránt.

   Tagjai: Ábrahám János-basszusgitár, Csyef Athina-ének, Lisztes László-basszusgitár, Smuk Gábor-tangóharmonika, billentyű, Smuk Tamás-ütősök, gitár, Sztavropulosz Nikosz-buzuki, Virágh Lavínia-ének.

    

GRE SRB tanchaz 198

   A zenekarok váltása és a hangosítás átrendezése alatti rövid szünetben Szabó Bogdán, a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnöke, a táncház főszervezője (képünk) egy támogató, a Kőrösi Csoma út felől megközelíthető Burek Pékség több ízben készített burek süteményeit „tálalta” fel.

   Szó, ami szó, pillanatok alatt el is fogyott az összes.

 

   A szerelés és átrendeződés elég gyorsan megtörtént, s a Babra zenekar a húrok közé csapott. Itt is úgy kezdődött a tánc, hogy egy nagy körben részben átismételték az éppen megszólaló zenéhez tartozó motívumokat, majd ezek közös táncolása után osztódtak a körök (több kisebb, koncentrikus kör alakult), így kényelmesebben lehetett elférni. A hangulat nagyon vidám volt, és többen, akik a görög zenére is táncoltak, hiba nélkül vették ropták a délszláv táncokat is.

  

GRE SRB tanchaz 374 

   A Babra zenekar muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

   Részben családi kötődésből adódóan, az együttes zenei identitását alapvetően két magyarországi multikulturális közeg, Bács-Kiskun megye és Budapest határozza meg. A dél-magyarországi térségben élő különböző népek muzsikájának hatását magában hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen képviselve lett rövid idő alatt a Babra, a főváros egyik népszerű városi folk együttese.

   Öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött egyedülálló módon a zenekar egyetlen női tagja áll. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá.

  

GRE SRB tanchaz 253

   Babra zenekar, a zenészek - balról: Babcsán Bence-brácstambura, szaxofon; Koller Dániel-prímtambura; Varga Veronika-nagybőgő, ének; Pozsonyi Dávid-tambura, ének, dob; Réti Benedek-tangóharmonika.

 

  A táncházak vége felé figyeltünk fel egy molinóra, Bogdán éppen a barátjának mutatta büszkén: Kőbányai szerb Önkormányzat, a rendezvényt támogatta Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Soha jobb táncpartnert!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px