AD-blacklist1

2018
feb.
26

Kőbányai zenészt is díjazott a Cziffra Fesztivál zsűrije

Írta: szerk-OGY

CZGY 2leadGálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult a Cziffra György Fesztivál a budapesti Zeneakadémián vasárnap, február 25-én. A díjazottak között ifjú kőbányai zenészt is köszönthetünk.

 

  

 

A fesztiválnak nemcsak a támogatási oldalon van, volt kőbányai érdekeltsége! A 3. Cziffra György Fesztivál 18 év alattiaknak járó Ifjú Tehetség Díjat a Kroó György Zeneiskola AMI hegedű tanszakos növendéke, Antalóczy Máté (tanára Gózon Kinga) érdemelte ki.

 

CZGY AM

  Antalóczy Máté átveszi a díjat Balázs Jánostól

 

  Ugyanezt a díjat kapta a fiatal hegedűs, Naim Tichiti is. A 3. Cziffra Fesztivál Tehetség-díját Devich Gergely Junior Prima-díjas gordonkaművész és Horti Lilla Junior Prima-díjas operaénekes, az életműdíját Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és Csonka András, a Zeneakadémia kulturális igazgatója kapta.

   Az elismeréseket a harmadik alkalommal megrendezett fesztivál alapítója és művészeti vezetője Balázs János és Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester adta át.

 

   CZGY BZBalog Zoltán (képünk) a köszöntőjében elmondta, hogy március elsején teszik le az első roma kulturális és oktatási központ alapkövét a VIII. kerületi Tavaszmező utcában. Az intézmény, amelyet Cziffra György világhírű zongoraművészről szeretnének elnevezni, egy év alatt, több mint két milliárd forintból épül meg.

 

   A miniszter felidézte: Cziffra György tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott.  – Cziffra Gyuri akkor csak egy cigány kisfiú volt a térről, aki tehetségének és néhány elkötelezett embernek köszönhetően odakerült a zongora mellé, hogy tehetségét kibontakoztatva az általa eljátszott muzsikával ünnepet szerezzen az embereknek – fogalmazott a miniszter.

 

   A fesztivált záró hangversenyen, a díjak átadása után Cosima Soulez Larivie're hegedűművész, a 2017-es Bartók Világverseny győztese és Balázs János közös produkcióját hallhatta a közönség. Az esten Brahms- és Liszt-műveket szólaltattak meg.

 

kormany.hu; fotó: Bartos Gyula/EMMI

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px