AD-blacklist1

2017
dec.
24

Kroó-varázslatok itthon és vendégségben

Írta: Oszvald György

KROO Xmas 107leadKarácsonyi koncerten mutatkoztak be a Kroó György Zeneiskola AMI növendékei a Kőrösi Kulturális Központ színpadán december 12-én. A koncert apropóján szólunk a korábban, a zene világnapja alkalmából a Müpában rendezett előadásról is.

 

 

Nem volt nehéz dolgunk, hogy számba vegyük, hányféle hangszer – leszámítva a zenekarokat – szólalt meg a karácsonyi koncerten. Hallottunk zongorát, baritonkürtöt, ütőst (xilofon), hegedűt, harsonát, csellót, oboát, altfurulyát, tangóharmonikát. Ez testvérek között is nyolc szólistát jelent. De bővítsük a kört: ahogy megjelentek a zenekarok, úgy gazdagodott a hangszerállomány.

 

KROO Xmas 052   Kezdjük rögvest a karácsonyi koncertet nyitó fúvószenekarral (vezényelt Ottmár Dávid). Ebben természetesen megjelent a trombita, klarinét, basszusklarinét is a már szólóban említett hangszerek mellett.

 

   KROO Xmas 200Majd következett a gitárzenekar, a fuvolazenekar és a tamburazenekar.

 

   Az előképzősök műsorát a kontra tamburán kívül népi furulya színesítette, míg a Kroó György Szimfonikus Zenekarban természetesen a többi, szokásos hangszert is (nagybőgő, brácsa, fagott,) megtaláltuk. Megjegyezzük, jóleső érzés volt látni a négy nagybőgővel felálló zenekart!

 

KROO Xmas 357

 

KROO Xmas 249

    

KROO Xmas 172

 

   Ha azt tekintjük, hogy a legszebb hangszer az emberi hang, akkor feltétlenül ki kell emelnünk az opera tanszak több, kiválóan éneklő zenetanárral kibővülő, a fináléban színpadra lépő énekeseit. Hatalmas élmény volt a nagyzenekar kíséretével megszólaló kórus, melyhez egyfajta ráadásként – igaz kicsit bátortalanul – a közönség (egy része) is csatlakozott.

   

KROO Xmas 644

 

   Hát, idáig a „leltár”. A rendkívül színes hangszerskála pedig nem egyfajta önkényes felsorolás volt; minőséget hordoz magában. Azt jelzi, hogy a zeneiskola nem szorítkozik néhány ritkább hangszer mellett a hagyományos vonós, benne többnyire hegedű túlsúllyal, zongora, és főleg fuvola oktatására. A gyakorlatilag mindegyik hangszercsalád oktatása teszi lehetővé, hogy létre jöhessen a zenészeknek egyik legnagyobb élménye, a közös, zenekarban való muzsikálás. Hogy ez a zenekar hány tagú, hogy egyféle hangszerre, hangszercsaládra épül vagy éppenséggel valamelyik tradicionális formációban (vonósnégyes, fúvósötös, kamarazenekar), stb. ölt formát, az már más kérdés.  

 

KROO Xmas 565

  

   A koncert különlegessége volt az is, hogy a növendékek rendkívül magas színvonalon, magabiztosan adták elő a műveket. S ez akkor erény, ha a műsor szerkesztői elég bátrak ahhoz, hogy ne az utolsó évfolyamosokat – versenytapasztalatokkal és színpadi rutinnal a hátuk mögött –, hanem a rutintalan, egy-két éve a hangszeren tanulókat állítsák színpadra. De megtették, s nyertek! Bizonyítva ezzel azt is, hogy bármely tanszakon, viszonylag rövid idő alatt is lehet színvonalas oktatást végezni. Az pedig már csak hab a tortán, vagy, hogy stílszerűek legyünk, trilla a félhangon, ha kiemelt fontosságú hangversenyen mutatkoznak be először a növendékek!

 

*

 

   KROO Müpa 050Mácsai János zenetörténész nem először bizonyítja, hogy műsorvezetése bőven több, mint a produkciók sorrendjében történő szenvtelen információközlés. Kedves történeteket mesél egy-egy mű megszületéséről, bemutatásának körülményeiről, de szívesen osztja meg az adott zeneszerző életének érdekfeszítő eseményeit. Ha kell, a zeneműről beszél, értve benne a társművészetekkel való kapcsolatokat is. Nem történt ez másként a Müpában, a zene világnapja alkalmából rendezett koncerten sem, október 2-án. A közönséget kőbányai iskolák tanulói adták; az előadás pedig egy különleges ajándék volt számukra a zene világnapján.

  De bármennyire is érzékletesen taglalta Mácsai a Kroó Baroque Ensemble műsorát, a közreműködő Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói (koreográfus: Széll Rita) remekbe szabott, látványos, egyben gyönyörű táncát, mit sem ért volna a szakszerű bevezetés, ha nem látjuk a táncot magát.

 

KROO Müpa 084

 

   Annyival egészítenénk ki Mácsai János szavait (nem belekotnyeleskedve a munkájába), hogy amikor a zeneművek címét kimondjuk, melyben szerepel a gavotte, bourrée, menüett, branl, polonéz, sarabande és társaik, arra kell azonnal gondolni, hogy ezek tánczenék. Mint a magyar folklórban (engedelmükkel más nép hagyományaira itt most nem hivatkoznánk! -a szerk.). Jól ismertek a csárdás, legényes, forgatós, verbunk. Azon túl, hogy ezek egy konkrét zenei tartalmat (tempó, díszítések, ritmika, előadásmód, stb.) jelentenek, a táncot szolgálják, a zenész a „tánc alá muzsikál”. De ez is pont olyan, hogy a zene és a tánc alapos ismerete sem nélkülözheti a látványt, a táncosok dinamikáját, egymáshoz való viszonyát, a motívumok adott esetben virtuóz előadását.

 

   Nos, ennyi bevezető után már ki lehet találni, hogy Szél Rita éppen ezt az élményt adta meg a koreográfiákkal. Láttatta a táncot, összekapcsolta a zenével, s ezzel egészen más dimenziót adott a koncertnek. Egy különleges élményt kapott a közönség, s nem csak azért, mert a közreműködő táncoslányok rendkívül csinosak voltak. Széll Rita tánc- és zenetudása garantálta a produkció hiteles és minőségi autentikus előadását. S hogy az elmondottakhoz kétség sem férhet, hadd mondjuk el, hivatalosan dr. Széll Ritát illene írnunk! Szakmai hozzáértésének bizonyítéka pedig IDE kattintva olvasható. Egy kiegészítéssel élünk, hiszen a hivatkozott CV ezt nem tartalmazhatta. Dr. Széll Rita 2017 nyarán a kőbányai képviselő-testület döntése alapján Sajó Sándor-díj elismerésben részesült.

 

A Müpában bemutatott műsor:

Händel: Vízi zene - részletek: G-dúr szvit, HWV 350 - Menüett I. és II.; D-dúr szvit, HWV 349 -Bourrée

J. S. Bach: c-moll kettősverseny zongorára, BWV 1060

Kodály: Háry János - szvit

Anderson: Az írógép

 

Közreműködött:

Kroó Baroque Ensemble

Kroó Szimfonikus Zenekar, vezényelt Füzesséry Attila

a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói (koreográfus: Széll Rita)

Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina - zongora

Mácsai János - műsorvezető

 

KROO Müpa 360

 

   A koncert után a szervezők a közönségnek is megadták a táncolás örömének lehetőségét. Nyugodtan mondhatjuk, barokk táncházat tartottak egy alkalmi barokk-kamarazenekar és a táncosok közreműködésével.

 

Cikkünkhöz képgalériák tartoznak: a Müpa előadásáról ITT, a karácsonyi koncertről pedig ITT láthatnak képeket.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

A 10kerkult.hu portálon nincs fizetős tartalom, de a cikkeink pénzbe kerülnek. Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? A válaszok a képre kattintva olvashatók.

tamogato tabla 400px