AD-blacklist1

2017
jún.
08

Ucca, ucca, Tutta ucca…

Írta: Oszvald György

Tutta SztL terzene 181leadA Szent László-emlékév kőbányai megnyitója óta több nagyszerű helyi program is született, melyek egyik résztvevője a Szent László templom és Balogh Attila atya voltak. Legutóbb egy különlegesen kreatív ötlet megvalósításában szegődtek partnernek.

 

 

Az alapötlet ezúttal is a Szent László Általános Iskolából érkezett: a Tutta Forza Zenekart kérték fel egy június 2-án tartandó utcakoncertre, s hogy némi csavar is legyen a tervben, bevonták Attila atyát is. Ennek az egyházi vonalon kívül más praktikus okai is voltak. Sőt, örömmel jelentjük, hogy a teljes program támogatója, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ is látványosan az utcai zenélés mellé állt. Az pedig a program slusszpoénja – igaz, ezt egy írás végére szokás szerkeszteni, ám most ide kívánkozik –, hogy a támogatók között szerepel az Esterházy Magánalapítvány is.

   

Tutta SztL terzene 173

 

   Aki nem ismeri a helyszínt – a Szent László téri katolikus plébánia környékét –, az is könnyen maga elé tud képzelni egy T-alakú átlagos útkereszteződést. A hosszabbik száron az általános iskola épülete húzódik, a sarkokon pedig a plébánia épülete, vele szemben a polgármesteri hivatal hátsó traktusa. A kereszteződésben foglalt helyet a zenekar, velük szemben és bal oldalukon (a T rövidebb szárában) a mintegy 200 fős közönség. A figyelmes szemlélő pedig észrevehette, hogy a plébánia erkélyén kottatartók sorakoztak.

   

Tutta SztL terzene 082

 

   A meghirdetett időben, este hétkor Bakó Rolland, a Tutta Forza vezetője nem a közönség felé fordult, hanem az időközben a plébánia erkélyén felsorakozott trombitásoknak. A nyitószám, Carpentier: Te Deum - Prelude elhangzása után Balogh Attila atya (jobb oldali képen) is innen köszöntötte a hallgatóságot.

 

   Tutta SztL terzene 066– Sokat gondolkodtam azon, amíg a programot szerveztük, hogy milyen furcsa is az a szó, hogy utcakoncert, utcazene? Ugyanis egy olyan helyen ül a zenekar és a közönség is, ahol egyébként nem szoktunk ücsörögni. Egy koncertet hallgatunk majd meg, s többen is megkérdezték már tőlem, miről is szól a Szent László-év és ez a koncert? Egy szót tudok erre mondani: közösség. De azt is mondhatnám, hogy egység. Nagyon nagy értéke Kőbányának és a Szent László-emlékévnek, hogy itt nincs külön szervezés. Leültünk és közösen gondolkodtunk. Ki is írtuk a molinókra, kik voltak benne a közös gondolkodásban, s az ötletgazda sem hiányzik, itt ülünk a Szent László iskola előtt. S amikor hallgatjuk a felcsendülő muzsikát a Tutta Forza jóvoltából, utána és közben tudjunk egymásra mosolyogni, egymásnak örülni – mondta el a térzene legfőbb célját Attila atya, majd kellemes időtöltést kívánt.

 

   Attila atya szavai után a trombitások az erkélyen folytatták a programot, Händel Tűzijáték szvitjének egy részlete töltötte be a teret.

   Tutta SztL terzene 122Amíg a helyükre értek, Bakó Rolland (képünk) köszöntötte a közönséget és ő is szólt az utcazenéről.

  – Attila atya egy egészen különleges szempontból értelmezte az utcazenét, én azt mondanám, hogy a muzsikálás ezen formája promenádkoncert. Ugyanis a közönségnek nem kell folyamatosan és olyan fegyelmezetten ülni, mint egy terembeli hangversenyen, lehetnek lazábbak, felállhatnak, sétálhatnak is egyet, ha úgy gondolják – magyarázta.

  

   A műsorról pedig elmondta, igyekeztek úgy szerkeszteni, hogy a zenék tükrözzék a lazább hangulatot, de mutassák meg azt a keresztmetszetet is, amit a zenekar repertoárja átölel.

 

   – Lesznek régebbi számok is, sok trombitával, de bemutatjuk a legújabb darabjainkat is, játszunk filmzenéket, musicalt és komolyzenei csemegéket is, köztük Bizet: Carmenjéből a legnépszerűbb részeket, a nyitányt és a Habanérát. Októberben a Zene Világnapát egy Kodály műsorral ünnepeljük majd, ebből is hallanak részletet, a Háry János opera Intermezzoját játsszuk el. S ha nem haragszanak meg, néha majd én is a trombitámba fújok – jelezte a várható élvezeteket.

 

   Tutta SztL terzene 379Nem említette viszont azt Bakó Rolland, hogy lesz egy meglepetés is. Talán lesz olvasóink között, aki látta már a színpadon T. Snyder nagyon humoros darabját, a Cipőpucoló dala című opust. Ennek az a pikantériája, hogy a trombitások leveszik a cipőjüket, s az előre bekészített kefével szépen elkezdik suvickolni, míg a többiek muzsikálnak. Jól néz ki, mindig bejön rá a taps.

   No, élve a szabadtér lehetőségével, Bakó Rolland nem a saját cipőjét vette le, hanem az első sorban helyet foglaló Fehér Gyöngyi, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese (képünk) topánkáját kérte el, s kezdte el fényezni. A zene egy adott pontján, szándékoltan színpadias túlzással egy hatalmasat „pökött” a cipellőre, majd tovább fényezte, s amikor már tökéletes volt visszaadta a gazdájának. Persze, mind Fehér Gyöngyi, mind a közönség hatalmasat nevetett a kedves poénon, s természetesen, vastapssal jutalmazta a váratlan produkciót!

  

Tutta SztL terzene 518

 

   Az egy órányi műsor sikere egyértelmű volt, s hálás közönség nem is engedte el ráadás nélkül a zenekart. A keretet pedig plébánia erkélyéről elhangzó Il silenzio adta meg.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik -  ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY