AD-blacklist1

2018
aug.
03

Exkluzív sztárinterjú jubileum előtt

Írta: Oszvald György

MammaMia 2A tavaszi bölcsődei sportnapon egy már lekötött programom miatt nem tudtam interjút készíteni a sztárvendég Nagy Balázs színművésszel. Egy kedves ismerősömnek megígértem, pótolni fogom. A Madách Színházban augusztus 3-án 300. alkalommal játsszák a Mamma Mia! musicalt, melyben a kőbányai kötődésű Nagy Balázs főszerepet énekel. És ez jó indok az interjúra.

 

 

   – Többes szereposztás van, s tőlem is azt kérdezték, amit én most öntől. Hogyan kell elképzelni ezt a szitut, pénteken mindenki játszik? Vagy az éppen soron következő művész énekli el a szerepet?

   nb02x– Általában az ilyen esetekben az történik, hogy a színház vezetősége arra törekszik, mindenki játsszon, s jelenetenként vagy felvonásonként felváltva énekeljék a szerepet. Igen ám, de az bármikor lehet, hogy a színésznek egy másik előadása van egy másik színházban, s ott kell helyt állnia. Úgy tudom, éppen ilyen helyzetben van Stohl András, így Sasvári Sándorral ketten oldjuk majd meg ezt az estét (képünkön balról: Sasvári Sándor, Stohl András, Nagy Balázs).

   – Izgul így néhány nappal az előadás előtt? Mégis csak a 300. alkalommal gördül majd fel a függöny.

   – Nem mondhatnám, hogy izgulok. Inkább a várakozás izgalmát élem meg. Úgy hiszem, nagyon nagy buli lesz.

 

   – Hadd kanyarodjak a gyökerekhez! Az életrajzában Budapestet nevezi meg születési helynek, ám az ismereteim szerint a szűkebben értelmezett főváros az ön számára Kőbányát jelenti.

   – Igen, de ez csak részben igaz. Ugyanis a XI. kerületben születtem, lévén a szüleim akkor Nagytétényben laktak, s csak másfél éves koromban költöztünk Kőbányára. Volános dolgozóként a Téglavető utcában tudtak lakást vásárolni. Itt laktam én is 22 éves koromig, egészen addig, míg Győrbe nem szerződtem. Édesanyám viszont a mai napig ott él a férjével.

 

   nb99xAzt írja magáról, hogy nem tudja, Marika néninek igaza volt-e, amikor szüleinek azt javasolta, hogy zenei általános iskolába írassák? Szerintem igen, hiszen több, mint 20 éve van a pályán. Mondana néhány szót életének erről a szakaszáról?

   – Marika néni az óvónőm volt, s ha jól emlékszem a Maglódi úton volt ez az óvoda, nem messze az élelmiszeripari szakközépiskolától…, akkor ez a Gesztenye Óvoda.

   – De talán fontosabb, hogy milyen volt a fogadókészség a szülői oldalról, játszott-e az édesanyja vagy az apukája valamilyen hangszeren, szerették-e a színházat, a zenét?

   – Édesanyám nagyon szeretett volna színésznő lenni, ám az élete másfelé vett irányt, édesapámnál kicsit más a helyzet. Legjobb barátja, az én névadó keresztapám, Leblanc Győző operaénekes volt. Ennél fogva sokat jártunk operába, mind az Erkel színházba, mind a Magyar Állami Operaházba. De visszatérve még az iskolára. ugye, az említett zenei általános az akkori Pataki-1, ma a Szent László Általános Iskola. Ez egy meghatározó élmény volt számomra, hiszen éppen az énekléshez adott  alapot. (Gallusz Nikolett oldalán a Mamma Mia!-ban)

   – Miért nem a zenei pálya felé ment tovább, hogyan jön a képbe a Közlekedés Gépészeti Szakközépiskola, ahol gépjárműüzemi technikus lett?

   – A szüleim, nagyszüleim volánosok voltak, és édesapám azt kérte tőlem, mindegy mit csinálok, de egy érettségit, egy szakmát mindenképpen szerezzek meg, s kézen fekvő volt a hagyományt követni. Érettségi előtt álltam már, s éppen az édesapám volt, aki beíratott a Ferencvárosi Musical Stúdióba, ahol Botka Vali néni és Csányi Laci bácsi, a Magyar Rádió Gyerekkórusa vezetői tanítottak. A zenei vonal innen indult, később Medgyesi Máriától tanultam a színészet alapjait.

   – Nem „használták ki” a tanárai, akár az általános iskolában, akár a középiskolában az előadó művészi kvalitásait? Fellépések, versenyek, iskolai rendezvényeken szereplés, stb. Mert általában igaz, hogy mindenhová a legjobbakat nevezik, legyen az kémia vagy szépkiejtési verseny, a sportról már nem is beszélve.

   – Az általános iskolában Bencsáth Ili néni kórusában, a Kicsinyek Kórusában énekeltem, nagyon sok előadásunk volt, sok versenyen vettünk részt, s ha jól emlékszem, 1989-ben mi voltunk az Év kórusa. ennek két dolog volt köszönhető: egyrészt a kórustagokat nemigen rángatták más versenyekre, eseményekre, másfelől pedig óriási rutint adott a sok színpadi jelenlét, főleg úgy, hogy viszonylag sok szólót énekeltem.

 

   nb1266Úgy hiszem, bár talán csak részigazság, hogy a zenei, színházi ismeretek megléte nem feltélezi egyenesen a színésszé válást. Milyen utat járt be az első szerepekig?

   – A musical stúdió növendékeként sok fellépésünk volt, adódott, hogy felvételizzek a színművészetire. Nem sikerült. De éppen ebben az időben lett ismert, s népszerű intézmény a Gór Nagy Mária Színitanoda, így ide is beadtam a felvételi kérelmemet, s ez a próbálkozásom sikeres volt. Sodródtam ezzel a hatalmas élménnyel, élveztem minden pillanatát, jól éreztem magam ebben a közegben, de hazudnék, ha most valami óriási elhivatottságról beszélnék. Nem az a valaki vagyok, aki már gyerekkorában eldöntötte, hogy színész lesz, ha törik, ha szakad. (képünk: Hazai közönség  előtt - a tavaszi bölcsődei sportnapon)

   – Temérdek szerepet sorolnak fel a különféle portálok, köztük igencsak rangos leosztásokat is. Van-e kedvence?

   – A Grease mindenképpen, de kicsit visszább megyek. Még tanodás voltam, amikor bemutattuk Székesfehérváron a Hair című musicalt Szurdi Miklós rendezésében. Itt Hud szerepét játszottam, a színesbőrű hippit; örökre emlékezetes marad. S akkor itt jöjjön a Grease (Danny Zuk), amit 1997-től mintegy hetven előadásban játszottam Győrben, s ugyanilyen a Nyomorultak is (Marius), melyben személyesen nézett meg Schönberg 2002-ben. De, hogy a jelenkorból is mondjak egyet, a Mamma Mia! az elsők között van, hiszen nagy várakozás volt, hogy megkapom-e Sam Carmichael szerepét.

   – A kedvencek után obligát a kérdés, van-e szerepálma?

   – Ifjú titánként igen, voltak szerepálmaim, de ezt is úgy kell érteni, hogy mindent el akartam játszani, mindenben én akartam lenni a főszereplő. Most már kimondhatom, nincsennek álomszerepek. Nagyon sok nagyon jó karakterrel megtalálnak, ismernek a rendezők, színiigazgatók. Például idén tavasszal debütáltam a Játékszínben is egy zenés darabban.

   – Előfordult már, hogy megtalálták, de visszautasította valamiért a szerepet?

   – Vannak ilyen szituációk, igen, előfordult már, hiszen 21 éve játszom Győrben, lassan 15 éve a Madáchban, s vegyük ide nyugodtan a néhány filmet, a tévés sorozatot, s előfordul, hogy ütközések vannak. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint nemet mondani. És nem azért, mert válogatós vagyok!

   – Hogyan viszonyul a filmes, tévés szerepekhez? A Nagy vízen túl kifejezetten filmszínészről beszélnek, nálunk összecsúszik egy kicsit a kőszínházi és a filmes színész.

   – Kifejezetten örülök annak, hogy több oldalról megmutathatom magam. Nálunk elég élesen az énekes színész és prózai színész válik ketté, többnyire az énekesek kárára, s ez más, mint Amerikában. A magam részéről igyekszem megmutatni, hogy ez nem így van, sok prózai szerepet vállalok, legyen az film vagy televízió. Azt gondolom, hogy akkor jó, ha minél több stílus, műfaj szabályainak meg tudok felelni.

 

   NMGKőbányára hányszor hívják, hívták, legyen az kiemelt ünnep vagy bármi más alkalom?

   – Ez egy fájó pont, mert ahová nagyon szívesen, nagy örömmel mennék, az éppen a fiatalságom helyszíne. Úgy fogalmaznék, többször is tudnék menni… Hiszen sokszor vagyok itt, már csak édesanyám miatt is, de a Jóban, rosszban sorozat, melyben szintén játszom, stúdiója is itt van Kőbányán.

   nb00xTalán nincs annyira benne a köztudatban a kőbányaiságom, amire mindentől függetlenül nagyon büszke vagyok. 

   – És a gyerekei? színészek lesznek? Követik a családi hagyományt?

   – Nagy Máté Gergely fiam (bal oldali képen), mert már így, felnőttesen kell hívnom, az édesanyjával él Győrben, s komolyan focizik.

   Vannak jelek a jogi pálya felé, de az is sokat mond, hogy mindenki Színésznek szólítja. Egy biztos, semminek nem mállok útjába, elfogadom majd a döntését.

   A kicsi lányom, a másfél éves Panka (képünk), pedig állandóan táncol…

 

 

 

Fotók:

Madách Színház, Nagy Balázs facebook profilja, 10kerkult.hu

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px