2016
okt.
17

„Lopják a szabadságunkat! Repüljenek!”

Írta: szerk-OGY

nepszabi tuntet6leadAz Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Lehet Más a Politika (LMP) közös demonstrációt szervezett a főváros V. kerületében, a Szabad sajtó úton október 16-án. Az ellenzéki pártok a Népszabadság megszüntetése és a korrupció ellen tüntettek.

 

 

Az ellenzéki pártok közös megmozdulásán – a becslések szerint – közel 10 ezer tüntető vett részt. A pártok vezéralakjai mellett beszédet mondott Hargitai Miklós, a „jégre tett” Népszabadság újságírója is. Mindannyian élesen kritizálták a kormányt, Orbán Viktort és a korrupciót, a lopást legalizáló törvénykezést.

 

Az új többség színrelépése

   Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője azzal nyitott, hogy „úgy tűnhet számunkra, szinte reménytelenül, hogy ez a rendszer tökéletesen zárt, a valóság kirekeszthető az emberek tudatából, s az országot egy virtuális valóságban lehet tartani, amelyben bármi megtehető és bárminek az ellenkezője is.” Ugyanakkor úgy vélte, hogy „van azért néhány rés ezen a pajzson” és ezeket a civilek testesítik meg. Példának hozta a független sajtót, amely beszámol a valóságról: a „helikopterezéseikről”, a külföldi utazásikról, az ellopott milliárdokról.” Hangsúlyozta, hogy most éppen azokat akarják eltiporni, akik „szembesítik őket a saját hazugságaikkal.”

 

    nepszabi tuntet4– Nem hagyhatjuk, hogy hazánk egy korrupt gyülekezet egyszerű jövedelmi forrásává váljon véglegesen! – mondta, majd úgy folytatta, hogy „a miniszterelnök számára csak azok a magyarok, akik követik őt kérdés, kétely, ellenvélemény, kritika nélkül.”

   Jávor azt húzta alá, hogy egy olyan országban hisz, álljon bárki bármelyik politikai oldalon is, amelyben „a kormány felelősséget vállal és helyet kínál akkor is, ha cigány, ha megváltozott munkaképességű, ha meleg, vagy horribile dictu háború elől menekült.” – Velük kell szolidárisnak lennünk, nem a milliárdos gázszerelőkkel – mondta.

 

   Beszéde végén kiemelte, hogy különféle nézetű emberek álltak most színpadra egy közös célért, de ez kevés, mert azokra van szükség, akik egyetértenek ezzel, hogy meg tudják mutatni, „mi vagyunk az új többség, akiknek elegük van! Elegünk van és azt akarjuk, hogy repüljenek” – utalt a jelenlegi kormány szereplőire.

 

Ne a hírhozót büntesd!

   Hargitai Miklós újságíró (Népszabadság) erős felütéssel indított, mi szerint jobb lenne neki, ha a lent állna a tömegben, jegyzetfüzettel a kezében és egy jófajta tudósítást írhatna a tüntetésről.

   – Sajnos, ez ma nem opció, a Népszabadság egy hete nem létezik, s nekünk megtiltották, hogy írjunk, így kénytelen vagyok beszélni – mondta. Felidézett egy menekült ellenes kormányplakátot, amelyre az volt írva, „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”. – És valaki egy héttel ezelőtt elvette a munkánkat – fogalmazott. Hozzá tette, hogy a tüntetés napjáig nem mondták meg, miért tették ezt! Illetve, azt mondták nekik, hogy reorganizálják a lapot, ugyanakkor egy hete nincs Népszabadság. Ez nyilvánvaló ellentmondás, és mivel nem tudnak „visszavágni”, folyamatosan hazugságokkal traktálják a közvéleményt.

   nepszabi tuntet3– Azt mondják, s legutóbb Németh Szilárdtól hallottam (mire a tömeg hosszasan dudált, fütyült és fújolt – a szerk.), a Népszabadság egy bolsevista összeesküvés, „kommunista zárvány” a mindenkori jobb oldali kormányok ellen, s ideje volt már, hogy eltűnjön a közéletből. Én meg azt üzenem, hogy 1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn kormány indította ellenem, azóta minden kormány beperelt, s mindig valamilyen korrupciós ügy megírása miatt. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez egy bolsevista műhely! – idézte a munkájával kapcsolatos történéseket. Majd maga mögé mutatott egy épületre, s azt mondta, hogy míg Orbán és Rogán a kommunista ifjúsági szervezetekben készültek a rendszerváltásra, addig ő oda, a Piarista Gimnáziumba járt. – Nem én fogom szégyellni magamat a kommunista múlt miatt – mondta.

   – Azt hiszem, nem kell bizonygatni senkinek sem, hogy a mai Magyarországon a kormánykritikus újságírás egzisztenciális kockázatot jelent – fogalmazott.

 

    Azt is felemlítette, hogy Pokorni Zoltán – „egy viszonylag tisztességesebb fideszes” – azt ígérte anno, hogy aki a közös kasszába nyúl, annak levágják a kezét. Nos, a Népszabadság hetente írt a különféle kormányzati politikusok korrupciós ügyeiről, s nem hogy nem vágták le a kezüket, holott könyékig turkálnak a közösben, hanem azt az újságot csukták be, amely ezt megírta – húzta alá az ellentmondást.

   Egy másik súlyos kijelentése így hangzott: „mi most kortársai vagyunk egy tolvaj rendszernek, de nem muszáj, hogy tettestársai legyünk!”

 

nepszabi tuntet2A korrupció a magyar társadalom rákja

   Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke kijavította azokat, akik korrupciós specialistának nevezik. – Inkább vagyok antikorrupciós szakértő, egyébként meg egy szekszárdi állatorvos vagyok, aki fontosnak tartja, hogy tudjanak arról, mi zajlik körülöttünk – kezdte a beszédét. – Azt szeretném, hogy tudjanak arról, ma Magyarországon az ország történelmének legsúlyosabb, államilag szervezett és segített csalássorozatáról van szó. A brüsszeli pénzekből származó ezer milliárdok ellopásáról!- emlékeztetett a különféle ügyletekre. Hozzá tette, hogy eddig 9 ezer milliárd forintot loptak el, és ugyanennyi van még a kasszában, amit minden tapasztalat szerint, átlagosan a felét ellopják. – Ez a pénz egy eszköz a jelenlegi politikai rendszer fenntartásához – hangsúlyozta. – Ezen a pénzen meg lehet vásárolni a saját tévéket, újságokat, újságírókat és olyan tulajdonosokat, akik csődbe viszik, tönkre teszik a lapokat, és meg lehet vásárolni lejártó kampányokat, az ország történelmének egyik leggyalázatosabb félelemkeltő hecckampányát – elemezte az ellopott pénzek állomáshelyeit.

   Hadházy azt mondta, ezek olyan bűnök, amik leírásához a mutyi már kevés. – Ez történelmi bűn, mely a történelemkönyvek legsötétebb oldalaira be fog kerülni! – fogalmazott élesen.

 

nepszabi tuntet1„Orbán Viktor lop!”

   A tüntetést Juhász Péter, az Együtt alelnöke zárta. Szerinte Orbán nem kormányozza az országot, hanem egy olyan tevékenységet végez, amit bűnözésnek lehet nevezni. Ő és mindazok, akik „Magyarországot Putyin seggébe akarják rakni”, történelmi bűnt követnek el! Alátámasztandó az elmondottakat, egyéb példák mellett a kormányzati bűnözést azzal illusztrálta, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének szeretője fizetés gyanánt viszi haza a fideszes magánzsebekbe vándoroltatott közpénzt.

 

  – Azért jöttünk ma össze, hogy a valóságot ismertessük meg a magyarokkal. Azt a valóságot, amelyről Orbán és kormánya, illetve a propaganda gépezete nem hajlandó beszélni, el akarja rejteni előlünk – hangsúlyozta. Példának a kórházak lepergő falait, az éhbérért dolgozó orvosokat, ápolókat és más dolgozókat, a kisemmizett vállalkozókat említette.

 

   A „történelmi bűnözés” legsúlyosabb elemének azt tartotta, hogy Orbán tíz évvel ezelőtt a nyugat-európai életszínvonalat célozta meg, azt akarta, hogy Magyarország az Európai Unió közösségéhez tartozzon, most pedig Moszkvától teszi függővé az országot.

   – Ezt akarják átnyomni nekünk a közmédián keresztül, bár ez már nem is nevezhető sem köznek, sem médiának, ez a kormány nettó pártpolitikai propagandagépezete. És ezt nem hagyhatjuk – mondta.  

 

   Szónoklata végén a pikírt humort sem nélkülözte. Azt mondta, Orbán egy hazugságspirálba került a korrupció támogatása, az ország eladása miatt, és ezért mindenki hazudik az alája tartozó fideszes elitben, egy kivételével: „Kósa Lajos nem hazudik, mert ő értelmetlenül beszél.” – mondta.

  Juhász meggyőződése, hogy a valósággal szembesülés helyett az Orbán-kormány mindenkit ki akar szorítani a nyilvánosságból, aki ellenvéleményt képes mondani, közvetíteni. Bár ezt sokan látják, s elgondolkodtató, amikor már a focimeccsen is kifütyölik őt! Remélte, ezt a jelzést Orbán érti, éppen ezért azt kérte, október 23-án mindenki jöjjön el a Kossuth térre, Orbán nyilvános beszédére, és ott egy hatalmas füttyel tiltakozzanak! A tömeg elkezdte skandálni az Orbán, takarodj” rigmust, de Juhász azt mondta, ez nem kell, elég a lesz a kifütyülés, s ebből Orbán érteni fog!

  

Ellenvélemény

 A tüntetésen felszólalók egyértelmű és logikusan építkező beszédeivel szemben a Fidesz a következő közleményt juttatta el az MTI-hez tegnap, a délutáni órákban:

 

    „A Fidesz szerint a Népszabadság megszűnése piaci, pénzügyi és alkalmassági kérdés, szemben az ellenzéki állításokkal.  

    A kormánypárt MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint  a Népszabadság jövőjét az MSZP mostani és korábbi vezetői lopták el, akik nemcsak arra voltak alkalmatlanok, hogy az országot kormányozzák, hanem még arra is, hogy a saját pártlapjukról gondoskodjanak.
    A 60 éve működő Népszabadság – amely túlélte a Magyar Szocialista Munkáspártot, túlélte a rendszerváltást, és az azóta eltelt negyedszázadot –, épp azok alkalmatlansága miatt múlik ki, akiket eddig pártlapként kiszolgált - olvasható a közleményben.
    A Fidesz szerint a szocialisták a kormányzásuk alatt is hagyták, hogy a Népszabadság veszteségeket termeljen, majd 2015-ben lemondtak róla és eladták. Az új piaci tulajdonos tavaly felajánlotta a lapot megvételre az MSZP-nek, de az MSZP-nek nem kellett.”

 

MTI és televíziós híradások, fotó: Mohai Balázs/MTI; napi.hu