2016
júl.
16

Biztonságban vannak Trabzonban a magyarok

Írta: szerk

puccsA Terrorelhárítási Központ (TEK) helyszínen tartózkodó munkatársának jelentése szerint biztonságban vannak a törökországi Trabzonban zajló Gymnasiade – a 17-19 évesek legnagyobb nemzetközi sporteseménye – magyar résztvevői.  

 

 

A TEK szombaton közölte az MTI-vel, hogy a Fekete-tenger partján elhelyezkedő településen 40 ország 2500 sportolója, köztük magyar fiatalok is versenyeznek különböző sportágakban. 
    Azt írták, a TEK munkatársának – aki sportvezetőként segíti a magyar csapatot – beszámolója szerint péntek este lezárták a sportolók szállásait, így a történtekből ott szinte semmit sem lehetett érzékelni. Szombat reggel a helyi polgármester és a rendőrség vezetője számolt be a Gymnasiade résztvevőinek az éjszakai eseményekről, a TEK munkatársa pedig egy esetlegesen bekövetkező veszélyhelyzet során követendő szabályokról tartott tájékoztatót. 
    Hozzátették, a TEK munkatársa folyamatosan a 35 fős magyar delegáció mellett tartózkodik. A csapat minden tagja jól van, a sportolók folytatják a versenyzést. A magyarok a tervek szerint hétfőn érkeznek vissza Budapestre.


    Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült szabadítani. Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban. A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe.



MTI; fotó: index.hu-Reuters