2016
jún.
30

Angliai magyarok, nyugi!

eu zaszloAmíg a britek nem kérik a kilépési folyamat elindítását, addig a helyzet változatlan, ami a Nagy-Britanniában élő magyaroknak is jó hír, hiszen addig az uniós jogszabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságra is.

 

 

Először fordult elő, hogy nem belépésről, hanem kilépésről beszéltek az uniós vezetők, emiatt szokatlan volt a mostani csúcs - mondta szerdán Orbán Viktor Brüsszelben. A miniszterelnök szerint érzelmileg felfokozott hangulat volt a tanácsülésen, növelte a drámai feszültséget, hogy David Cameron brit miniszterelnök - aki egyébként a bennmaradás melletti kampányt vezette - tájékoztatta az uniós állam- és kormányfőket országa lakóinak szándékáról.
A csúcson sikerült mérsékelni a bizonytalanságokat: nincs semmilyen jogi vákuum, amíg az Egyesült Királysággal le nem folytatták a válási tárgyalásokat, azokat jogi szövegbe nem foglalták és el nem fogadták, addig az eddigi helyzet változatlan. Ez a kint élő magyaroknak jó hír - fogalmazott a miniszterelnök, aki ugyanakkor sajnálatát is kifejezte, hogy Nagy Britannia távozásával Magyarország egy jó szövetségesét vesztette el az EU-ban, amelynek az utódját meg kell találnia.


Orbán szerint az uniós vezetők azt is világossá tették, hogy nem technikai tárgyalás lesz a válási procedúra, mert az EU-tagállamok oldaláról erős nemzeti érdekeket is figyelembe kell venni. Ezeket az Európai Bizottság nem tudja képviselni, ezért a tárgyalások főszereplője az unió oldaláról az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács lesz. A részletek kidolgozásához ugyanakkor nélkülözhetetlen a bizottság tisztviselőinek szaktudása - tette hozzá.
Az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy nincs értelme sürgetni a briteket, hiszen a tárgyalás csak akkor indulhat el, ha ezt a brit kormány kéri - fogalmazott a miniszterelnök. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar kormány a gyorsabb vagy a lassabb tárgyalás híve-e, kijelentette: mi nem a sebességről foglalunk állást, nekünk is tudnunk kell, hogy mi hova akarunk kilyukadni, ez a tárgyalási alap azonban még nincs meg.
Orbán a kétnapos csúcs tárgyalási folyamatából kiemelte azt a megállapítást, miszerint ha az Egyesült Királyság hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor mind a négy szabadságjogot köztük az emberek (így a magyarok) szabad áramlását is tiszteletben kell tartania. A tárgyalási folyamat azonban akár két évig is elhúzódhat - emlékeztette hallgatóságát.


A miniszterelnök megerősítette, hogy az EU27-ek vezetői szeptemberben Pozsonyban találkoznak és beszélik meg a brit kilépéssel kapcsolatos következményeket.


(forrás: napi.hu)