2016
jún.
27

Utcára viszi a politikát a szocielnök

mszp logo nagy másolataMolnár Gyula azt várja Botka Lászlótól, hogy irányítsa a párt felkészülését a kormányzati munkára. Az MSZP frissen megválasztott elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: alapvetően megváltoztatná a párt kommunikációját és parlamenti szereplését.

 

 

 A választmányi elnöki pozícióból távozó Botka Lászlónak a pártelnök azt ajánlja, hogy "ne kifelé, hanem felfelé mozogjon a pártban". Hozzátette: szeretné, ha belépne a tőle régóta várt miniszterelnök-jelölti szerep előszobájába azzal, ha a kormányzati felkészüléssel kapcsolatos vezetője lenne a pártnak. Kifejtette: Szeged polgármestere vezethetné a pártban azokat a tárgyalásokat, amelyeken kialakul, hogyan és kivel indul az MSZP a 2018-as választáson. Azzal kapcsolatban, hogy Botka László helyére Hiller Istvánt választották választmányi elnöknek, Molnár Gyula úgy fogalmazott: most más szerepre kerestek szereplőt.


A politikus - aki a civilek és a szakszervezetek felé is kinyitná a pártot - azt mondta: a pártnak kell meghatározni a politikai "zsinórmértéket", a kommunikációt azonban professzionálisabbá kell tenni. Az eddig működés hibájaként említette, hogy ugyanazok határozták meg a stratégiát, akik kitalálták a hozzá illő kommunikációs paneleket is. Világossá kívánja tenni, hogy a pártnak van frakciója, és meg kell fordítani az MSZP parlamenti szereplésének stílusát is. Azt mondta, nem kell részt venni abban a munkában, "amit demokratikus működésnek hazudnak", csupán arra a 10-15 ügyre kell koncentrálniuk, amely szerintük a nemzeti érdeket és a párt politikai érdekét szolgálja, a többit lényegében bojkottálják majd. Mivel szerinte a konstruktív ellenzékiség lehetősége megszűnt, csak "a kötelező kűröket" futják majd le parlamentben, "a szabadon választható gyakorlatokat kiviszik az utcára". Nem működnek együtt a parlamentben olyan ügyekben a kormányoldallal, amelyekből az vehető ki, hogy a háttérben megalkudtak. A számukra fontos ügyek közé sorolta oktatást és az egészségügyet, a gyermekeket érintő kérdéseket, a munka világát, valamint a nők és a nyugdíjasok ügyét.


Sokan vádolták azzal, hogy "eladja a pártot" - mondta- , de szerinte éppen az verné szét az MSZP-t, ha bezárkózna. Ezért eleget tesz a meghívásoknak annak érdekében, hogy tárgyalhasson. Kijelentette azt is: az összefogás szót kihúzták a szótárukból, ugyanakkor vizsgálják az együttműködés lehetőségeit a kormány leváltása érdekében. Célja azonban az, hogy ezek során a lehető legtöbb helyen a szocialista párt mondhassa meg, mi a helyes megoldás.
Beszámolt arról is: nem szeretné, ha a frakcióvezetői tisztség belső csatákat indítana a pártban, ezért felkérte Hiller Istvánt a jelölőbizottság vezetésére, hogy az elnökség már a jövő héten döntést hozhasson.


(MTI)