2016
jún.
22

Csütörtöktől hőségriadó

Írta: szerk

hosegCsütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, mivel az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig pedig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet.

    

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést - tették hozzá.
    Felhívták a figyelmet arra: a nagy hőség bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

 
    Az ÁNTSZ és az OKF mindenkit arra kér, hogy a következő napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, továbbá tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, a zsíros ételek fogyasztását. Kiemelték, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, továbbá megfelelő ruházattal és naptejjel védjék a bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek arra is, hogy senki ne hagyja a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. 
    Aki teheti, az töltsön több órát légkondicionált helyiségben, írták, hozzátéve az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját is.  

 

Kőbányán ezek a helyek vannak jelezve:

  Budapest, X. kerület Szent László tér 7-14. Közkönyvtárak
  Budapest, X. kerület Szent László tér 7-14. Művelődési házak, intézmények
  Budapest, X. kerület Sibrik M. út 30. Bevásárló központok
  Budapest, X. kerület Gyömrői út 99 Bevásárló központok
  Budapest, X. kerület Kada utca 38-40. Művelődési házak, intézmények
  Budapest, X. kerület Könyves K. krt. 25. Művelődési házak, intézmények
  Budapest, X. kerület Liget tér 1. Áruházláncok
  Budapest, X. kerület Liget tér 5. Áruházláncok
  Budapest, X. kerület Örs Vezér tere Bevásárló központok

    
    Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb 30 és 34 fok között várható. A következő napokban pedig erősödik a felmelegedés, napközben 35 foknál is melegebb lehet, és több helyen a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értékekre lehet számítani.
    Emellett az UV-sugárzás az extrém (8-as értéket) szintet is meghaladhatja. Ilyenkor a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni.

 

 

    

MTI