2016
máj.
01

Jogfosztott munkavállalók

Írta: Szerk.

Majus1Május 1., a munka ünnepe - volt valamikor. Ma idehaza nincs mit ünnepelni, hiszen a kormány szorgos munkával hazavágta a munkavállalók érdekeit.

 

 

Mára nyomasztóvá vált a munkavállalók gazdasági és jogi kiszolgáltatottsága – nyilatkozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Székely Tamás, aki szerint a munkaerőpiacon száz évvel ezelőtti viszonyok alakultak ki. Iszonyú a munkahelyféltés, a dolgozó újra „dolgáért remeg”, az emberek többsége a megélhetésért szinte mindenre hajlandó. Inkább nem szól, nem is kérdez, csak megtarthassa a munkáját az egyre romló körülmények között.
A mai helyzet 2010 után, a Fidesz hatalomra jutásával kezdett kirajzolódni, miután a kormány a szakszervezetekkel történő egyeztetés nélkül szinte teljesen átírta a munka világát szabályozó törvényeket.


A kétharmados többség mindenekelőtt megváltoztatta a munka törvénykönyve addig érvényes szellemiségét, mely szerint a jog mindig a gyengébbik felet, tehát a kiszolgáltatott munkavállalót védi a gazdaságilag erősebb munkaadóval szemben. A jogszabályban a kormány legyengítette a szakszervezeti jogosítványokat, megnyirbálta a kollektív jogokat, diszkriminálta a kollektív szerződéseket.
A jogfosztás tétjét az érintettek, a „melósok és alkalmazottak” nem is érzékelték, pedig a munkaadóval konfliktusba kerülő munkavállaló ennek következményeként teljesen egyedül maradt. Az erőltetett menetben végrehajtott törvényalkotás idején a kormányzati propaganda folyamatosan azt sulykolta, hogy a munka törvénykönyvének megváltoztatásával a munkaerőpiacon akarnak „tisztes szerződéses” viszonyokat kialakítani. A médiát birtokló kormányzatnak végül sikerült azt a látszatot keltenie, hogy a munka törvénykönyvét aláírta a legerősebb szakszervezeti tömörülés elnöke is. Pataky ­Péter viszont ma is állítja, hogy az aláírt megállapodás csupán a jogfosztott szakszervezeti mozgalom továbbélését szolgálta.
A jogfosztást néma csend kísérte. Orbán Viktor csak miután átíratta a munka világának szabályait, az önkormányzati választások előtt szeptemberben találkozott először hivatalosan is a szakszervezeti vezetőkkel, hogy kiosszon néhány jól irányzott kokit meg sallert.


(forrás: nol.hu)