2016
ápr.
29

Amikor a korrupció öl...

Írta: Szerk.

rtgNemcsak egy terrortámadásba, hanem a korrupcióba is bele lehet halni, fejtette ki Hadházy Ákos LMP-s politikus eheti korrupcióinfóján. A korrupt magyar egészségügy állapotából sok haláleset következhet. Ezen kívül egy szép és nyilvánvaló példa arra, hogyan lopják az egészségügyre fordítható uniós milliárdokat.

 


A 9 milliárdos KEOP-5.6.0/E/15 „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” projekt ezer sebből vérzik. Ezt 2015 májusában írták ki, öt nap volt véleményezésre, majd rohammunkában próbálták a hatalmas fejlesztést véghezvinni, elképesztő közbeszerzési és elképesztő szakmai módon.
- Teljesen érthetetlen közbeszerzési szerkezettel, kartellgyanúsan, horribilis drágán történtek a beszerzések. Ha ez az általános gyakorlat az egészségügyben, akkor az szégyen. – jelentette ki Hadházy.


Az NFM által diktált tempó akkora volt, hogy a nagy gyártócégek, mint a Siemens és GE nem bírta gépekkel, így volt olyan kórház, ahova egyszerűen nem jutott már CT vagy röntgen.
Hadházy Ákos a 14. korrupcióinfóján elmondta, szerinte teljesen érthetetlen közbeszerzési szerkezettel, kartellgyanúsan, horribilis drágán történtek a beszerzések. Ez annyira feltűnő, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is kénytelen volt lépni. Vélhetően valamelyik versenytárs feljelentése nyomán a GVH „házkutatást” tartott a beszerzésben résztvevő cégek központjában. A hivatal 21 cégre csapott le, de volt olyan cég is, amelyik megúszta a kartellgyanú miatt indult ellenőrzést.
- Teljesen érthetetlen, hogy ekkora csomagnál miért nem központi tendert írtak ki – mondta Hadházy hozzátéve, hogy a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által indított ,,egészségügyi reform" egyetlen valódi eleme a kórházak központosítása volt. Ennek az volt a célja, hogy a nagy volumenű közbeszerzéseken jelentős árengedményt érjenek el.


Most viszont több mint 60 kórház pályázott külön-külön. Az esetek 98 százalékában egyetlen ajánlat érkezett be, a kórházak ebből „választhattak". A pályázatok nem nyíltak, hanem meghívásosak voltak, de itt is három ajánlatot kellett bekérni. Azonban a bekért három ajánlatból kettő be sem adta a pályázatát. Hadházy szerint ennek a konstrukciónak lett az eredménye, hogy minden pályázatnál jelentősen meghaladta az ár az ismert piaci árat.

 

Sok helyen 100 százalékkal árazták túl az amúgy is több tíz, vagy százmilliós gépeket. Ez azonnal láthatóvá válik azokon a helyeken, ahol becsült értéket is megadtak a pályázatban.
- Azt is tudni kell, hogy egy röntgen, pláne egy CT cseréje nem olyan, mintha egy asztalt kicserélnénk – mondta az LMP-s politikus. - A CT és a röntgen veszélyes üzem, sugároz, ezért komoly tervezési és engedélyeztetési eljáráshoz kötött, elvileg.
Ezzel szemben – a kapkodás miatt – több információ is érkezett Hadházyhoz arról, ahol minden engedély nélkül cseréltek készüléket.


A korrupcióinfó legújabb fejezete részletesen itt olvasható.


(forrás: Index/Korrupcioinfo.hu)



Egyszer lesz kórház
A budapesti „szuperkórházzal" kapcsolatos beruházásra félretett egy összeget a kormány a jövő évi költségvetésben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tervezett új budapesti létesítmény finanszírozására vonatkozó kérdésre az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, a kormány még nem döntött, új kórház épül-e, és ha igen, milyen lesz az új intézmény.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt: meglátása szerint Budapesten elengedhetetlenül szükség van egy szuperkórházra, a többi intézményt pedig fejleszteni kell.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy szerdai szakmai fórumon az új budapesti kórházról azt mondta, a fővárosi intézmények vezetőivel áttekintették, hogy a következő 5-10 évben mire lesz szükségük az agglomerációban élőknek.
- Nem akarunk presztízsberuházást - jelentette ki, hozzátéve, a lakossági igényeket szeretnék kielégíteni, és ,,erre legalább kétféle verzió van", ezek kerülnek a kormány elé, és ,,bármelyik valósul meg, szuperkórház lesz".


(MTI) (fotó: csepel.info)