2016
feb.
12

Sztrájkra készen a vasutasok

Írta: Szerk.

vonatMárcius első hetében országos sztrájkot hirdethetnek a vasutas szakszervezetek, amennyiben nem jutnak egyezságre a bértárgyalások során.

 

 


Amennyiben február 20-ig a vasutas szakszervezetek és a MÁV nem tud megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek - jelentette be a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a bértárgyalásokban résztvevő másik hat szakszervezeti vezetővel közösen. Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.  Elmondta: a személyszállítás terén az elégséges szolgáltatás mértéke az elővárosi és a távolsági közlekedésben 66 százalékot, az ezen kívül eső területeken 50 százalékot jelent. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett munkabeszüntetés az összes vasúti tevékenységre kiterjed majd.


A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni. Kiss László arról is beszámolt, hogy a csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított.
Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: a hét szakszervezet továbbra is fenntartja korábbi béremelési követelését, amely szerint 5 százalékos alanyi jogú bérfejlesztést és a létszámhiánnyal küzdő munkakörökben 2,7 százalékos differenciált béremelést tartanak szükségesnek.
- A mozdonyvezetők és más vasutas dolgozók érdekében a 2016-os bértárgyalásokat a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új intézkedés kialakításának előmozdítására is fel kívánják használni - közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.
Az eseményen részt vett Kicska László Tamás, a Gépészek Szakszervezetének elnöke, Hankó János, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének az elnöke, valamint Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének az elnöke és Laboda József, a Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének az elnöke is.


A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szerint egy sztrájk a vasutasok munkahelyét veszélyeztetné. A Hungrail az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza, növekvő aggodalommal figyelik a MÁV-csoportnál zajló bértárgyalásokat.


A MÁV szerint a vállalat vezetése teljesítette a kollektív munkaügyi vitában részt vevő szakszervezeteknek azt a követélését, hogy minél magasabb legyen az alapbérfejlesztés mértéke, ezért emelte meg átlagosan 3 százalékra ajánlatát a korábbi 2,2 százalékról - közölte a vasúttársaság az MTI-vel pénteken.
A MÁV közleményében felidézte, arra kérték az érdekképviseleteket, hogy a szolidaritás jegyében alakítsanak ki egységes álláspontot a munkaköri csoportok közötti differenciálásról. A munkáltató ezzel a lépéssel biztosított lehetőséget arra, hogy a szakszervezetek magasabb százalékú emeléssel támogassák az alacsonyabb alapbérrel rendelkező dolgozókat - jegyezték meg.
A szakszervezetek már csütörtökön elutasították a munkáltató javaslatát. A MÁV ,,a szakszervezetek délelőtti nyilatkozatát a vasúttársaság úgy értelmezi, hogy az érdekképviseletek vissza akarnak térni a tárgyalóasztalhoz, amire a vállalat vezetése is nyitott".


(MTI)