2016
feb.
06

A G-nap egyéves mérlege

Írta: Szerk.

simicska and orbanTotális háborúvá válhat az Orbán–Simicska-konfliktus, ha a pénzember politikai pályára lép. A konfliktus nyílttá válásának első évfordulóján még lövészárokharc folyik. Az e heti HVG címlapsztorijában egy nagymúltú kapcsolat epizódjait járta végig, és felvázolta a lehetséges folytatást is.

 

 

 

,,A háború akkor válik majd totálissá, ha a pénzember esetleg úgy dönt, hogy politikai pályára lép. Nem úgy, mint tavaly, amikor eljátszott a gondolattal, hogy indul a mostanra lakóhelyévé vált Veszprém parlamenti képviselői helyéért, és nem is csak úgy, hogy több teret enged a médiájában Orbán ellenzékének. Simicska ért a pártszervezéshez, tudja, hogy a politikához pénz, pénz és pénz kell.
Ha politikusnak áll, a gazdasági szankciókat felválthatják a komolyabb kormányzati ellencsapások. Elzáródhatnak a banki hitelcsapok. Elvesztheti frekvenciáját a gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő országos kereskedelmi rádióadó, a Class FM, amelynek üzemeltetője, az Advenio Zrt. eddig igencsak jól muzsikált: 2014-ben 3,6 milliárd forint árbevételből 1,4 milliárdos adózott eredményt produkált. Fokozatosan 20 ezer eladott példány alá szorítható a már az utóbbi egy évet is megszenvedő Magyar Nemzet. A nagy állami megrendelések elmaradása megrendítheti az egész cégbirodalmat.


Magyarországon ráadásul minden vállalkozót fenyegetnek a büntetőjogi lépések. Szabálytalanságot találni nem nehéz, ha mást nem, akkor egy hiányzó cégtáblát – mint a Simicska-hirdetőoszlopokat óvó őrző-védő cég esetében. Intő jel lehet Simicska számára Varga Tamás esete is, aki szintén sokat tudott a Fidesz korai éveinek pénzügyeiről, és a párttal történt szakítása után egy időben külföldön bujkált a magyar bűnüldözők elől. Más vádak mellett ugyanis egy luxuskocsikat kínáló cége kapcsán pénzügyi szabálysértésekkel gyanúsították.
Simicska aligha véletlenül tartózkodik mostanában attól, hogy szerepet vállaljon cégei vezérkarában, inkább tulajdonosként – mint egy sarokban meghúzódó pók – mozgatja a szálakat."


Részletek a hvg.hu-n.