2016
feb.
02

Nemzeti kukáscég alakul

Írta: Oszvald György

deponiaEgy új szervezet ,,kukázik" majd az egész országban, de a holding maga nem fog hulladékot gyűjteni és szállítani, sem hulladéktelepeket üzemeltetni, tehát nem közszolgáltatóként működik. Csak felügyel.

 

 


Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése, a hulladékgazdálkodás átalakítása során országosan bevezetnék a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesülnének - írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárára hivatkozva a hétfői Magyar Idők.


A lapnak Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára elmondta, a cél az, hogy az átalakítást követően a lakosság terhei ne nőjenek, ugyanakkor a holding és a közszolgáltatás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működjön. A holding elsődleges feladata a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szolgáló eszközök és létesítmények feltérképezése, az országosan egybefogott fejlesztés pedig tartalmazza a szállítási távolságok, a lerakók és a szelektív telepek működésének optimalizálását.


Az államtitkár tájékoztatása szerint a holding átveszi a közszolgáltatóknál fennálló követelések kezelését, áprilistól a lakosság az új társaságtól kapja a számlákat, az ügyfélszolgálat működése viszont nem változik. A holding maga nem fog hulladékot gyűjteni és szállítani, sem hulladéktelepeket üzemeltetni, tehát nem közszolgáltatóként működik, hanem egységes elvek mentén finanszírozza majd a közszolgáltatók tevékenységét.


Szabó Zsolt beszámolt arról is, hogy országosan szeretnék bevezetni a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és azon is dolgoznak, hogy azok az idősek vagy egyedülállók, akik kevés hulladékot termelnek, arányosan kevesebbet fizethessenek a jövőben. Az elképzelések között szerepel, hogy a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesüljenek, valamint, hogy a zöldhulladék komposztált formában a rossz minőségű szántóföldekre kerülhessen, a mezőgazdasági termelők pedig támogatást kapnának a kiszállításhoz.


(Magyar Idők - MTI Eco)