2015
nov.
23

Újabb vereség Brüsszelben

Írta: szerk

paks2Újabb vereség Brüsszelben: az EU részletes vizsgálatot indít tiltott állami támogatás miatt Paks II ügyében. A vizsgálatot a Greenpeace kezdeményezte még 2014 áprilisában. 

 

 

Ma az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a Paksra tervezett két új reaktor építéséhez nyújtott állami támogatás ügyében. A vizsgálatot a Greenpeace kezdeményezte még 2014. áprilisában. A döntés egyértelmű vereség a magyar kormánynak, amely eddig váltig állította, hogy Paks II finanszírozása nem tartalmaz állami támogatást. Miután egy hét alatt az EU két eljárást is kezdett Paks II ügyében, a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a további károk elkerülése érdekében azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

 

   A Greenpeace 2014 áprilisában levélben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, hogy a paksi atomerőmű bővítése ellentmond a közbeszerzésre, az állami finanszírozásra és az energiapiacra vonatkozó uniós jogszabályoknak. A Bizottság mai döntése azt jelenti, hogy nem értenek egyet a magyar kormánnyal, amely 2015. májusában annak megállapítását kérte a Bizottságtól, hogy a projekt állami támogatás nélkül is megtérül. A magyar kormány számítása tehát nem vált be, a részletes vizsgálatot azért indította a Bizottság, mivel „kétségei merültek fel afelől, hogy a szóban forgó beruházás csakugyan piaci feltételek mellett történik, mint ahogyan azt Magyarország állítja.”

 

   Az újabb brüsszeli vereség ismét bizonyíték arra, hogy a paksi beruházást rosszul, az uniós jogszabályok figyelmen kívül hagyásával készítették elő, és kezdtek bele annak megvalósításába. A Greenpeace szerint félő, hogy a projekt folytatásával további súlyos károkat idézne elő a kormány. Ezért elvárja, ezek elkerülése érdekében a kormány azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést, és hozza nyilvánosságra a beruházás részleteit.

 

   A ma bejelentett eljárásban a Bizottság azt fogja vizsgálni, hogy egy magánberuházó is hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet, illetve hogy Magyarország beruházása állami támogatásnak minősül-e? Paks ellen további eljárások is folynak Brüsszelben: a Bizottság a múlt héten úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben Paks II miatt, mivel Magyarország megsérthette az uniós közbeszerzési szabályokat. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre a Bizottság érveinek megválaszolására.


   A Greenpeace szerint az atomerőmű-bővítés leállítása nagy lehetőséget jelentene Magyarország számára, hogy elinduljon a decentralizált és versenyképes megújuló energiákon alapuló jövő felé.

 

(sajtóközlemény - Greenpeace Magyarország); fotó: nepszava.hu; hir.ma