2015
nov.
21

„Orbán a Roszatom lobbistája”

bkk attention1Meredek állításokat fogalmazott meg a paksi bővítésre vonatkozó európai bizottsági vétó után Lázár János. Erre reagált a Népszabadságnak Jávor Benedek EP-képviselőt, az Európai Bizottság közbelépését eredményező beadvány szerzője. Jávor szerint a kormány ködösít.

 

 

 

Meredek állításokat fogalmazott meg a paksi bővítésre vonatkozó európai bizottsági vétó után Lázár János: a kormány illetékes minisztere egyszerű kereskedelempolitikai vitáról beszélt, és azt mondta, hogy az EU egyszer már jóváhagyta a beruházást. A kormányálláspont megalapozottságáról, illetve az ügy uniós jogi hátteréről Jávor Benedek EP-képviselőt, az Európai Bizottság közbelépését eredményező beadvány szerzőjét kérdezte a Népszabadság.
Jávor szerint Lázár és a kormány félrebeszél: a hivatkozott angliai és finnországi atomerőművek magánberuházásként indultak, ezeknél nem kötelező a közbeszerzési eljárás, állami beruházásnál viszont igen.


,,Elvileg lehetnek egyedi körülmények, amelyek akár a közbeszerzés elhagyását is indokolhatják, például akkor, ha annyira sürgős az adott beszerzés. A Bizottság éppen azt vizsgálta meg, hogy volt-e ilyen sajátos külső feltétel a paksi bővítés esetében, és arra jutott, hogy lett volna idő a tendereztetésre, vannak versengő beszállítók, vagyis minden adott lett volna egy pályázat kiírásához. Egyébként 2013 végéig maga a kormány is nemzetközi tender kiírására készült, az összes előkészítő dokumentum a pályáztatás megalapozását célozta. (...)
A kormány lényegében lobbizással vádolta meg a Bizottságot, miközben éppen az Orbán-kabinet lép fel egy konkrét vállalat, az orosz Roszatom lobbistájaként, amikor mindenki mást kizár az üzletből, és ennek érdekében az európai jogot is megsérti."

 

A teljes interjú a nol.hu-n olvasható.

 


Hazug ember és a sánta kutya

,,A héten Paks II. miatt indult két európai bizottsági eljárás közül számunkra az átláthatósági követelmények megsértése miatt indult EU Pilot eljárás az érdekesebb, mivel itt a Lex Paks II.-t lényegében ugyanabból a szempontból vizsgálja a bizottság, mint amiatt mi is támadtuk. Ezért is nyújtott az Átlátszó jogi stábja a bizottsági vizsgálatot megalapozó panaszok elkészítésében segítséget Jávor Benedek európai parlamenti képviselőnek. Amiért azonban mindenképpen össze kell kötni a hazai és az uniós jogi eljárásokat, az az, hogy a magyar kormány képviselői homlokegyenest ellentétesen érvelnek a saját törvényükről aszerint, hogy éppen egy magyar bíróságon vagy a Bizottság előtt kell megnyilvánulniuk. Mi a kínosabb: ha a kormány a bíróság előtt hazudik, vagy ha az Európai Bizottságnak?" - írta az ügyet összefoglalva az Átlátszó.