2015
okt.
13

Komoly harcos az új egészségügyi államtitkár

kormanyzatAmi eddig félhivatalos volt, az most már teljesen az: Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az egészségügyért felelős új államtitkár - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden.

 

 

 

Ónodi-Szűcs Zoltán - aki eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója volt - a sajtótájékoztatón azt mondta, az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja.
- Azt szeretnénk, hogy a lakosság érezze, hogy a bajával törődtek, ami egy talán kicsit háttérbe szorult - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar egészségügyi intézmények ma európai színvonalon működnek.


Röviden felvázolta teendőit, amelyek közül kiemelte az alapellátás kompetenciáinak fejlesztését, növelését, amely lehetőséget ad arra, hogy a lakosság elégedettségét erősítse. Ezen kívül tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is. Közölte, az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, de az ágazati kollektív szerződésről, amely ezt ,,kiváltja", már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások.
Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: azon szeretne dolgozni, hogy megszűnjön a mai ellátórendszer kórházcentrikussága, és a beteg kerüljön a középpontba.


Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Zombor Gábor távozásának személyi és nem szakmai okai voltak. A korábbi államtitkár érdemei közé sorolta az alapellátás megerősítését, a védőoltási kampány országos bevezetését, a várólisták csökkentését, a rezidensi ösztöndíjrendszer folytatását és a szakorvosi bér fejlesztését. Utódával kapcsolatban úgy fogalmazott: ,,komoly harcossal van dolgunk, aki nemcsak az orvosok, hanem a betegek nyelvét is beszéli".
A sajtótájékoztatón jelen lévő Zombor Gábor azt mondta, jó szívvel ajánlja az új államtitkárt, és minden segítséget megad neki a jövőben. Az új államtitkár kinevezését a miniszterelnök már aláírta, a kinevezési okmány a köztársasági elnök szignójára vár.


(MTI)