2015
okt.
07

A kormánynak sikerül(t) kiírtani a földikutyát

foldikutya szegedma.huA déli határzár egyenes következménye, hogy a világ egyik legritkább állatfaja, a csak a Kárpát-medencében honos földikutya populációjának napjai meg vannak számlálva.

 

 

 

Az előzetes tervekkel ellentétben nem került sor a Kelebia mellett épülő határkerítés sávjában élő földikutyák áttelepítésére, részben időhiány miatt, részben pedig azért, mert a populáció nagy része amúgy sem élte volna túl a műveletet. Így viszont a lakóhelyén ítélték megsemmisítésre Európa és a világ egyik legritkább állatát: a föld alatti rágcsálók egy része már a kerítésépítés során elpusztult, a többivel pedig az állomány elszigetelődése fog végezni - írta a Népszabadság.


A délvidéki földikutya az egyik legritkább állat a világon: a teljes állományát ezer példányra becsülik, ennek nagyjából a fele élhet magyar területen. Összehasonlításul: a nemzetközi természetvédelem emblémaállata, a szintén a kipusztulás szélére sodródott kínai óriáspanda populációja körülbelül háromezer egyedből áll.
A faj az egyedüli szárazföldi gerinces, amely Kárpát-medencében alakult ki és csak itt fordul elő, vagyis egy valódi ökológiai hungarikum, amelynek a védelme csak itt oldható meg. Ahogyan nemrég egy ombudsmani jelentés megállapította: „nem egy szélesebb elterjedésű faj periférián elhelyezkedő hazai populációinak védelméről van szó, hanem a faj földi fennmaradásának biztosításáról”.


Az élőhely károsítása akár uniós szankciókkal is járhat: Magyarország az EU-csatlakozási szerződésben vállalta az európai jelentőségű fajok és élőhelyek védelmének szavatolását, és az Európai Bizottság már egy korábbi hasonló ügyben (amikor egy védett kisalföldi gyepterületet áldoztak fel a győri Audi gyárának bővítése miatt) világossá tette, hogy egyszeri és megismételhetetlen esetről volt szó, a későbbiekben nem fogja tolerálni, ha a magyar kormány megszegi az EU legfontosabb természetvédelmi előírásait.


Részletek a nol.hu-n.

 

Földikutya-mentési kísérlet 2012-ből...

 

(fotó: szegedma.hu)