2015
szep.
03

Miért is kellett akkor a plakátkampány?

OVOrbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben a menekültválságról tárgyalt Martin Schulzzal, az Európai Parlament (EP) elnökével. Orbán szerint a menekültek nem Kelet-Európában, nem Magyarországon akarnak maradni, mindenki Németországba menne, a helyzet nem európai probléma, hanem német. Ugyanakkor ez felveti, mi szükség volt a menekültellenes óriásplakát-kampányra.

 

 

 

A schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják, hogy a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország – közölte a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat.


A kormányfő azt mondta, ez nem egy európai probléma, hanem német, a migránsok közül senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki tovább akar menni.
,,Teljesen világos szabályozások vannak európai szinten. A német kancellár és az osztrák kancellár elmondta: senki nem hagyhatja el Magyarországot úgy, hogy nem regisztráltuk. Mindenkit regisztrálnunk kell" – válaszolta a ZDF német adó kérdésére Orbán Viktor, és hozzátette, hogy ez nem stratégia, hanem jogérvényesítés.


A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez nem európai, hanem német probléma. "Senki nem akar Magyarországon maradni. Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket" – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, a magyar parlament szigorítani készül a szabályokat, fizikai határt építettek ki. Az új szabályozás szeptember közepétől lép életbe.


Martin Schulz a találkozó után közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott. "Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség" – mondta a német politikus.
Azt mondta, ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz.
Schulz közölte, felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

 

A németek kikérték maguknak

 

Egy sor német politikus is helyretette Orbánt.
A német szociáldemokrata párt főtitkára cinizmussal vádolta Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a Magyarországon tartózkodó menekültekkel kapcsolatban azt mondta, hogy német problémáról van szó.
Thomas Oppermann a német hírportálok beszámolói szerint Mainzban a képviselőcsoport tanácskozása előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: "ha Orbán úr azt mondja, hogy a menekültek német problémát jelentenek, mert Németországban rendesen bánnak a menekültekkel, akkor ez egy cinikus szemléletmód".


,,Európát napról napra erősebben feszíti szét a menekültkérdés, ezért "valamennyi EU-tagállam közös erőfeszítésére van szükség" – mondta a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták főtitkára a Rajna-vidék-Pfalz tartományi fővárosban.
A frakcióülés házigazdája, Malu Dreyer tartományi miniszterelnök hozzátette: "természetesen" nem német, hanem európai, és "tulajdonképpen az egész világon" jelentkező problémáról van szó.
Christine Lambrecht, a frakció parlamenti ügyvezetője megjegyezte: "Orbán úr óriásit téved".


Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD-frakció tagja a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy Orbán Viktor állítása "teljes képtelenség". Hozzátette, hogy véget kell vetni az uniós tagállamok közötti "kölcsönös vádaskodásnak", és mind a 28 ország együttműködésére van szükség.
Angela Merkel német kancellár Bernben utasította vissza Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését.

 

Hogy is van ez?

 


Tudatosan hazudott Orbánék plakátkampánya. Úgy tettek, mintha a menekültek a magyarok munkahelyeit fenyegetnék - közölte az Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport. Orbán ma beismerte a valóságot: ,,Senki nem akar Magyarországon maradni". Az erről szóló cinikus plakátkampány 300 milliónkba került. Most már mindenki láthatja: a menekült-ügyet a Fidesz csak politikai haszonszerzésre használja. És ez elég sokba kerül.
Ma 19 órától újabb tüntetés lesz Orbán hazug politikája ellen. Vonulás a Nyugatitól a Parlamenthez: https://www.facebook.com/events/1494039977577744/

 


Válság, szükséges határzár
Az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv válság óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet is bizonyítja, hogy a biztonsági határzárra szükség van a déli határon. Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek - jelentette ki a miniszter.
Részletek a Kormány.hu-n.


 

(MTI - Facebook - 10kerkult.hu)