2015
aug.
03

Orbán meggazdagodása még nincs feltárva

atlatszo.huMa már az Átlátszó.hu által meghonosított adatújságíró-oknyomozó módszer az, amitől fél az aktuális hatalom, legalábbis a törvényhozói ellenlépésekből ez látszik. A weboldal vezetői szerint egy nagy durranás még várat magára: a kormányfő vagyonának feltárása.

 

 

 

Négy évvel ezelőtt közérdekű adatigénylésről legfeljebb néhány újságíró és civil hallott, és az adatgyűjtés során is magukra voltak hagyatva a zsurnaliszták. Az Átlátszó 2011 óta olyan közösséget épített ki maga köré, amely adatigényléseikkel nyomást gyakorol a hatalomra, információval segíti az ügyek felszínre kerülését, pénzével pedig támogatja a szabadságot, átláthatóságot hirdető szervezet működését. Az új utakat és üzleti modellt kereső vállalkozás két vezetője, Bodoky Tamás és Mong Attila újságírókkal a Hvg.hu beszélt.
Az interjúalanyok többek között ezt mondták:
,,...de Orbán Viktor személyes meggazdagodása még nincs feltárva, és a köztudatban is homályos téma. Érdemes azzal foglalkozni, hogy milyen üzletemberek vannak körülötte, és hogy valóban állami cégek szolgálják-e a miniszterelnök vagyonosodását. Ez a jobboldalon igazi tabutéma."


Sőt, a Hvg.hu egy másik cikkben ennek kapcsán azt írta, hogy ,,az sem árt érdemben a kormánypártnak, hogy vezető tisztségviselői személyesen is érintettek botrányokban. Ugyan Orbán Viktor személyes gazdagodását még nem sikerült feltárni, de Rogán Antal frakcióvezető magától növekvő lakásának rejtélyét igen. Szijjártó Péter külügyminiszternek sem ártott, hogy „családi összefogással” vett luxusvillát magának, de Lázár János is szépen megúszta a gyerekei nevére írt ingatlanok ügyét. Van azonban a magyar politikának egy igazi túlélőművésze, L. Simon László. Aki felismerte, hogy Magyarországon a fideszes korrupciónak és hazugságnak semmiféle következménye nincs."