2015
aug.
02

Rászáll a NAV az albérletezőkre

panelUtánanéz az adóhivatal a lakáskiadóknak, és aki vét az előírások ellen, az nagyon sok büntetést fizethet.

 

 


Próbavásárlásokat kezdett a lakás- és az albérletekben július elseje óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, köztük az egyre népszerűbb Airbnb-n hirdetett lakásokban is. Aki nyugtát, számlát nem ad, egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további vizsgálatokra és bírságra is számíthat. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a lakáskiadás nem eléggé szabályozott.


Részletek az mno.hu-n.

 

Hova is?

Budapesten 20 százalékkal, de a többi régióban is jelentősen drágultak az lakásbérleti díjak. A felsőoktatási ponthatár-húzás után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat. Kicsi a kínálat, szeptembertől viszont több ezer egyetemista költözne, a kérdés csak az, hogy hova és mennyiért.
A legolcsóbb megoldás általában a kollégium, egy szobáért havonta átlagosan 10-25 ezer forintot kérnek el. Hogy ki kap szobát és ki nem, az nagyjából augusztus közepére dől el, az elbírálást a hallgató szociális helyzete, az intézmény és a lakóhely közötti távolság, valamint a tanulmányi eredmény is befolyásolja. Akinek nem jut koli, marad a bérlés, ami viszont elég drága.
Az átlagos budapesti lakás havi bérleti díja 186 000 forintra emelkedett a Jófogás hirdetései között, ebben mondjuk az is benne van, hogy elég kevés kis lakást hirdetnek, a belvárosban például jelentős részüket airbnb-n hirdetik magasabb árakon. Részletek az Indexen.