2015
júl.
31

Vonzzuk az áfacsalókat

vago schiffer lmp sajtoAz elmúlt évek áfacsalásairól tett közzé jelentést honlapján az LMP. A legfontosabbnak azt tartják: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonnal állítsa vissza a kiemelt ügyek igazgatóságát.

 

 

 

A Vágó Gábor volt országgyűlési képviselő által készített dokumentumot a szerző Schiffer Andrással, az ellenzéki párt társelnökével közösen mutatta be pénteken.
Makulátlan adóhatóság nélkül elképzelhetetlen a gazdaság kifehérítése és a korrupció fölszámolása – jegyezte meg Vágó Gábor, aki a jelentésében – elmondása szerint – ismerteti az áfacsalás egyes típusait és az azok elleni küzdelem módját, ,,az elmúlt évek botrányait”, valamint azt, hogy a Fidesz-kormányzat ,,hogyan próbálta eltolni magától” azokat. Emellett azt is leírta, hogyan számolhatók fel az adóhatóságon belül tapasztalt ,,lehetetlen helyzetek” – ismertette.


Úgy összegzett: a jelentéssel azokat a kockázatokat kívánta felmérni, amelyet a mintegy évi ezermilliárd forintnyi áfacsalások jelentenek a magyar nemzetgazdaságra. Vágó Gábor azt mondta, nem volt birtokában olyan eszközöknek, amelyeknek egy parlamenti vizsgálóbizottság, de például a kérdéseire a nemzetgazdasági tárcától kapott válaszokból olyan adatokat nyert, amelyek szerint nemhogy csökkent volna az áfacsalások mértéke, de még növekedett is az utóbbi években. Rámutatott: Magyarországon rekord magas a forgalmi adó, míg Románia épp most csökkentette azt, így országunk vonzza a csalókat.
Vágó Gábor elengedhetetlennek tart további vizsgálatokat, amelyeket szerinte a kormánytól független szervezeteknek kell elvégezniük. Az adóhivatal átalakítását is szükségesnek ítéli, hogy megszűnjön a szervezet politikai függése.
Úgy látja ugyanakkor, hogy a NAV az utóbbi időben ,,összekapta magát”, amióta ő és az LMP a kérdést napirenden tartja, szerinte 80 százalékkal többször számolt be az adóhatóság áfacsalások felderítéséről.


Schiffer András azt hangsúlyozta: az adóigazgatás átalakításának kizárólag úgy van értelme, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végzi a dolgát és a kormányzaton belüli visszaéléseket vizsgálja. Emellett – tette hozzá – fel kell állítani a parlamenti vizsgálóbizottságot is a Horváth András egykori adóhivatali munkatárs által készített jelentés igazságtartalmának áttekintésére. Emlékeztetett, Horváth András szerint 2007-től indultak meg azok a ,,szervezeten belüli trükközések”, amelyek lehetővé tették a láncolatos áfacsalásokat.


(MTI) (fotó: LMP Sajtó)