2015
máj.
03

Pusztított az AIDS tavaly

HIV treatmentTavaly 15-en haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian mint az előző évben. A betegség korai felismerése a fertőzötteknek és környezetüknek is fontos lenne.

 

 


A nyolcvanas évek óta vannak statisztikák a HIV-fertőzésekről, illetve AIDS-betegekről. Minden évben többen kapják el az elsősorban szexuális úton terjedő, gyógyíthatatlan, ám kezelhető betegséget.
Az esetek többségében a vírus jelenléte eleinte nem okoz komolyabb tüneteket, ilyenkor HIV+ az illető. Általában évekkel a fertőzés után kezd összeomlani a védekezőrendszer és alakul ki az AIDS, az úgynevezett szerzett immunhiányos állapot.
Soha ennyien nem haltak meg AIDS-ben egy év alatt Magyarországon. (Az első 20 év összesített statisztikája is maximum évi 14 halottat jelent) Tavaly 15 ember életét követelte a betegség, az azt megelőző évben hét emberét.


Az elmúlt harminc évben 2845 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből tavaly 270-et. Eddig ez a legmagasabb éves szám. Ráadásul ez valószínűleg nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki és ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sem tudja, hogy fertőzött – mondta el a Hír24-nek dr. Balog Attila, a fővárosi Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) főorvosa. Nem győzi hangsúlyozni az óvszer és a HIV-teszt fontosságát.


A teljes cikk a Hír24-en olvasható.