2015
ápr.
15

Köbeszerzési korrupció miatt felfüggesztve

euroAz EU ismét felfüggeszti az uniós gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit. Olyan projektekkel van probléma, amit már befejeztek a kivitelezők és ki is fizettek. A felfüggesztés 700 milliárd forint támogatást érint, és a kormány várakozása szerint ennek körülbelül 10 százalékát kell visszafizetni büntetésként.

 

 

 

 

Az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a  gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség  fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán.
A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú korrekciók (büntetés) értéke általában 10 százalék körüli, így a mostani intézkedés pár tízmilliárd forintos korrekciót jelenthet. Azt is hozzátette, hogy az EB döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani.


Az még csak ezután derül ki, hogy pontosan mennyit veszítünk, a kormány most alkudozni próbál a bizottsággal. Lázár János arra kérte a szervet, hogy mutasson utat Magyarországnak, küldjön példákat más tagállamok jó gyakorlataiból, hogy kialakíthassunk egy olyan közbeszerzési rendszert, ami akár az összes uniós tagállam számára "példaértékű lehet". Csepreghy azt mondta, hajlandóak a teljes magyarországi közbeszerzési rendszert megváltoztatni.


Az Európai Bizottság 2014-ben indított vizsgálatot, több ezer pályázatot átnéztek a magyarországi gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) intézményrendszerének átalakítása miatt. Tavaly év elejétől megszüntették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és szervezeti egységeit a Miniszterelnökséghez és a minisztériumokba tették, ezt is vizsgálták, és hogy a pályázatok győzteseinek kiválasztása megfelelően történt-e. A 700 milliárd forintos támogatás felfüggesztéséről ezután döntöttek.


A bizottság szerint 2007 és 2014 között Magyarország "nem kellő körültekintéssel választotta ki a pályázatok győzteseit", magyarán előfordult, hogy nem az győzött, aki a legjobb ajánlatot tette. Ez lényegében a klasszikus közbeszerzési korrupció képlete.
A helyettes államtitkár azzal az érveléssel próbálta védeni a jelenlegi kormányt, hogy a pályázatelbírálási gyakorlatot a Bajnai-Gyurcsány időszakban találták ki. Ez azonban sántít, hiszen 2010 májusa óta már az Orbán-kormány felelt ezekért az ügyekért, és nem változtatott a gyakorlaton. Csepreghy Nándor ezt azzal próbálta hárítani, hogy nem akarták, hogy források ragadjanak be, és inkább gyorsították a kifizetéseket.

 

 


Lopórendszer

Jávor Benedek PM-es európa parlamenti képviselő így kommentálta az ügyet.
,,Biztosan borzasztó meglepetés a kormánynak az EB döntése, hogy felfüggesztenek 700 milliárd forint értékű operatív programot. Ugyan folyamatosan lehetett látni, hogy az EU-s források kifizetését a Bizottság kritikusan rossznak látja, és én magam már tavaly decemberben megírtam, hogy a programok rendkívül rossz uniós értékelése a felfüggesztés előszobája, de Csepreghy Nándort ez nyilván ugyanúgy meglepte, mint Szíjjártó Pétert a Questor-ügy. Arról is írtam négy hónappal ezelőtt, hogy ha a kormány nem teszi nagyon sürgősen rendbe az EU-s pénzfelhasználást, akkor annak büntetés lehet a vége - minden akkor rendelkezésre álló jel erre mutatott. Hát kiderült, hogy a kormánynak fontosabb volt a lopás rendszerének fenntartása, minthogy forint tízmilliárdokat mentsenek meg.
Ezt írtam négy hónapja:
’’Sürgősen tenni kell valamit, mert egyelőre ugyan nem függesztették fel a kifizetéseket, de az összes muníciót felhalmozták ehhez a lépéshez. Ahhoz pedig, hogy ez ne történjen meg, nem lesz elegendő a Lázár-Rogán-Csepreghy Nándor-féle "ifjúmagyarok" néhány pökhendi nyilatkozata. Lényegi módosításokra van szükség a pénzosztó rendszer átláthatóságában, a közbeszerzések gyakorlatában, az adatszolgáltatás megbízhatóságában, és még egy sor más területen. A Fidesz-univerzum egyre inkább virtualizálódó világában lefolytatott néhány Brüsszel-ellenes kommunikációs kampány feltüzelheti Bayer Zsolttól egészen Lovas Istvánig a magyar társadalom mind a 10 százalékát, a többséget azonban ez már itthon sem hatja meg. Brüsszelben pedig csak ronthat a helyzeten."


 

 

 

(hvg.hu – 10kerkult.hu)