2015
már.
31

Térkép e Duna-táj

duna folyasVirtuálisan is hajózhatóvá vált a Duna a Google Street View alkalmazással, amelybe többek között bekerültek a Budapestről, valamint más folyóparti látványosságokról és tájakról készült panorámaképek is.

 

 

„A Street View segítségével a már virtuálisan bejárható városok, falvak, történelmi, természeti és kulturális kincsek mellett újabb nézőpontból is megcsodálhatja bárki a Duna menti városokat, tájakat" – szól a Google magyarországi kirendeltségének közleménye.
A vállalat tájékoztatása szerint ez volt az első olyan folyami Street View fotózás, amely egyszerre hat országot is érintett. A különleges helyek fotózásánál használt, általában hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát ezúttal egy turistákat szállító hajó tetőteraszára erősítették. Amíg a hajó néhány nap alatt megtette a Pozsony és a romániai Cernavoda közötti távot, számos fotó készült a környező tájakról.


A három Duna menti főváros - Pozsony, Belgrád és Budapest - mellett az alkalmazás segítségével többek között a Dunakanyart, valamint Mohács környékének folyószakaszait is bebarangolhatják az internetezők. A fotózás egyik különlegessége, hogy ahol a fényviszonyok engedték, például több budapesti látványosság esetében, éjszakai felvételek is készültek a nappali fotók mellett.


Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. marketing igazgatója szerint az újítás, amely egy újabb oldaláról mutatja be a magyarországi látnivalókat, kedvezően hathat az idegenforgalomra is. A Duna menti országok városait szakértői becslések alapján hajóról évente több mint 400 ezren nézik meg, eközben a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon folyamatosan nő" - emlékeztetett.


(MTI)