2015
már.
05

A szárszói ,,casus belli"

fidesz logo2A rendszerváltás utáni magyar történelem fogós kérdése, hogy miért is lett az elkötelezetten liberális irányvonalú Fideszből mélymagyar, nemzetieskedő, konzervatív, keresztény párt. Az ATV Doku című háttérműsora kielemezte. Nagyon tanulságos.

 

 

Az 1993-1994-es átalakulási időszakot a műsor a korszak tanúi elemezték, így Kéri László politológus, Orbán Viktor egykori tanára, Farkasházy Tivadar újságíró-humorista, akinek szárszói rendezvénye volt a fordulópont (világháborús kifejezéssel: a casus belli), Fodor Gábor az MLP elnöke, a Fidesz egykori alapítója, Pusztai Erzsébet politikus, MOMA-alelnök, aki annak idején az MDF-kormány államtitkára volt, Révész Sándor publicista, a Népszabadság újságírója és Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró.

 

A músor első fele itt, a második itt tekinthető meg.

 


Orbán nacionalista, nem konzervatív

Csökkentené az elhatalmasodott állam méretét, az ügyeket a lehető legalacsonyabb szinten intézné, a politikája középpontjába az értékteremtő embert helyezné – az állam célja pedig az lenne, hogy azokat az emberek, akik méltánytalan helyzetben vannak, értékteremtő állapotba hozza. Múlt szombaton kiállt a térre, és elindította beszélgetéssorozatát Béndek Péter, a Polgári Konzervatív Párt elnöke. A hvg.hu-nak adott interjúban Orbán Viktor volt tanácsadója beszélt arról is, hogy a miniszterelnök miért nem értékalapú konzervatív kormányzást visz, és a rendszere miért hajaz erősen az autokratikus államok berendezkedésére. (hvg.hu)