2015
jan.
27

Kiegyezés lehet, de a kritikus hang marad

rtl logoA hírcsatorna kommunikációs igazgatója Luxemburgból megerősítette a Hír24-nek, hogy tényleg tárgyal az RTL Klub a kormánnyal a reklámadóról. De bárhogy is alakul, az RTL Klub hírműsorai továbbra is folytatják a független hírszolgáltatást.

 

 

 

,,Oliver Fahlbusch, az RTL Group alelnöke, kommunikációért és marketingért felelős igazgatója megerősítette a Hír24-nek, hogy az elmúlt hetekben többször is találkoztak a csatorna és a magyar kormány képviselői, hogy tárgyaljanak a médiaadóról, de további részleteket a tárgyalás jelenlegi szakaszában nem kívánt elmondani. Mindössze annyit fűzött még hozzá, hogy „a tárgyalások ésszerű lezárása Magyarország érdeke, az sokat segíthet az országnak”. Azaz a tárgyalások lehetőséget adnak arra, hogy a kormány Brüsszel további beavatkozása nélkül vizsgálja felül a médiaadót.
Oliver Fahlbusch hangsúlyozta: bárhogy alakul, az RTL Klub hírműsorai továbbra is folytatják a független hírszolgáltatást. Számukra ezt nagyon fontos leszögezni, azért, hogy elejét vegyék a találgatásoknak, mondta.


A kormány közvetlenül az RTL Csoport vezetőségénél igyekszik leszerelni a számára kellemetlenné vált RTL Klubot. A 444 értesülései szerint a népszerűségét vesztő kabinet barátkozna a csatornával. Lázár Jánosra bízták az ügyet, aki már több egyeztetési körön is túl van az RTL Group e térségért felelős alelnökével, Andreas Rudassal és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. A kormány még Angela Merkel német kancellár februári látogatása előtt le akarja zárni a háborút.


Eközben a Magyar RTL vezérigazgatója, Dirk Gerkens néhány napja éles hangú nyilatkozatot adott a Business Weeknek, melyben elmondja, hogy fenyegetéseket kapott, ezért külföldre költöztette családját és testőröket fogadott. Arról is beszélt, hogy csak a fideszesek tartják ellenzékinek híradójukat, ők független hírszolgáltatást akarnak nyújtani. A reklámadóból várt állami bevétel mintegy 90 százalékát a csatorna befizetései teszik ki, miközben piaci részesedése csak 15 százalék – teszi hozzá.
Gerkens ugyanakkor nem vesz részt a kormánnyal folyó tárgyalásokon. Úgy tudni, a kormány és az RTL hamarosan megegyezik abban, hogy tíz százalék alá viszik a csatornát sújtó reklámadót, ami jelenleg 50 százalékos mértékű. Ezért cserébe azonban a Magyar RTL éléről eltávolíthatják Gerkenst és visszafogják a politikai tartalmakat a híradóban. Hivatalos bejelentés természetesen nem várható a színfalak mögött zajló megállapodásról. A fentiekre konkrétan rákérdeztünk az RTL Groupnál, amire Oliver Fahlbusch úgy válaszolt, hogy ,,bárhogy is alakul, az RTL Klub hírműsorai továbbra is folytatják a független hírszolgáltatást"."


(forrás: Hír24)