2015
jan.
21

Önkritizál Ferenc pápa ,,magyar hangja"

beer miklos csaladhalo.huÜdítő kivétel a magyar katolikus egyházban Beer Miklós váci püspök: Ferenc pápa modernizációs törekvéseit szinte egy az egyben átvette, hirdeti. A legégetőbb magyar egyházi problémákról a hvg.hu-nak nyilatkozott.

 

 

 

A katolikus egyházban nagyobb figyelmet kap a templomok tatarozása, mint a hit gyakorlása és a szolgálat. Az egyháznak, ahogy a jól szituált embereknek is, konkrét segítséget kellene nyújtania az elesetteknek, ahogy erre a váci egyházmegyében program is alakult. Beer Miklós megyés püspök köztévében közvetített karácsonyi szentbeszédének országos visszhangja volt. A hvg.hu-nak is őszintén nyilatkozott a katolikus egyház túlzásba vitt külsőségeiről, az aktuális társadalmi témák lereagálásának szükségességéről és a közérthető beszédről. Nem maradt ki a migrációs problematika és Charlie Hebdo sem.


,,– És ha továbbgondolom a dolgot, milyen szépen élhetnénk ebben az országban, ha minél több ember eljutna idáig, ha eldöntenék, hogy nem cseréljük le idén a kocsit, hanem segítünk egy rászoruló családnak. Tudjuk, nyílik az olló. Látom a Szentendre környéki luxusnyaralókat, majd Nógrádban a nyomort. Kedvenc hasonlatom a tornasor: ez a kép nekem azt jelenti, hogy valahol vagyunk, s mindig lesznek nálunk gazdagabbak, jobb módúak. De vannak nálam nehezebb sorsúak is, s nem a gazdagokat kéne irigyelni, hanem a szegényebbeken segíteni. Amikor Jézus Krisztus a betlehemi létet, a hajléktalanlétet választja, akkor ez azt jelzi, senki nem mondhatja, hogy szerzett jogom van a kényelmes életre. Hanem úgy kell gondolkodni, hogy amit én örököltem-kaptam, azzal tartozom azoknak, akik nem kaptak. A cigányokat látva, akik szinte esély nélkül indulnak az életre, az ember elgondolkodik, hogy hogy is van ez. Senki nem maga választotta meg a családját, ahová született. De ma már azt mondom, hogy a cigányok helyzeténél is van nagyobb nyomorúság – jó ideje ingyenkonyhát működtetünk, láthatják itt a sort. Azok a szakadt emberek, aki naponta kiállják a sort – valami borzasztó. Hozzánk tartozik Nógrád megye: 20 százalék körül van az analfabéták aránya. (...)


– Ez is az egyik rögeszmém: nem szabad, hogy tabutémáink legyenek. Kétségkívül nehéz beszélni a hibáinkról, gyarlóságainkról, de hát ez sajnos az egyház emberi arca. Van egy gyönyörű eszményünk, ez Jézus Krisztus személye, de az egyház mindennapjait besározzák a hibáink, bűneink, és ez mindig is így volt. A pedofília fájó élmény az egyházunkban, és engem nem nyugtat meg az az érvelés, hogy más szakmákhoz képest az arány nem olyan magas, hát egy is egy tragédia. Mellbe vágott a legutóbbi veszprémi cserkészeset is (egy cserkészvezető szexuális játékokba vonhatott gyerekeket – a szerk.). Ez olyan bűn és emberi nyomorúság, ahol nem szabad, hogy legyen tolerancia. Ezt nem lehet takargatni, eltussolni, ezt fel kell vállalni, ha előfordul. Nekünk, püspököknek a felelősségünk óriási, hogy észrevegyük, időben kezelni lehessen. A gazdasági visszaélések – megint csak nagyon fájdalmas. Itt is azt mondom, hogy nem megnyugtató, ha azt mondjuk, hogy ezekben a sikkasztásokban kevés a pap, több a civil. Ez a pécsi történet is felháborító (Wolf Gyula katolikus papot költségvetési csalásban, hűtlen kezelésben és hamis magánokirat felhasználásában találta bűnösnek a Pécsi Ítélőtábla – a szerk.). Volt egy öreg papom, aki azt mondta, a hívek sok minden gyarlóságot megbocsátanak a papoknak, de ha anyagias és csaló, azt nem. Pláne, ha állami és közösségi pénzekről van szó, nem lehet lezserkedni. Én is nagyon odafigyelek a munkatársakra, a belső ellenőrzésre. Nem szabad hibázni, mert elveszítjük a hitelünket. Nehéz beismerni a gyöngeséget, de a gyógyuláshoz meg kell nevezni a betegséget, az operációt pedig el kell végezni."

 

(fotó: csaladhalo.hu)