2014
dec.
19

Urak, ez nem legó, ez nukleáris projekt!

stoppaks2A paksi bővítés valóban az évszázad üzlete – az oroszoknak, mert Vlagyimir Putyin akkor is jól jár, ha felépül az erőmű és akkor is ha nem.

 

 

 

A Figyelő gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjújában a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt a paksi bővítés ügyében. A cikkben Lázár János azt mondta, megvan a lehetőség a kihátrálásra, de ez nem cél, és ennek költségei is lennének. Szándékuk, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megkezdődjön az építkezés – jelentette ki a miniszter.


Ennek kapcsán Szél Bernadett, az LMP társelnöke a következő – figyelemre méltó – kommentárt tette ki a Facebookra.
Úgy tűnik, nincs karácsony paksi botrány nélkül: ma először beszéltek kormánytagok egyértelműen arról, hogy az általuk elképzelt terv vesztésre áll. A kormány jelenleg rébuszokban beszél, ami elfogadhatatlan: teremtsenek végre tiszta helyzetet azzal kapcsolatban, hogy mi folyik a színfalak mögött! A rébuszokról: a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy orosz beruházások esetén az időzítésen lehet, hogy módosítani kell – ugye emlékszik rá, hogy a paksi hitelszerződést sikerült úgy megkötniük az oroszokkal, hogy 2026-tól mindenképpen törlesztenünk kell Putyinéknak, akkor is, ha egyetlen kapavágás nem történt?! Vajon erre célzott Lázár, miközben arról beszélt, hogy a kihátrálás bizonyos költségekkel jár?!
Vagyis, annak ellenére, hogy még egy fillért sem kaptunk az oroszoktól, fizetnünk kell azért, hogy mégse kérjük a pénzt – ez tényleg az „évszázad üzlete”, de ahogy anno is mondtam, nem nekünk, hanem Putyinnak. Hiszen ő mindenképpen jól járt Orbánékkal: ha épít atomerőművet, ha nem. (Mindenesetre Lázárnak írásban válaszolnia kell az ezzel kapcsolatos legfrissebb kérdésemre.)
Ráadásul ott van Lázár legújabb lózungja, hogy ő „nemzetközi felügyelet” alá helyezi a most működő erőművet. Beszéltem szakértőkkel, ilyent még egyik sem látott: ugyanis ha van egy hazai erőmű, az nemzeti hatáskörben működik -- mégis miben mesterkednek? Két olvasata lehet ennek az ötletnek: az egyik, hogy Paks1-et is átengedjük például az oroszoknak, a másik, hogy így akarják kihúzni a nemzetközi kritikák méregfogát, mert ugye sokan sok helyről nehezményezik az átláthatóság teljes semmibe vételét a magyar nukleáris ügyek kapcsán.
De bármelyik olvasat is áll meg, vagy akár egy harmadik verzió a helyes megfejtés, mindenképpen arról van szó, hogy a kormány szerint nincs meg Pakson az a szakértelem, ami az üzemeltetéshez és a bővítéshez kell – ami azért is furcsa és egyben ijesztő, mert eddig pont az ellenkezőjét állították. Mégis mi változott? És a helyzet most folyamatosan alakul. Hallottam, hogy mára meg volt hirdetve Pakson egy sajtótájékoztató, amit váratlan gyorsasággal lemondtak. Tudjuk, hogy hétfőn Szijjártó Lavrovhoz megy Moszkvába (ismét...) -- mégis miről fognak tárgyalni?
Közben ott áll a Seszták-féle botrányos törvényjavaslat, tárgyalásra készen, amiben az is benne van, hogy a blokkok akár el is adhatóak -- jó, értem, hogy azt nyilatkozzák, hogy nem akarják eladni, de akkor minek írják bele a törvénybe? Most akkor mire játszanak? Felfogják, hogy nem a szőnyegen legóznak, hanem egy nukleáris projektet bonyolítanak le, ami az éves nemzeti össztermékkel összevethető nagyságú közpénz felhasználásával valósul meg? Elég ebből. Fejezzék be a kapkodást, a ködösítést, beszéljenek egyenesen, ismerjék be, hogy légvárat építettek és nem atomerőművet és ami a lényeg: lépjenek ki a szerződésből!


Update, 2014. 12. 19., 19:15

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.


A kormány európai szinten elismert szakértők bevonásával, az Országos Atomenergia Hivatalon belül nemzetközi tanácsadó testületet fog létrehozni, amely a Paksi Atomerőmű bővítése során segíti majd a fejlesztést, valamint - más európai példákhoz hasonlóan - garanciát jelent a nemzetközi szakmai közvélemény tájékoztatására - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken az MTI-nek.