2014
dec.
18

Utód vagy nem utód?

mszp mtiTörvénytelenül szállhatott a mintegy hárommilliárd forintos KISZ-vagyon a Demiszre, azaz a mostanság a Demokratikus Koalíciót menedzselő Gyurcsány Ferencre, Varju Lászlóra, a szocialista Karl Imrére és társaikra – derül ki a Heti Válasz cikkéből. A Demisz elnöke ugyanis elismerte, szervezete nem jogutódja a KISZ-nek. A lap szerint így az MSZP sem lehet jogutódja az állampártnak. Vagyis lelepleződhet a rendszerváltás egyik legnagyobb – bírói segédlettel végrehajtott – hazugsága.

 

 

 

,,A papíron még működő Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) elnöke, Takács István a minap nyilatkozott úgy, hogy szervezete nem jogutódja a KISZ-nek. A nyilatkozat annak a pernek az iratai között lelhető fel, amelyet az ügyészség tavaly indított a Demisz megszüntetéséért.
A lap szerint ez azt jelenti, hogy az 1989-ben bő hárommilliárd forintra értékelt KISZ-vagyonnak (benne 77 ingatlannal) az államra kellett volna szállnia, nem pedig a Demisz-elitre, azaz a mostanság már a Demokratikus Koalíciót (DK) menedzselő Gyurcsány Ferencre, Varju Lászlóra, valamint a Kulcsár-ügyből ismert szocialista Karl Imrére és társaikra. Gyurcsány ugyan formálisan hamar búcsút intett a Demisznek, ám mégis a csapat tagja maradt: a Demisz nevében Karl Imre 1993-ban az ő Altus Rt.-jét bízta meg az Ezermester Úttörővállalat végelszámolásával. A Heti Válasz cikke felveti azt is, hogy az MSZP ugyancsak bírói „műhiba” következtében válhatott jogi személlyé és papíron a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjává.


Eközben egy korabeli Ifjúsági Magazinból kiderül, Gyurcsány Ferenc 1989-ben úgy hagyta ott a Demiszt, hogy az onnét kapott lakást megtartotta, a szervezetben ezért „cserbenhagyó gázolónak” tartották. Az Almavárybabáry. tumblr.com oldal hívta fel a figyelmet az akkor 28 éves Gyurcsánnyal készült interjúra, amelyből kiderül: a későbbi kormányfő, a DK jelenlegi elnöke azért lépett ki a Demiszből, mert a többpártrendszer közeledésével nem érezte életképesnek. Csakhogy kilépése előtt Gyurcsány két hónapig volt a Demisz alelnöke, szolgálati lakását viszont megtartotta rövidke pályafutása után.


– A Fővárosi Tanács rendelkezési keretéből kaptam lakást, s ez a lemondás után nagy port vert fel a Demiszben. Sokat töprengtem, s úgy döntöttem, nem adom vissza a lakást, csak akkor, ha ez válik a politikai viták középpontjává. Ha ettől valaki boldog lesz ebben az országban, visszaadom – mondta Gyurcsány a magazin felvetésére, hogy egzisztenciális előnyt kovácsolt az alelnökségből, majd bedobta a törülközőt. A DK sajtóosztályán lapzártánkig nem válaszoltak kérdésünkre, hogy Gyurcsány végül megtartotta vagy visszaadta-e az ingatlant.''


(forrás: mno.hu) (fotó: MTI)