2014
dec.
17

Paks II: nemzetközi megfigyelés alatt

aramvezetekNemzetközi felügyelet alá helyezi a kormány Paksot. Lázár János szerint a kormány azért döntött így, hogy eloszlasson minden félelmet a beruházással kapcsolatban.

 

 

 

A magyar kormány nemzetközi menedzserirodákhoz fordul a Paksi Atomerőmű irányítása ügyében - mondta egy szocialista interpellációra reagálva Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament keddi ülésén.
Lázár János szerint a kormány azért döntött így, mert átláthatóvá akarja tenni a működést, szerződéseket akar felülvizsgálni, és a működési költségeket akarja csökkenteni. Emellett cél, hogy eloszlasson minden félelmet a Paks II beruházással kapcsolatban. Azt mondta, hogy a kormány együttműködik minden illetékes nemzetközi szervezettel, és a beruházás minden forintját nyílt közbeszerzésben költik el.


A VS.hu információi szerint a döntés hetek óta érik, diplomáciai forrásaink már korábban azt valószínűsítették, a kormány valamilyen formában kénytelen lesz „kinyitni” a paksi beruházás ügyét, mert mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok részéről komoly bizalmatlanságot tapasztalt a beruházás kapcsán.
A VS.hu úgy értesült, hogy nem csak a működő erőmű irányításába, hanem Paks II. építésébe is bevonnak nyugati menedzsereket és cégeket.


(forrás: VS.hu)